Ta action nu!

Att ta action

En av de saker som gjort störst skillnad i vårt liv, är att vi gör saker!

Istället för att bara planera, försöka lära oss lite till innan vi skall göra det. Eller att vi bara skall göra något annat innan vi börjar göra det, osv.

Vill vi skapa en förändring i våra liv eller inom något annat område, så måste vi just göra och ta action!

Därför bygger vi hela tiden strukturer, där vi gör några små saker var dag. Som tillslut blir till en vana, som vi inte ens tänker på i vår familj!

Det gör vi för att hela tiden ta oss närmare våra mål. Oavsett om de handlar om hälsa, företagande, mer tid för familj och intressen, eller pengar.

Pengar är ingen drivkraft för mig. Men skillnaden jag kan skapa med dem är det! Därför blir de viktiga och därför väljer vi att placera dem smart samt hushålla med dem. För att investera dem i våra livsstils mål!

Min livs vision är:

Jag lever ett långt lyckligt och enkelt liv.
Där jag känner mig produktiv och harmonisk tillsammans med andra.

Jag tjänar pengar på Människors Lidande,
Samhällets Oförmågor
Och Klimatutmaningen.

Men inte genom att skapa dem, utan genom att bekämpa dem!

Jakob E Saternus

Så om jag och Isabelle skall leva våra friska #150år tillsammans. Samtidigt som jag skall uppnå min vision. Så krävs att jag tar action på ett smart sätt, inom flera olika områden. Och helst genom saker som just gör skillnad på flera olika sätt samtidigt!

Den bästa tiden för action är Nu

Varför säger jag det?

För när det gäller att skapa en förändring, så hade det alltid varit bäst att börja redan igår. Eller för 20 år sedan. Men vad vi tidigare gjort eller inte gjort, går ändå inte att ändra på. Så därför kan vi sluta eländesforska eller historiegrubbla. Och istället inse att det bästa tillfället är att ta action idag!

De 2 mest högavkastnade affärerna vi har gjort och fortsätter att göra. Är att äga samt skapa ett gratis boende. Samt vår investering i träd genom Better Globe!

Och då menar jag både högavkastande avseende avkastningen i form av pengar. Samt avkastningen i att skapa miljö, samhällsnytta och förhoppningsvis en bättre framtid både för våra barn samt för andra.

Vårt sparande har 27 gånger större miljöeffekt än vårt boende, mat och resande tillsammans!

Guld och gröna skogar, Investera klimatsmart och bli rik”, Sasja Beslik tidigare chef för hållbara investeringar på Nordeas fondförvaltning & Karim Sayyad fondanalytiker på Nordea.

Detta var något som även blev uppenbart för oss när vi besökte Better Globes verksamhet sommaren 2019

Varför ta action med sparande i Better Globe nu?

Det finns 2 svar på det:

  • Investeringen i träd är långsiktig och ger avkastning från år 5 tom år 20. Ju snabbare vi börjar. Desto snabbare får vi vår avkastning. 20 år kanske känns långt fram i tiden . Men då är jag och Isabelle 60 och har förhoppningsvis 30 till 90 friska år kvar att leva…
  • Better Globe gör en avkastningsjustering för träd köpta from den 1/9 2020. Och vill man göra en större investering eller få en lite bättre affär på del av sitt Better Globe sparande. Så bör man passa på innan dess!

Syftet med prisjusteringen är som alla andra investeringar. Att bolaget har mognat och investeringen anses som säkrare. Varför man justerar ned avkastningen något gentemot tidigare.

Det kommer gå till enligt följande:

  • Träd som köps from 2020-09-01 kommer att justeras upp till 20€ istället för 17€.
  • Donationspaket som köps from 2020-09-01 kommer att justeras upp till 59€ istället för 53€
  • Avkastningen från Träd och Donationspaket räknat i € kommer att vara den samma som idag. Vilket innebär att man på detta sätt justerar ned avkastningen per investerad € något.

Investeringen i Better Globe kan jämföras med ett räntepapper med fast ränta. Eller en preferensaktie med förutbestämda utdelningsnivåer och ett slutligt återköp. Detta kanske låter krångligt. Men Better Globe är faktiskt enklare än vanligt fondsparande.

Du handlar nämligen via denna hemsida med ditt kontokort som engångsköp eller som månadssparande med automatisk dragning från kortet. Som kund får man sedan en inloggning där man får tillgång till sitt sparande, värdeprognos mm.

Infografik Better Globe 2019 del 3
Såhär ser avkastningsmodellen ut tom de 31/8-2020
Infografik Better Globe 2019 del 4
Genom att även köpa Donationspaket bidrar vi än mer till skolor, vatteninsamling, mikrolånsbanker, samt utbildning i skogsjordbruk. Detta förklaras närmare i bilden nedan.
Better Globe premierar de som investerar i både 120 Träd och 12 Donationspaket om året med avkastningen från 20 extra träd. Vilket gör detta till det “bästa sättet” att spara genom Better Globe.
(Alt som ett månadssparande om ett Donationspaket och 10 Träd per månad i 12 månader under samma år)
Infografik Better Globe 2019 del 2
Detta bidrar du bl.a. till genom att köpa ett Donationspaket.
Infografik Better Globe 2019 del 1
På detta sätt bidrar vi i flera steg genom vårt sparande! Därför väljer vi att använda oss av investeringar istället för välgörenhet. Då en investering blir mer långsiktigt hållbar. Då den bygger på att alla längs hela värdekedjan har en vinning av att fortsätta verksamheten. Vid välgörenhet pågår det istället bara under projektperioden eller så länge eldsjälarna brinner för ändamålet. Eller till de börjar brinna för något annat.

Mitt och Isabelles system är och kommer att fortsätta vara att månadsspara i både träd och donationspaket. Vi gör det både för klimat och samhällsnyttan. För vi har stort förtroende för den verksamhet vi mötte på plats i Kenya 2019. Samt för det ger oss både en hög avkastning samt en investering som vi kan räkna på. Och inom ett par år kan vi göra den till ett självspelande piano. För att gå vidare och sedan risksprida i andra investeringar som komplement!

Anledningen till att jag uttrycker det så, är för att jag med den fasta utlovade avkastningen, inom 10 år kommer att kunna sluta “putta in egna pengar” för våra årliga investeringar. Och istället låta vår avkastning från Better Globe betala nyinvesteringarna!

3:37 minuters introduktion till vad vi sparar i genom Träd och Donationspaket.

Hur investerar vi och varför?

Vi har valt att själva spara ca 100 000 kr per år i Träd och Donationspaket genom ett kontinuerligt månadssparande. Fördelat på oss privat samt i våra bolag. Syftet med fördelningen är att det är att det som blir bäst skattemässigt för oss.

Vårt syfte med att ha det som månadssparande är främst att det är enklast. Då sköter det sig självt utan att vi behöver bry oss. Istället för att vi skall fatta ett nytt köpbeslut gång efter annan. Vilket då riskerar att inte bli av. Då vi människor är sämre på att vänta på den “uppskjutna belöningen” istället för lustfylld konsumtion idag…

Genom att sätta av lika mycket vart år har vi en beräknad avkastning som motsvarar 4 gånger de diagram som följer.
(Diagrammet motsvarar ett sparande i 1 Donationspaket samt 10 Träd per månad. Som i slutet av året ger 20 extra Träd)

År 1 sätter vi in pengarna. Från det 5e året börjar avkastningen på 2,55€ per träd komma och det 20e året avslutas affären. Då köper Better Globe tillbaka trädet av oss enligt ett förutbestämt pris!
Andra året sparar vi lika mycket. Nu kan man se att from år 2025 så får vi istället 5,1€ per år. Om vi sedan skulle sluta spara. Och år 2038 får vi Återköpsvärdet + 2,55€
Ju fler år vi sparar desto tydligare blir effekten. Och from år 2024 kan vi se att vi nu även börjar få avkastning. Vilket gör att vi skulle kunna börja minska våra egna insättningar.
Detta kan man se lite tydligare i detta diagram där det röda är vad du sätter in. Och det gröna är den utlovade avkastningen. I detta diagram ser vi att avkastningen minskar från år 2039-2044. Och detta beror på att diagrammet bygger på att vi bara sparat tom år 2025.

2039 fyller jag och Isabelle 60 år. Då skall vi Fira!!!!
Så för oss känns det som en ganska bra tid att varva ned lite ytterligare! Samtidigt kommer vi att de 5 första åren få den lite högre pensionen. Om vi väljer att även ta den statliga pensionen, IPS, Tjänstepensionen mm vid den här tiden. Dessa pensionslösningar betalas bara ut de första åren. Vilket många glömmer bort!

