Storleken spelar roll när du planerar privatuthyrning

Storleken spelar roll

Storleken har stor betydelse för din framtida inkomst och flexibilitet! Oavsett om du bygger nytt eller bygger om ditt hus för uthyrning, bör du tänka på storleken i förhållande till ditt eget boende. Men även att säkerheten för dig att få en hyresintäkt kommer att öka beroende av vilken storlek du väljer.

Igår kväll hade jag nöjet att diskutera nybyggnation av privatuthyrning, med vår projektledare André! Vi tittade på en långsmal tomt och funderade på hur man kunde utveckla den med boende samt en till tre möjliga uthyrningsbara lägenheter. Både för permanent uthyrning och för korttidsuthyrning, alternativt studentuthyrning under terminerna.

Här kommer några av sakerna vi samtalade kring.

Tänk på framtida behov

Vår livssituation förändras och familjen både växer och krymper med åren. Samtidigt vill vi ha möjlighet att bjuda hem släkt och vänner utan att ha onödig stort och dyrt boende hela året. För att optimera det, bör vi tänka längre än att bara se till situationen här och nu. Och när vi bygger nytt kan vi förbereda vårt hus för framtida förändringar.

“Varför inte finansiera vårt boende med uthyrning redan från början?”

Att anpassa storleken under året

Om du vill ha möjlighet för släkt och vänner att bo och övernatta hos er på jul och sommar, passar ett fristående småhus på tomten eller en lägenhet ovanpå garaget bra som komplement. Den kan då skattemässigt hyras ut i privatuthyrning del av året, till studenter eller via korttidsuthyrning. På samma vis kan den fungera som ett första eget boende för dina barn eller dina föräldrar under perioder i livet då du behöver hjälp med barnpassning eller de blir äldre. Det kan användas som ett generationsboende utan att ni behöver gå på varandra.

En anpassning vid förändring av familjens storlek

Kanske planerar du att skaffa familj i framtiden. Eller vill du kunna minska din boyta när barnen (eller sambon) flyttar ut. Då passar ett anpassat 2-familjshus bra. Enligt skattereglerna kan du hyra ut 60% av ditt hus, om det är uppdelat i två separata lägenheter. Bor du då i den större delen av huset och behöver se över din ekonomi, har du möjlighet att flytta till den mindre lägenheten på 40%. Du kan på så vis fortsatt hyra ut resterande del av huset, inom de mer gynnsamma skattereglerna för privatuthyrning.

Genom att ytterligare tänka kring %-uppdelning av ditt hus. Om och var bärande väggar skall finnas samt var du kan förbereda brandavskiljning, kan du dessutom optimera det ytterligare för flexibelt boende och uthyrning.

I ett 2-familjshus kan du hyra ut den andra delen av huset, 12 månader om året. Och fortfarande få beskattningen av hyran i privatuthyrning (kapitalbeskattning). Vilket du med dagens regler ej kan göra i ett separat småhus på tomten (Det skall då beskattas som näringsverksamhet).

 

Storleken påverkar hyresgäst, betalningsförmåga och långsiktighet

Beroende på storleken på din uthyrningslägenhet, kommer olika personer att vilja hyra. Detta påverkar både vad du kommer att få ut i hyra samt hur länge din hyresgäst stannar.

En lite större lägenhet ger hyresgästen möjlighet att vara sambo eller kanske bilda den lilla familjen utan att flytta. Även möjlighet till ett hem med trivsel och umgänge, skapar en mer långsiktig hyresrelation.

Par har generellt bättre betalningsförmåga än ensamstående. De extra kvadratmeterna det innebär att bygga för den lilla familjen, istället för en trångbodd student är “billiga kvadratmeter”. Då du redan byggt kök och badrum.

Ett hem med möjlighet att växa och utvecklas i, ger en mer trygg och långsiktig hyresgäst. Detta påverkar ditt liv som hyresvärd och din ekonomi. Då din hyresintäkt blir mer eller mindre passiv beroende på trivsel, storlek och flexibilitet.

Trivsel är viktigt för din investering i privatuthyrning

Avslutningsvis

Att bygga en separat lägenhet för privatuthyrning är inte bara en bra affär för hjärta och plånbok. Det är även en socialt hållbar investering som skapar samhällsnytta!

Var stolt över att du är med och bidrar med ett hem för någon annan. Och sprid gärna det goda exemplet! Privatuthyrning och en trygg andrahandsmarknad är en viktig del av samhället på så många sätt.

Tillsammans kan vi utveckla den genom många små steg!

Byggande av privatuthyrningslägenheter skapar samhällsnytta

 

 

Leave your reply