Fastighetsinvesteringar i Sverige eller utlandet?

Linda o Michael Property Effect

Är det möjligt att bygga en framgångsrik fastighetsportfölj utomlands och uppnå ekonomisk frihet på bara några år – dessutom helt utan eget startkapital?

Jag har intervjuat Linda Lindkvist och Michael Jansson, om deras resa från nybörjare utan eget kapital till att idag vara framgångsrika investerare i UK. De är dessutom grundare till Property Effect, ett marknadsledande utbildningsföretag inom fastighetsinvestering som har ett team på 30 personer. Vad har varit deras drivkraft och vilka är nycklarna till deras framgång?

Inlägget är ett samarbete mellan Main Home och Property Effect

Varför började de med fastighetsinvesteringar?

Lindas och Michaels gemensamma fastighetsresa började 2013 när de hade krävande anställningar och de båda var en hårsmån från den berömda väggen. “Jag och Michael träffades 2010 och vi har hela tiden valt att vara särbos då vi har barn på varsitt håll som går skolor i olika kommuner. Ingen av oss hade någon som helst tidigare erfarenhet av fastighetsinvestering när vi träffades. Vi hade ägt egna bostäder och köpt och sålt dessa såklart, men tanken hade aldrig slagit någon av oss att vi som vanliga löntagare utan miljoner i startkapital skulle kunna investera i fastigheter och leva på det professionellt”, berättar Linda.

Michael berättar att den största drivkraften bakom deras fastighetsresa har varit deras barn. Och att den stora vändpunkten kom när de båda insåg att de varken orkade vara närvarande föräldrar eller att vara de förebilder de lovat sig själva att vara för sina barn.

“Du säger till dina barn att de ska göra det som gör dem lyckliga, att leva hälsosamt och ta hand om sig. Att de ska vara rädda om livet. Men samtidigt gör du själv precis tvärtom. Vad ger det dina barn för signaler?” säger Michael. “När jag glömde min son på fotbollsträningen och han ringde och grät så var det som om något gick sönder inom mig”, säger Linda, och fortsätter; “Jag blev så förbannad. På mitt jobb, på samhällssystemet…men framförallt på mig själv. Jag insåg att jag hade tillåtit mig själv att bli den mamma jag hade lovat mig själv att jag aldrig skulle bli. Jag hade fastnat i jakten på en karriär men utan att ha tänkt efter hur jag egentligen vill leva mitt liv”. Det blev en vändpunkt.

Problemet för Linda och Michael var att hitta en konkret väg framåt, ut ur ekorrhjulet. De ramlade över begrepp som passiva inkomster och ekonomisk frihet via olika böcker, bloggar och artiklar. Och det ledde till att de tillslut fick upp ögonen för fastighetsinvestering.

De upplevde däremot en stor skillnad mellan svenska och utländska faktakällor. De flesta svenska böcker, bloggar och artiklar som de ramlade över framställde fastighetsinvestering som något komplext och extremt riskfyllt, medan utländska källor visade mer på möjligheterna och hur vanliga löntagare kommer igång med egna investeringar.

Jante håller svenskar borta från fastighetsinvesteringar

“Vi har funderat en hel del på det där. I Sverige framställs det nästan som om du måste ha en akademisk examen för att klara av att göra de analyser och beräkningar som krävs för att göra fastighetsaffärer. Och framförallt att du måste ha mängder av eget kapital för att risksäkra dina investeringar. Men det är inte riktigt sant! Vi tror att det delvis kan vara en kulturfråga. I Sverige är det ovanligt att gemene man investerar i fastigheter. Men i många andra länder är det en självklarhet att äga flera fastigheter och hyra ut dessa. Jag har själv bott i USA ett antal år och där är det vanligt att äga ett second home som du hyr ut”, säger Michael.

“En annan sak jag har funderat över är alla förståsigpåare där ute som har en vilja att framstå som expertkunniga och får saker att verka komplicerade – och konstigt nog har många av dem inte ens har gjort en enda fastighetsaffär själva. Jag tror att de försöker försvåra saker och ting av rädsla. Om deras kunskap helt plötsligt framstår som enkel och blir tillgänglig för alla – ja då är de inte längre de experter de vill framstå som. Det handlar helt enkelt om prestige och beror kanske även på jantelagskulturen som råder här hemma i Sverige”, säger Linda

Därför startade de Property Effect

“Drivkraften bakom Property Effect är att göra fastighetsinvestering tillgängligt för ALLA – oavsett yrkesbakgrund, tidigare erfarenhet och kunskapsnivå. Vem som helst kan verkligen lära sig att investera i fastigheter – låt ingen annan någonsin få dig att tro något annat”, berättar Michael.

Linda köpte sin första egna villa utanför Luleå när hon var 23 år gammal och gjorde en fin vinst när denna såldes. “Jag har alltid gillat fastigheter. Att förädla dem, tillföra värde och jag älskar inredning och design. Men i min värld fram tills för bara några år sedan var att fastighetsinvestering var något som bara var öppet för multimiljonärer, de som redan har ett större eget kapital att investera och som vill inflationssäkra sin förmögenhet. Tänk vad fel jag hade”, säger Linda.

Så varför föll då valet på UK?

På frågan varför det blev just UK och inte Sverige berättar Linda:

“Självklart tittade vi på att investera i fastigheter i Sverige till att börja med. Det kändes tryggt och välbekant. Vi hade ju ägt flera bostäder själva här hemma genom åren. Och vi tittade och räknade på en hel del fastigheter. Framförallt i Luleå som är min gamla hemstad”.

Hon fortsätter: “Problemet för oss var att det aldrig var aktuellt att syssla med privatuthyrning, dels hade ingen av oss någon lämplig egen bostad vi kunde bygga om eller hyra ut. Och dessutom hade vi begränsat kapital. Vi stötte direkt på motstånd när vi besökte våra respektive banker och förstod att ingen av oss hade personligt finansiellt utrymme att köpa flera fastigheter. Vi var i princip fullbelånade privat. Att investera i bolagsform var inte heller aktuellt då det också skulle kräva en stor del eget kapital och personlig borgen. Sedan hade vi tidsaspekten att tänka på. Vi hade ju fortfarande kvar våra heltidsjobb båda två och insåg att det aldrig skulle gå ihop tidsmässigt för oss att renovera, ta hand om fastigheter och hyresgäster själva. Hela tanken med att investera i fastigheter var ju att få MER tid och frihet, inte skaffa ett extra arbete som hyresvärdar och fastighetsförvaltare. Skulle vi ha skött allt själva hade vi båda kraschat direkt.”

“Tyvärr insåg vi dessutom att vi skulle få svårt att få lönsamhet om vi skulle leja ut allt arbete på någon annan om vi hade valt Sverige”, berättar Michael.

Linda och Michael berättar att det var mer av en slump att det blev UK. På en föreläsning 2014 träffade de en person som var aktiv investerare på den brittiska fastighetsmarknaden. De introducerades till konceptet och till hur den brittiska marknaden fungerar och är uppbyggd. “Det är som en helt annan värld”, säger Linda.

Våga fråga och ta hjälp!

“Verkligen, bostadsmarknaden och systemet i fastighetsbranschen är uppbyggt för att hjälpa gemene man att skapa en extra inkomstkälla. Det går att outscourca alla delar i fastighetsprocessen OCH samtidigt få lönsamhet. Dessutom är lånesystemet uppbyggt på ett litet annat sätt, där banker och låneinstitut värderar hyresintäkterna som en borgen på ett annat sätt än här hemma i Sverige till exempel. Och det går även att komma igång utan eget startkapital”, berättar Michael.

Michael fortsätter: “Nyckeln till att det gått så snabbt för oss är att vi tagit hjälp av andra. Dels genom mentorer och utbildning, men också genom det expertteam som hittar och tar hand om våra fastigheter. Vi har också lånemäklare som hjälper oss med att hitta finansiering. Det är inte heller så vanligt att göra här hemma i Sverige. Att ha tillit till andras expertis är verkligen A och O för att lyckas”.