Men när vi pensionerar oss, vill vi ju snarare leve ännu bättre och unna oss mer än idag. Så det är ju egentligen först efter 65, som vi behöver pengarna bäst!

Medellivslängden idag är ca 84 år. Och personer i vår ålder (40 år) beräknas leva i snitt runt 90 år.

Så därför har vi valt att sätta en struktur för vårt sparande i Better Globe. Så det skall kunna vara livet ut. För att därefter ärvas vidare till våra barn!

Föreläsning med Isabelle och Jakob från februari 2020 om Better Globe som pensionsspar

Ett kontinuerligt sparande

Precis som med våra uthyrningar som fortsätter att ge avkastning månad efter månad även när vi gått i pension. Så vill vi att vårt sparande skall fortsätta att ge utdelning vart år. Utan att det minskar i omfattning eller tar slut, för vi levde längre än beräknat. Vilket vi hoppas göra!

Därför kommer vi fortsätta att spara minst lika mycket vart år, per automatik. Vilket gör att inte avkastningen kommer att minska enligt den utlovade återköpsplanen.
Vilket innebär att vi från 2030 (om vi börjat spara 2020) kommer att få högre avkastning än vad vi själva återinvesterar. Och med ett företag som planerar att plantera fler träd än människor på jorden. Som medel för att hjälpa till att utrota fattigdom i Afrika. Känner jag mig trygg med att planen kommer att hålla tillräckligt bra under lång tid framöver. Även med framtida avkastningsjusteringar. I takt med att investeringen blir allt tryggare!

Gör inte mitt misstag!

Under flera år lät jag mig skrämmas av flera bloggare och klicksökare som driver trafik till sina sidor genom att smutskasta Better Globe samt dess förespråkare. Eller personer som mig och Isabelle för den delen. Som valt att besöka verksamheten på plats för att lära mer, Stå upp för Better Globe och förmedla investeringen till andra. Då vi är övertygade över att det både är en bra affär för hjärtat, klimatet och plånboken.

Faktum är att Better Globe är den enda investering som jag vet har betalat ut sin utlovade avkastning vart år till sina investerare, sedan avkastningarna började delas ut 2010. Och de som skriver och talar mest negativt förespråkar istället investeringar som oftast både är mer riskfyllda och med betydligt sämre avkastningshistorik.

Men tyvärr skapar oro, förtal och hat minst 5 gånger fler klick än positiva nyheter enligt forskningen. Så de lär fortsätta trotts alla framgångar på plats i Kenya, Uganda och snart Tanzania.

Det är dags att ta action idag!

För mig är det viktigt att Stå upp för människor, verksamheter samt engagemang som jag tror på. Och Better Globe är definitivt ett av dem!

Jag förstår att inte alla gör eller vågar Stå upp offentligt, för saker de vill stötta eller tycker är viktigt. Pga nättroll eller för att riskera att förlora ansiktet, inför någon annan. Om det man satsat på inte är strömlinjeformat.

Vi har dock lyxen av att bo gratis, samt av att ha skapat oss ett liv och en ekonomi där vi inte behöver bry oss om vad andra tycker.

Därför anser jag att investeringen är så bra, ur så många perspektiv. Att alla borde göra den. Oavsett om man tror på avkastningsplanen eller ej!

Tror man inte på det, behöver man inte lägga de summor som jag och Isabelle lägger.
Men huvuddelen av Sveriges befolkning har råd att plantera ett Träd alternativt 4 träd genom ett Donationspaket per månad. För att gemensamt minska vårt klimatavtryck!
Får ni sedan den utlovade avkastningen. Så behöver ni inte bli lika besvikna som jag blev. För att jag bara köpte 1 träd 2012. För att sedan fatta att jag fått avkastning och börja investera mer från 2018…

Frågan är vad du vill sätta för avtryck och Stå upp för?
Samt vad du väljer att Göra?!

// Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Lite kaxigare än vanligt idag för jag bor gratis 😉

Main Home får en kick back på 1€ per träd och 2€ per Donationspaket som vi förmedlar genom våra länkar. De är en av våra verksamheter som gör att vi kan fortsätta att engagera oss genom bloggen. Samt lägga tid och energi för att påverka för ett bättre samhälle.

Vi uppskattar därför om ni väljer att använda dem. Då vi även får möjligheten att bli era personliga kontaktpersoner gentemot Better Globe.
För alla befintliga kunder har vi även samtliga årsredovisningar för de som vill ta del av dem vid en lite större investering.

Leave your reply