De byggde Attefallshuset för stort!

De byggde Attefallshuset för stort

Vad är viktigast utseende, pris eller trygghet? Beroende på vad vi köper gör vi olika typer av val. Jag prioriterar idag allt mer min tid och energi. Därför förordar jag nyckelfärdiga Attefallshus.

I olika faser av livet prioriterar vi  olika saker. De senaste åren har vi byggt en hel del. Både hemma och borta. Vissa saker har vi gjort själva. Men det mesta arbetet har vi köpt in. Detta är något vi prioriterar allt mer. Både för att det går snabbare och för att det oftast blir bättre.

Allt har dock inte gått smärtfritt 🙂 Och jag tänkte därför dela med mig av varför jag oftast förespråkar nyckelfärdiga Attefallshus.

Ritat Attefallshuset själva

Vi ritade huset själva. För vi hade inte hittat något som vi tyckte fyllde våra behov eller önskemål. Jag är nöjd med slutresultatet. Men det finns flera anledningar till varför jag troligtvis valt att göra annorlunda idag.

Vi tyckte kommunen var lite långsamma. Så jag stakade ut grunden själv. Så vi skulle kunna komma igång. Inte heller något jag rekommenderar i efterhand, då jag nu vet mer om regelverken. Men utstakningsmannen var imponerad. Då jag lyckats få det på rätt plats. Bottenplattan sattes ut efter utstakningen och några veckor senare började väggar mm komma på plats. Detta bygge gick relativt snabbt när väl företaget var på plats och byggde.

Kanske lite för snabbt

Problemet var snarare att de inte var på plats hela tiden för att projektet skulle avslutas i tid. Samt att det skedde några incidenter under vägen. Där den allvarligaste var att de byggde Attefallshuset för stort!

Vi var supernöjda när det väl var klart. Kommunen kom och kontrollmätte huset. Och vi fick en chock!

Huset var 26,24 kvadratmeter stort istället för 25.

Byggfirman hade gjort grunden 25 kvadratmeter och därefter klätt fasaden och satt knutbrädor. Totat blev huset då 6 cm för stort åt vart håll.

Reglerna avseende Attefallshus är just 25,0 kvm i yttermått. Förmodligen för att flertalet Friggebodar har byggts på 15,9 kvm istället för 15 som det står i reglerna.

Bygg om huset mindre

Vi vägde olika alternativ mot varandra. Och i detta fall slutade det med att firman byggde huset mindre genom att ändra knutbrädor samt flytta in en vägg några centimeter.

Ett annat sätt hade kunnat vara att istället ansöka om bygglov. Men av olika anledningar föll valet på detta denna gång..

Förespråkar nyckelfärdiga Attefallshus

Numera förespråkar jag oftast nyckelfärdiga Attefallshus. Anledningarna är många, även om inte denna erfarenhet avskräckt oss för att bygga med lösvirke.

Den har istället gett mig betydligt fler insikter och lärdomar. Samt en ökad vilja att läsa på och följa upp mer, än jag tidigare haft. Och med vetskapen att det är få som både har den tiden, kunskapen eller intresset, har jag blivit en allt större anhängare av nyckelfärdiga Attefallshus.

Lägger jag sedan till tidsbesparingen med färdiga ritningar och ett helt annat utbud samt priser än när vi byggde. Blir nog valet annorlunda en annan gång!

/Jakob E Saternus

Läs även detta inlägg för att undvika andra fallgropar!

Main Home har ett samarbete med Extrahuset.

Samarbetet innebär att Extrahuset bjuder sina kunder på rådgivning kring uthyrning från Main Home. Då kunden köpt ett hus av Extrahuset som de är intresserade av att hyra ut.
Extrahuset levererar nyckelfärdiga Attefallshus och även något större småhus, vilket vi rekommenderar om möjligheten finns och avsikten är för uthyrning. Titta gärna in  deras hemsida.

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply