Skall vi vika oss för Oro, Förtal & Hat?!

Skall vi vika oss för oro förtal och hat

Till vilken gräns skall vi acceptera att människor använder en nedsättande ton eller sprider rent förtal om andra människor, företag och organisationer?

Kan det till och med vara så att det är vi själva, som skapar ett otryggt samhälle, näthat och lidande. Genom vår egen attityd och rädslor?

Jag upplever en allt större polarisering. Inom alla möjliga områden. Ett hårdare samtalsklimat. Som inte bara driver människor längre ifrån varandra och därmed längre från lösningarna. Utan även att allt fler anser sig ha rätt. Att inte bara ifrågasätta och kritisera med god ton. Utan att det är helt OK att förtala, ge dåliga omdömen eller tilltala andra på ett nedsättande sätt.

Det som förvånar mig är att allt fler verkar acceptera att personer i sin närhet, både beter sig eller blir behandlade på detta sätt. Utan att man ifrågasätter eller säger ifrån.

Förtal kan vara medvetet och omedvetet

Jag driver i grunden företag för att “bekämpa psykisk ohälsa”. Och min livsvision är:

Jag lever ett långt, lyckligt och enkelt liv.

Där jag känner mig produktiv och harmonisk tillsammans med andra.

Jag tjänar pengar på

– Människors lidande

– Samhällets oförmågor

– Och Klimatutmaningen

Men inte genom att skapa dem. Utan genom att bekämpa dem!

Är det något som skapar oro och ohälsa hos människor så är det oro över ekonomi, känslan av otrygghet / maktlöshet när vi inte själva styr över vår situation. Eller när någon annan påverkar oss med sitt beteende, utan att vi har möjlighet att se eller påverka vad det får för konsekvenser.

Och det är precis detta förtal skapar. Oavsett om det är medvetet eller omedvetet. För “rykten går”, omdömen skrivs och människor utan eftertanke uttrycker sig, med sin rätt att ha åsikt.

Är vi verkligen så få som bryr oss om konsekvenserna det skapar både för människor, företag och tredje man?!

För mig är förtal ett av de “Brott mot Företagare” som jag tycker bör lyftas högre upp på dagordningen!

Är vi inte fler som tycker det?!

Brott mot företagare

Hur har detta påverkat oss?

Alla våra verksamheter har förtalats i olika omfattning. Det är nog tyvärr vardag för många av oss företagare. Om vi tänker efter.

Jag tror inte alltid att orden eller hur de kommer ut alltid är medvetna. Jag tror faktiskt att det som skapat oro, rädslor och i förlängningen förtal från början är ganska oskyldigt och kanske t.o.m. välment. Eller bara en “oskyldig” känsloyttring, från någon som kanske inte var sitt bästa jag, just den stunden…

Exempel kan vara dåliga recensioner på söksidor.

Isabelle ägde en salong under ett par år. Där de hade en anställd som fick sparken pga arbetsvägran. Då blev en närstående så upprörd att hen gav lägsta betyg. Samt skrev att hen aldrig blivit nöjd med sin klippning på salongen.

Det lustiga i sammanhanget är att den närstående enbart blivit klippt av sin vän utan att betala.

Vad spelar det för roll. Det är ju bara en recension på nätet…

Äckliga människor som lever på fattiga!

Det var en av flera kommentarer som kom efter att vi var med i denna artikel i GP.

Läs artikeln från GP

Jag vet inte om just det påverkat oss så negativt. Får lite twittrare ibland som löper amok pga att vi vinklar det. Och lyfter fram den ekonomiska vinsten. Då alla andra bara pratar om det goda. Jag tror att man både måste våga prata hjärta och plånbok. För att få fler att skapa uthyrningslägenheter. Så fler får boende. Men då bör vi sluta skambelägga dem som bygger privat för att hyra ut. De gör faktiskt en samhällsinsats, även om de tjänar pengar! Och jag har svårt att se den som skulle investera några hundra tusen, ur egen ficka, utan att minst gå med vinst.

Hade de som skrev de nedsättande kommentarerna ens läst artikeln, kanske de fått en annan uppfattning om varför vi gör det vi gör.

Där vi möts av mest oro och förtal är kring Better Globe

Det var vi å andra sidan väl medvetna om, att vi skulle bli utsatta för. När vi bestämde oss för att engagera oss mer. Och även marknadsföra trädplanteringen. Som en av de verksamheter vi arbetar med. Vi hade även vänner som varnade oss för det. Och ja, det har definitivt tagit både mer tid och kraft. Samt gjort att vi tappat inkomster på annat. Pga att vi valt att engagera oss! Men det får det vara värt!

Vi kan ta det och påverkas inte lika mycket då vi trotts allt bor gratis!

Fler måste våga Stå upp för bra saker.

Och vi måste bli fler seriösa aktörer som gör det! Om vi visar hur fel de som förtalar har. Visar hur de driver egna affärer genom att förtala. Så kommer de till slut inte kunna fortsätta med sin skit!

Vi har ingenting att förlora!

Vi behöver inte inkomsterna från våra bolag. Vi klara oss bra på våra hyresintäkter.

Så om vi gör det, så kommer fler att våga följa på!

Isabelle Saternus.

Så löd resonemanget. Och det gör det fortfarande! Men ännu mer övertygat efter att själva ha besökt verksamheten i Kenya.

Better Globe är en alldeles för lågt hängande frukt att förtala och sprida oro kring, för klicksökare och belackare!

En långsiktig och högavkastnade investering i Afrika. Där avkastningen är låst likt ett räntepapper. Till en fast rak ränta, som är högre än den genomsnittliga ränta på ränta effekten på börsen. Får de flesta ekonomibloggare och twittrare att ha mer eller mindre välgrundade åsikter. Att investeringen dessutom säger sig lyfta människor (afrikaner bör tilläggas) ur fattigdom. Och är bra för klimatet lokalt och globalt. Får andra att tända till.

När man dessutom har en crowdfunding modell som skapades innan “datakraften” tog vid. Vilket gör att den bygger på Nätverksmarknadsföring. Där vi säljare får ersättning enligt en Multi-Level-Marketing modell (MLM). Får belackarna att jubla, då de direkt kan dra “pyramidspels-kortet”. Eftersom allt för få varken vet vad MLM eller pyramidspel är.

I en MLM-struktur sparar bolagen pengar genom att outsourca Marknad, Personal och Försäljningsavdelningarna till enskilda entreprenörer. Som får bära sina egna kostnader och bara får betalt om de har försäljning.

Ambassadören / Säljaren förmedlar kontakter som vill köpa bolagets produkter.

I Better Globes fall är det en investering i trädplantering. Och produkten träd som planteras i semiöknen. Träden köps därefter tillbaka av Better Globe till ett förutbestämt pris. (Därav den fasta avkastningen)

I ett pyramidspel däremot så finns det ingen produkt!

Utan du köper en position i pyramiden. Och hoppas på att fler kommer in under dig. Så även du får ta del av vinsten.

Pyramidspel är olagligt. Och MLM är en affärsmodell som samordnar SOLO-företagare. Samt tillser att de får en rättvis provision. Istället för att bolaget skall ha en anställd organisation med fasta lönekostnader oavsett hur verksamheten går.

Den som förstår företagsamhet och läst på om utvecklingen inom gig-ekonomi mm. Vet även att allt fler branscher och företag går över till försäljning i MLM-sturkturer.

Det hindrar dock inte bloggare för att skriva negativt och sprida oro, förtal och på gränsen till hat. Med egenintressen i att dra trafik och marknadsföra egna produkter mm.

Tyvärr så lockas även artikel-författare i nättidningar av detta i våras. Till att samla ihop det som bloggarna spridit under flera år. Och på frågan om vi fick läsa artiklarna innan de släpptes, svarade de:

Ingen ifrågasätter nyttan av den trädplantering Better Globe gör i Afrika. Därför har vi valt en annan vinkel…

Läst från mail-konversation med artikelförfattaren

Så tyvärr handlar inte artiklarna något om verksamheten. Utan är istället misstänkliggörande i tonen. Och ifrågasätter att säljare i Sverige tjänar pengar på att sälja “träden”. Påstår att redovisningen är hemlig samt tycker det är misstänkt att så mycket pengar går till Afrika.

Det sista tycker jag är lite lustigt. Eftersom jag investerar just i träd i Afrika. Själv hade jag varit mer orolig om pengarna då inte gick dit.

Och redovisningarna har vi haft och visat upp för kunder sedan strax efter vi valde att besöka verksamheten i Kenya sommaren 2019. Så även det är en helt felaktig anklagelse!

Att bloggare antyder att ett företag som varit verksamt i Sverige sedan 2006 skulle bedriva kriminell verksamhet är väl en sak. Men att nättidningar nappar på det. Tycker jag är beklämmande. Jag har lite högre förtroende för svenska myndigheter än så. Normalt stoppas “Pyramidspels-bolag” inom 6 månader i Norge och inom 2,5 år i Sverige.
Och eftersom Better Globes säljbolag är registrerat i Norge. Kände jag mig lugn även innan jag granskade redovisningen och besökte verksamheten i Kenya.

Prata med din vän istället för att sprida oro!

Här hade jag kunnat skriva metervis. Men jag avslutar istället med att poängtera att:

Om man tror att någon bedriver olaglig verksamhet, så bör man anmäla det till myndigheterna. Eller än bättre. Kontakta den personen ni misstänker, misstror eller månar om. Om ni tror hen blivit lurad och indragen i olaglig verksamhet.

För om ni inte gör det, utan istället går runt och pratar om det. Så finns det risk att ni själva gör er skyldiga till förtal. Oavsett så kan ni vara säkra på att ni indirekt kommer att skada personen och företagets varumärke.

Och om det är Better Globe ni felaktigt misstänkliggör. Så skadar ni inte bara mig, Isabelle och alla våra ca 150 kollegor i Sverige. Det påverkar även våra ca 40 000 kunder över hela världen. Och inte minst människor på plats i Afrika och vårt klimat.

Jag är övertygad om att hade inte bloggarnas förtal varit så framgångsrikt, hade våra 17 000 partnerbönder i Afrika varit betydligt fler vid det här laget!

Blockad pga god ton?!

Har gått och ruvat på de här tankarna ett tag nu. Och är skönt att jag äntligen skrev av mig. Hoppas det även gav er lite nya insikter.

Det som slutligen fick mig att skriva var dagens twitter flöde. Där jag först förvånades över hur en person reagerade mot mig. När jag “tillrättavisade” en uppskattad svensk miljö twittrare, med ca 4500 följare.

Hen utryckte att en politiker var en “Idiot”. Då han borde förstå att hans flickvän med Indiskt påbrå, skulle bli utsatt för rasism. Då han själv är folkvald till SD.

Jag skiljer inte på människor pga deras ursprung. Men med det sagt tycker jag inte heller man bör tilltala andra med nedsättande ord. Bara för man är meningsmotståndare!

Precis som jag inledde blogginlägget med, så tror jag att just den allt hårdare tonen. Skapar polariseringen. Och när inte vi människor längre möts. Och visar varandra respekt. Så skapas inte heller förståelse, integration och lösningar på våra samhällsutmaningar.

Lång historia kort.

Den mer kända twittraren som jag “tillrättavisade” förstod vad jag menade, även om hon kanske inte höll med mig (Blå konversation).

En följare valde dock ett annat spår. Där hen tyckte jag var tölpaktig och att jag borde skämmas.

Se röd tråd. Det var denne som senare blockade mig. Kanske för att min avslutande kommentar blev för mycket.

“Ha en fin dag”, följt av ett grön hjärta..

Oavsett är jag tacksam. För det gav mig energi och inspiration att skriva detta inlägg.

Hoppas ni gillade det. Och kommentera gärna både om ni håller med eller inte. Men tänk på tonen 😉

// Jakob E Saternus, Grundare Main Home

För er som är intresserade av Better Globe får ni gärna läsa mer via min affiliate-länk. Eller ställa frågor direkt här på bloggen:

Bo Gratis med Main Home
Glöm inta att även kolla in vår kurs som guidar dig till ett gratis boende!

Leave your reply