Separat elmätning vid privatuthyrning

Separat elmätning vid privatuthyrning

Varför bör du ha separat elmätning i din privatuthyrning. Vilka olika sätt finns, hur påverkar det, vad kostar det och vad är fördelarna.

Separat elmätning är bra för både plånbok, miljö och trivsel! Det man själv betalar för, tenderar man att hantera lite mer sparsamt. Så genom separat elmätning spar du inte bara pengar, du gör även en miljöinsats! Men en sak som jag värderar högt är att jag inte heller behöver “bry mig” eller “störa mig på” hyresgästens förbrukning. Det kan ses som en liten sak, men för en hel del påverkar det trivseln!

Hyresgästen eldade för kråkorna!

I vår första lägenhet hade vi ingen separat elmätning. Detta var inget som vi lade någon större vikt vid. När vi flyttade in hade vi nämligen satt in en luftvärmepump som huvudsaklig uppvärmning istället för befintliga elelement.

Det var först när en av våra hyresgäster valde att stängda av luftvärmepumpen en vinter, som det började skava i miljönördens plånbok. Anledningen var främst att hen istället valt att värma lägenheten med en kupévärmare, samtidigt som sovrumsfönster stod på vid gavel större delen av dygnet.

Hade jag vetat kostnaden hade det kanske inte spelat så stor roll. Men då jag inte visste, målade jag upp en egen bild i huvudet som säkert var värre än verkligheten. Detta var en av flera anledningarna till att trivseln blev lite påverkad i detta fall. Och det bidrog definitivt till en negativ energi kring uthyrningen för mig, då någon annan slösade med “min el”

Vid separat elmätning skattar du inte dubbelt för elen.

Vid privatuthyrning skattar du bara på intäkterna. Inte på resultatet som du gör i ett företag.

Lägger du en schablonkostnad för elen på hyran skall den beskattas på samma sätt som din hyresintäkt. Detta innebär förenklat att du skall betala en skatt på 24% på schablonen eller på den del av hyran som utgörs av schablonkostnaden för elen. Detta blir ingen stor kostnad. Men är en onödig utgift! Speciellt då det under ett år kan bli lika mycket som en elmätare kostar att installera.

Priset kan givetvis variera. Men om elektrikern ändå är på plats, bör kostnaden för mätare plus installation hamna någonstans mellan 1000-2000 kr inkl moms och ROT.

Sätter däremot elbolaget in en separat elmätare kostar det sällan något vid installationen. Denna kostnaden tar de istället ut årligen genom en extra nätavgift. Vilket på sikt blir dyrare.

“Om du tar betalt för faktisk förbrukning räknas det inte som en intäkt och skall därmed ej heller beskattas som del av hyresintäkten”

Två sätt att separera elkostnaderna

Valet står mellan lite mer arbete och lägre kostnad för dig och hyresgästen eller separata räkningar och därmed en högre nätavgift.

Antingen delar ni på ditt elabonnemang och stämmer av hyresgästens elförbrukning. På så vis kan ni dela på de fasta avgifterna för abonnemang och nätkostnader för elen. Detta innebär ett litet merarbete genom avläsning och sammanställning av elkostnaderna under året.

Fördelen är att du slipper att ha ett extra abonnemang de perioder du ev använder lägenheten för dig och dina närstående. En annan fördel är att du och hyresgästen sparar ett par hundra lappar om året. Och eftersom du betalar elen med redan skattade pengar, har den besparingen en ganska hög timpeng. Om du jämför den med ditt ordinarie arbete!

Det finns även ytterligare fördelar med denna metod om du har solceller på din fastighet.

Det andra alternativet är att du beställer ytterligare en elmätare från det företag som du får din elnätsfaktura ifrån. Detta kommer att innebära att din hyresgäst får en helt egen elräkning och själv kan välja elbolag.

Jag förordar sparad krona

Jag förordar oftast att man delar på abonnemanget då det spar lite pengar, både för dig och hyresgästen. Men det förenklar även ytterligare om jag själv vill använda lägenheten för mina närstående under perioder. Pga att jag då slipper skaffa ett extra elabonnemang.

Du tar då en liten högre kostnad vid installationen av elmätaren, men sparar istället en liten summa varje år på ditt eget elabonnemang. När du väl gjort en mall i Excel för uppföljningen och uträkningen av elpriset, tar det extra arbetet bara några minuter per år att göra.

Glöm bara inte att skriva in det i kalendern så det ske med en regelbundenhet.

Lär av våra erfarenheter istället för att göra egna misstag:

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

5 thoughts on “Separat elmätning vid privatuthyrning

Leave A Reply
  1. Bra inlägg! Finns det något smidigt sätt att göra samma sak med vattenförbrukningen, sophämtning och uppvärmning om man har fjärrvärme? Helst vill man ju att hyresgästen ska betala sin del av alla kostnaderna.

  2. Beatrice|

    Låter smart! Men är det lagligt att “sälja” vidare el på det sättet?

    1. Hej Beatrice.
      Ja, att flytta den faktiska kostnaden till hyresgästen är helt i sin ordning. Och lagen säger tom att det bara är när hyresgästen betalar för sin faktiska förbrukning (Och inte för en schablon). Som du just får göra så

      / Jakob

  3. Om man har en elmätare hos hyresgästen och läser av en gång i månaden och dom inte betalar sin del av elräkningen.
    Vilka rättigheter har jag som uthyrare att kräva pengar för elen?
    Behöver man lägga till något i kontraktet för att juridiskt kunna kräva pengarna?

    /Calle

    1. Hej Calle

      Vi brukar skriva att elen debiteras separat utefter förbrukning.
      Är det så att de vägrar att betala så ger vi dem en påminnelse och därefter skickar vi ett föreläggande via Kronofogden. Vilket vi även meddelar att vi kommer göra om inte det är betalt innan ett visst datum.

      / Jakob

Leave your reply