Att ha tillit till andras expertis är verkligen A och O för att lyckas

Michael Jansson, Property Effect

Linda berättar: “En vanlig fråga vi får är ju VART man ska investera och om London är en bra region. Vi har själva valt att investera utanför storstäderna, eftersom det precis som i övriga världen generellt sett är sämre lönsamhet i större städer. Anledningen är att hyresnivåerna sällan klarar att väga upp fastighetspriserna i tillräckligt hög nivå och därför blir också avkastningen lägre. I våra kurser och program så lär vi ut vad du ska tänka på när du väljer marknad, region – ja, till och med vilken gata du ska välja”

“Många tycker såklart att det känns osäkert att investera i ett annat land än du bor i och tycker det verkar svårt att veta hur de ska gå tillväga – vilket jag förstår”, säger Linda och tillägger: ” det är klart att det känns skrämmande att göra något du aldrig har gjort. Men jag brukar likna det vid att börja ett nytt jobb. Har du någon gång varit nybörjare i någonting så är det lite svårt och läskigt i början. Men efterhand, med rätt träning och med rätt stöd så går det lättare och lättare”.

Linda o Michael vid en av sina fastigheter i UK
Linda och Michael framför en av sina fastigheter i UK.

Michael lägger också till: “Som professionell investerare handlar väldigt mycket om tillit – i synnerhet om du själv inte bor eller är på plats där du investerar och om du anlitar andra som gör allt jobb. Det häftiga är att det går att investera helt på distans. Något som verkligen visat sig varit värdefullt under Corona krisen när världens gränser stängt ner. Det går att sköta allt hemifrån Sverige – tack vare experter på plats”.

“Alla våra utbildningar är ju utformade för att träna dig investera på distans, och så att du steg för steg vet vad du behöver göra och hur du gör det på RÄTT sätt och i rätt ordning. Och hur du rekryterar rätt team. Vi håller dessutom handen på alla våra studenter genom hela investeringsprocessen”, berättar Linda

Hur tror ni att Brexit kommer att påverka den brittiska marknaden?

“Det är en av de vanligaste frågorna vi får”, berättar Linda och fortsätter: “Ett kort svar på det är att oavsett vad som händer i världen, vilken politisk kris som än råder eller om vi har en pandemi som sätter hela världen på paus så behöver människor alltid någonstans att bo. Det är fördelarna med att investera i just bostadsfastigheter. Självklart är det viktigt att ha koll och kontroll på hur de finansiella förutsättningarna förändras i ekonomiskt föränderliga tider, plus var tillgång och efterfrågan finns. Det gäller att ha örat mot marken och att anpassa din strategi utifrån förutsättningarna. Men fastigheter är en realtillgång och är därför långt ifrån en lika riskfylld investeringsform som tex. börsen i föränderliga tider”.

Vilka tips har ni till de som funderar på att börja investera i fastigheter?

Linda och Michael säger att det finns en hel del att tänka på. Men ett första tips är att fundera över några grundläggande frågor:

1. Hur intresserad är du?

– Fastighetsinvestering kräver en hel del kunskap och att lära sig något nytt kräver intresse. Om du dessutom vill sköta dina fastigheter själv så kräver det också ett stort mått av intresse.  Fastigheter är ingen “quick fix”. Är du inte redo att lägga ner tid och energi att lära dig det som krävs så kika på något annat!

2. Vad är syftet med dina investeringar?

– Vill du tex. skaffa en fastighet du själv kan bo i och tjäna en extra slant (kanske dra runt kostnaden för själva fastigheten) eller vill du bygga en portfölj du och dina efterlevande kan leva på resten av livet? Många funderar tex. över att investera i semesterbostäder där de själva vill bo delar av året. Det är en helt annan strategi än om du investerar professionellt. Vilket syfte du har styr vilken marknad du ska investera i och hur du ska gå till väga. 

