Boende är i grunden konsumtion. Men genom att skapa en uthyrningsdel kan du istället investera i din bostad! Inlägget visar att det är värt att tillfälligt ta ditt sparande för att skapa uthyrningen. Det möjliggör både högre inkomst + extra sparande!
Kalkylerna samt hur du kan använda dem hittar du och mycket mer i vår digitala utbildning:
Inlägget kommer att visa vilken effekt man kan få om man tillfälligt säljer sin fond eller aktieportfölj för att istället bygga en uthyrningslägenhet.
Vi träffade Jan och Caroline Bolmesson för någon vecka sedan och de berättade att de skulle intervjua Per Bolund. När jag skulle lyssna på avsnittet med Per snubblade jag över ett annat avsnitt där Jan argumenterar för att bostaden inte är en investering.
Jag håller med Jan om hans analys och slutsatser så länge man låter bostaden vara just en konsumtionsvara! Vi gör dock inte det. Boende är en konsumtion vi inte kan vara utan. Därför väljer vi att vända den från en kostnad till en intäkt och därmed även en investering. Detta görs enklast i ett hus. Men går även i vissa bostadsrätter. Även här håller jag dock med Jan om att ett hus är ett billigare boende och Caroline om att det är en mer privatekonomiskt kontrollerad utgift än ett boende i en bostadsrättsförening.
Ref:
Hur mycket av mitt sparande behöver jag sälja?
Jag har fått följande fråga från flera av Jans följare:
“Är det värt att sälja min pengamaskin för att bygga en privatuthyrning?”
Jag har svarat något i stil med att, om du tillfälligt säljer den kan du sedan öka dina insättningar. Det är lite som att spela spelet Cashflow. Ibland behöver man fråga sig om det är värt att sälja en investering, för att kunna göra en ännu bättre.
Vi har tagit med frågan till vår web-utbildning för att där räkna lite närmare. Och Ja det kan absolut vara värt att sälja ditt fond och aktiesparande för att skapa en intäkt i din bostad.
Jag utgår i denna beräkning från vår standard investering. Där vi har 3 olika avkastningar och 3 olika behov av egen insats beroende av din situation. I bilden ser du de tre standardinvesteringarna.
Detta kan du läsa mer om i tidigare inlägg. Avkastningen och insatsen beror på hur mycket du kan få i ROT-avdrag. Om du har rätt till ROT-avdraget kan din egna insats minskas vid investeringen. Detta gör att du får 3 olika nivåer på hur mycket du själv behöver lägga in i investeringen:
- 0 kr i ROT ger 170 000 kr i egen insats
- 50 000 kr i ROT ger 120 000 kr i egen insats
- 100 000 kr i ROT ger 70 000 kr i egen insats
Dessa nivåerna får vi sedan jämföra med din beräknade avkastning från dina aktier och fonder.
Relaterade inlägg:
- Hur kan samma bostad skilja så mycket i pris och avkastning
- Därför skall du planera privatuthyrningen
Är det värt att tillfälligt sälja sina investeringar?
Jag gör här ett antagande att du har 200 000 kr i fond och Aktie-kapital. Att du har ett månadssparande på 1000 kr samt att din portfölj utvecklas med 8 % efter skatt per år.
8 % efter skatt är högt räknat, om jag jämför med historiska värden på börsen. Å andra sidan är 2 % ränta på fastighetslånet lågt räknat historiskt. Så detta kompenserar till del med varandra.
För att visa hur snabbt det går att återbetala och öka insättningarna i ditt aktie och fondsparande, gör jag även antagandet att du fortsätter med samma avsättning på 1000 kr i månadssparande. Samt sätter in hela ditt överskott från hyresintäkten i din pengamaskin.
Detta är givetvis inte nödvändigt eller ens rekommenderat. Men det ger en bild av hur snabbt du kan återta och öka din investeringstakt genom att du skapat en privatuthyrningslägenhet.
Du kan öka investeringen i aktier och fonder genom privatuthyrning
Jag jämför här de 3 olika nivåerna och återbetalningen / utvecklingen av aktie och fondsparandet.
Den översta raden är hur sparandet hade utvecklats om du ej tagit ut några pengar. De 3 följande raderna är hur din portfölj utvecklas tillsammans med insättningarna från privatuthyrningen. Procentsatsen visar hur aktuellt alternativ motsvarar den orörda portföljen.
Som ni ser kommer man kunna öka sitt innehav i aktier och fonder jämfört med innan man gjort investeringen i privatuthyrning redan år 2-5. Beroende av vilken situation och uthyrning man har och väljer.
Och på längre horisont kan man få ett mångdubbelt resultat på sin portfölj.
Alla investeringar är givetvis förknippade med risker och du måste göra en egen bedömning av hur skall investera.
Mitt råd är att bygga upp en extra buffert utanför fond och aktiesparandet, i samband med att man skapar en uthyrningslägenhet. I syfte att kompensera för ev extra kostnader som kan komma med en fastighetsinvestering.
Avslutningsvis
Boende är en konsumtion jag inte kommer undan. Därför väljer vi att minska våra kostnader för boendet genom uthyrning. Men även för att skapa möjlighet och hävstång för ytterligare investeringar! Det gör bl.a. att vi kan minska våra löneuttag från våra aktiebolag, för att istället göra större investeringar i dem. På det viset kan vi investera 1,55 ggr större kapital i bolagen än vad vi kunnat som privatpersoner. Detta beror på att vi på detta vis kan minska beskattningen i första steget. För att därefter investera och betala en högre skatt in nästa steg. Det låter kanske bakvänt. Men på detta vis skapar vi så många fler positiva effekter!
“Vi tjänar mer själva, vi betalar mer i skatt och vi bidrar genom att investera socialt och hållbart!”
Så att bygga privatuthyrning är en långsiktig socialt hållbar investering. När vi sedan i nästa steg investerar i hållbarhet genom våra bolag förstärker vi det med ytterligare positiva effekter!
Vill ni veta mer om hur hur privatuthyrningen kan påverka ditt bolag eller andra hållbara investeringar vi engagerar oss i. Kan ni kontakta oss eller läsa mer om den investering som vi valt att investera i genom våra bolag:
/ Jakob E Saternus, grundare av Main Home
[…] Jag har en standardkalkyl och brukar säga att lägenheten kostar 800 000 att bygga, ungefär hälften går till material och hälften […]
Hej!
Tack för ett intressant inlägg. Jag förstår dock inte hur du kommer fram till att en alternativ investering om 200 000 kr på börsen (som du antar snittar 8% per år) efter ett år blir 228 480 kr? Eller missförstår jag din tabell, eller missar jag något annat? Tack på förhand!
Mvh Johan
Hej igen,
Såg nu att du månadssparade 1000 kr också 😊
Mvh Johan
Äts inte delar av hyresintäkterna upp av kostnader kopplade till denna? Visst slitage måste väl t ex uppstå och el, vatten och t ex bredband kostar ju också lite, eller betalas det separat? Kanske småpengar men hyresintäkterna är ju inte heller så höga så det kanske ändå har lite påverkan?
Mvh Johan