Vänta inte på ROT-avdaget!

Vänta inte på ROT

I detta inlägg visar jag siffror på skillnaden för din avkastning från privatuthyrning om du bygger med 30% ROT-avdrag nu, Eller Väntar till Om det blir 50%.

Jag har tidigare skrivit om misstaget att vänta på att affären skall bli bättre, eller vad det kostar om man bara skall göra något annat innan man startar.

Klipp från Del 2.2 Är det värt att sälja aktie- och fondsparande för att bygga en privatuthyrning?

Samma sak gäller här!!!

Regeringen måste höja ROT-avdraget snart pga Corona!
Jag väntar ett tag till med att bygga min uthyrning för att få en bättre affär…

Hört från kunder samt hantverkares kunder

Resonemanget kanske låter smart. Men det är att totalt lura sig själv. Och det är därför vi förordar att man alltid bör räkna själv eller ta hjälp med att räkna på affären först. Innan man fattar sitt beslut!

Varför skall jag bygga en privatuthyrning nu?

Att man får ROT-avdrag har absolut betydelse för affären! Och hur du väljer att bygga spelar stor roll för din avkastning pga just möjligheten till ROT-avdraget. Men på det viset avdraget är utformat idag, spelar det mindre roll om du får 30 eller 50% av arbetskostnaden. Om du räknar på helheten!

Normalt brukar vi säga att en normal byggnation för att skapa en bra separat uthyrningslägenhet, ligger på ca 800.000 kr.
I kalkylerna utgår jag då ifrån att halva kostnaden är en arbetskostnad och andra halvan är en materialkostnad.

I detta fallet tänker jag visa hur det ser ut om vi bygger för 200.000 kr eller 1 miljon. Och i bägge fallen visa hur en eventuell skillnad mellan 30 till 50 % skulle göra för dig. I syfte att visa om det är värt att vänta eller börja direkt, oavsett vilken typ av byggnation du tänkt att genomföra. Anledningen till att jag valt 200.000 kr är att det är vid en byggnation där arbetskostnaden är 100.000 kr som skillnaden är som störst.

Bygg en uthyrning med ROT för 200.000 kr

Uträkning vid en investering på 200.000 kr i Privatuthyrning beroende av 30 eller 50% ROT-avdrag

Översta gröna raden visar att de vänstra 3 kolumnerna visar på ett ROT-avdrag om 30%. Och de högra 3 kolumnerna visar på ett avdrag om 50%

För er som aldrig sett dessa standardkalkyler tidigare kan följande inlägg vara intressanta då de förklarar dem närmare:

Den andra gröna raden visar hur mycket ROT-avdag man kan få i de 3 olika alternativen. Beroende på nivå på ROT-avdraget
Alternativen som skiljer sig är:

  • Om du bygger ut eller om ditt hus och ni är 2 ägare
  • Om du bygger ut eller om ditt hus och ni är 1 ägare
  • Om ni ex bygger ett Attefallshus eller en Bolundare och inte har rätt till ROT-avdrag. Samt bara kan hyra ut del av året, för att få det i privatuthyrningsbeskattning.

På den tredje gröna raden ser man däremot avkastningsförändringen för dig!

Vad blir skillnaden för dig ?

I detta exempel ser du att vid en investering på 200.000 kr i att bygga en privatuthyrning blir det årliga resultatet efter skatt 420 kr i ökad vinst.

Och om du kollar på den orangea raden så skiljer sig din egen insats 10.000 kr.

Det är helt ologiskt att resonera i termer att vänta till ROT-avdraget skall höjas om man vill bygga för uthyrning!

Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Så återigen kommer det “kosta dig” mer att vänta med att investera, istället för att göra det redan nu!
Investeringen är “tillräckligt bra” för att göra nu direkt! Speciellt om du väger in att du förlorar ca 3200 till 4500 kr / månad efter skatt och räntor. Var månad du väntat.

Blir det skillnad om jag istället bygger för 1 miljon?

Svaret är Ja. Det blir ännu sämre för dig att vänta…

Uträkning vid en investering på 1 miljon kr i Privatuthyrning beroende av 30 eller 50% ROT-avdrag

När du bygger en privatuthyrning för en miljon, är det definitivt inte värt att vänta på någon förändring i ROT-avdraget. Då det varken gör skillnad för din avkastning eller din egna insats, för att skapa byggnationen!

Så gör inte det misstag / feltänk som så många andra gjort. Räkna istället på affären först. Så du vet om du tänkt rätt eller ej. Och ta action nu. Istället för att vänta “på bättre tider”!

Klipp från Del 1 Vad blir skillnaden för Dig, när du bor gratis

Vad skulle göra att fler kan bygga en privatuthyrning?

Problematiken de flesta har, är att just lösa kontantinsatsen eller att få till finansieringen genom lån. Därför är det inom dessa områden som vi kan göra störst skillnad genom regelförenkling, förändrade skatter, bidrag samt bankregler.

Detta är en av anledningarna till att jag återkommande pratar om att man borde införa något jag under senare tiden kallat “FLIT-bidrag”. Som komplement till ROT-avdraget. Det skulle ge ca 150.000 kr per extra lägenhet man skapar på villatomten. Oavsett om man är ensamstående alt ett par. Och oavsett om man bygger ut eller om sitt hus, alternativt bygger ett Attefallshus eller en Bolundare på tomten.

FLIT-avdraget är dessutom självfinansierat genom byggmomsen för Staten!

Så en No Brainer kan man tycka. För den som vill skapa en smart skattereform, för både bostads och arbetsmarknad på samma gång!

Har du frågor eller kommentarer, så ställ dem gärna som en kommentar, så har vi möjligheter att svara fler samtidigt! Hjälp oss gärna även att sprida våra inlägg, så vi kan nå fler.

Vi har tyvärr inte möjlighet att besvara enskilda frågor per mail. Utöver de som köper konsultationer ( Klicka här ) alternativt Maila för att få en offert.

Men vi svarar gärna kontinuerligt här på bloggen eller i vårt forum för de som har köpt webb-utbildningen. Då vi på det viset har möjlighet att hjälpa fler!

// Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Just nu jobbar vi med att utveckla olika typer av samarbeten för att sprida vår digital utbildning “Bo Gratis med Main Home” till fler.

Samt samarbeten där de som köpt kursen samt är medlemmar i utbildningsforumet, kan få än större mervärde. Samtidigt som de delar med sig av sina erfarenheter med andra som vill och redan bor gratis genom privatuthyrning eller andra smarta lösningar!

Kontakta oss gärna via mail genom att:  Klicka här

Leave your reply