3. Hur mycket tid har du?

– Har du tid (och ork) att själv göra allt – från att renovera till att ta hand om dina fastigheter och hyresgäster? Eller vill du bygga ett självspelande piano där du tar hjälp av andra för att göra jobbet? Det styr också var och hur du ska investera – dvs. vilken typ av fastighet, vilken marknad och att du säkerställer att du hittar rätt personer för att allt ska fungera smidigt.

Nytt utbildningskoncept med Property Bootcamp

“Sedan kan man alltid hänga med oss på något av våra event eller våra grundkurser”, säger Michael och fortsätter; “Förra året lanserade vi ett helt nytt utbildningskoncept som blivit oerhört populärt, framförallt för de som är nybörjare och överväger om fastigheter verkligen är rätt och vad som krävs för att komma igång. Kursen heter Property Bootcamp och är ett digitalt träningsläger som går över en kortare tid och som passar perfekt för den som är i början och vill ta reda på vad som krävs för att komma igång”.

“Det är en grundutbildning som lär dig alla grunder i fastighetsinvestering (från analys, beräkningar till lagar och regelverk). Alla principer vi lär ut kan du använda oavsett vilken marknad du kikar på, dessutom djupdyker vi i UK marknaden. Vi har verkligen byggt Property Bootcamp så att du steg för steg lär dig allt som krävs och vi ger även mentorstöd under hela kurstiden. Dessutom har vi satt en kursavgift som är så låg att vem som helst har råd att gå kursen. Men platserna går åt som smör, så är man intresserad av en plats är ett hett tips att anmäla sig i god tid innan”, säger Linda.

Slutligen: Luleå eller London – var kommer ni att investera härnäst?

“Ingen av de städerna”, säger Linda och skrattar. “Nej, men skämt åsido. Jag får ofta känslan av att många tror att de måste välja och därmed utesluta en marknad! Så är verkligen inte fallet! Allt beror på var och ens unika förutsättningar och mål. Har man utrymme och möjlighet att köpa en fastighet här hemma i Sverige så går det alldeles utmärkt att investera parallellt i andra marknader professionellt! Det går ju faktiskt att investera på flera platser samtidigt! Då kan det säkert gå ännu snabbare än det gjorde för oss att komma ut ur hamsterhjulet. Om du älskar  att själv pyssla med fastigheter så kan du göra det här hemma, men se däremot till att överlåta arbetet till andra som är experter om du investerar på en annan marknad. Vi kommer själva att fortsätta bygga ut vår portfölj i UK ett bra tag framöver, men jag har ändå inte släppt tanken på en hyresfastighet i min fina gamla hemstad Luleå”.

Reflektion av samtalen med Property Effect

Linda och Michael har gjort en resa som både liknar och skiljer sig från min och Isabelles. Möjligheten med fastighetsinvesteringar, skatteplanering och hävstång med andras kapital, är några gemensam nämnare.

Har varit flera roliga samtal om hur vi och dom har kunnat ökat friheten och förändrat vardagen. För att istället fokusera på att sprida kunskapen vidare till andra, samtidigt som vi idag har mer tid över både för familj och andra intressen.

Jag tar med mig 3 saker från samtalen:

  • Våga vara nybörjare och inse att du kan aldrig allt från början.
  • Våga ta hjälp med det du inte kan idag. Så du kommer vidare, utvecklas eller bara slipper göra det du hellre vill leja bort.
  • Fokusera på det du är intresserad av och den del du tycker är kul.


// Intervju och reflektion av Jakob E Saternus, grundare av Main Home


Not: Property Effect är ett renodlat utbildningsföretag med fokus att lära svenskar att investera i UK marknaden. Företaget grundades av Linda Lindkvist och Michael Jansson 2017 och har idag ett team på 30 personer.

Inlägget är ett samarbete mellan Main Home och Property Effect

Alla investeringar är förenat med en risk. Du måste själv göra en bedömning om fastighetsinvesteringar i Sverige eller i utlandet är rätt för dig.

Ställ frågor till Property Effect vid Q&A

https://www.propertyeffect.com/qawebinar

Nedan hittar du länk till de utbildningar vi erbjuder

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply