Dela ditt hus i 2 lägenheter

Dela ditt hus i 2 lägenheter

Ett av de absolut vanligaste problem vi stöter på. Är att personer bestämt sig för att de vill dela sitt hus mellan två våningsplan. I syfte att skapa en hyresintäkt. Detta sker ofta då de kommit i kontakt med oss först efter att de köpt sitt “drömhus”, alt investerat i ett framtida uthyrningsobjekt. Där de planerat att bygga om för att skapa separata lägenheter för uthyrning.

Problemet med detta är att det sällan är genomförbart, om man skall ta hänsyn till regelverken för brand samt ljud (vibrationer).

Inte för att det inte går isolera mot brand och ljud mellan två våningar. Utan för att det är en byggnation, som kommer att ta av den befintliga rumshöjden inne i huset. Vilket i förlängningen gör att man får svårt att få genom sin bygganmälan. Då den ställer krav på en viss rumshöjd.

Alltid lättare att dela ditt hus vertikalt.

Delar man istället huset på det vis som ägaren av ovan hus gjort. Dvs vertikalt. Är det betydligt lättare att både lösa isolering av brand och ljud. Detta är en av de delar vi tittar närmare på i vår digitala utbildning. För att det skall bli lättare för dig att se hus på Hemnet eller under en visning. Och sedan avgöra om du kan köpa det, för att dela ditt hus med en separat uthyrningslägenhet.

Givetvis finns det även hus du kan dela mellan våningar. Men tänk då på att en ljud och brandisolering kan påverka respektive våningsplan med 5-10 cm. Lite beroende på husets förutsättningar.

Har du redan 2 våningar i ditt hus. Är det många gånger både enklare och billigare att istället sätta in en extra trappa. För att på så sätt skapa 2 lägenheter. Som vardera har 2 våningar.

Samma byggregler privat som i näring

Att ha koll på dessa byggregler. Samt hur de påverkar möjligheten att bygga om ett hus. Är nödvändigt, oavsett om du planerat göra om till 2 lägenheter. Dvs till ett 2-familjshus. Eller till 3 eller fler lägenheter. Som då gör att huset automatiskt skall klassas som en näringsverksamhet. Vilket även innebär en annan typ av beskattning.

Detta är tyvärr också något vi inte allt för sällan möter, då vi har konsultationer. För att hjälpa privatpersoner och småföretagare, att utveckla sina hem med uthyrning. Alt då vi konsulterar personer som köpt för att bygga om och hyra ut som näringsidkare.

Skall du själv bo i huset, är det många gånger mer lönsamt med ett 2 familjs. Som har en extra lägenhet i ett hus på tomten eller i garaget. Än ett hus med 3 lägenheter. Speciellt om du planerar att bo i den största själv. Detta kan du läsa mer om i dessa inlägg:

// Jakob E Saternus grundare av Main Home

Andra inlägg som berör byggnationen och hur det kan påverka din investering i att dela ditt hus för privatuthyrning:

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply