Hur påverkar privatuthyrning företagares ekonomi

Vad blir skillnaden för Företagaren

Företagare är både de som har mest att tjäna och störst möjlighet att skapa samhällsnytta. Inlägget visar hur ekonomin förändras för dig och ditt företag, om du väljer att bygga en privatuthyrning!

Tack alla ni som deltog för inspirationen till detta blogginlägg 🙂

Förra veckan gick jag och Isabelle på galan, Årets Företagare. En heldag som började på Nalen med inspirerande föreläsare och intervjuer av de nominerade företagarna från hela landet. Dagen avslutades med middag och fest i Stadshuset och självklart dans långt efter midnatt i Gyllene salen. Kan verkligen rekommendera alla företagare att delta, för att få en energiboost och tillsammans känna stolthet för allt det vi bidrar till. Men även att träffa likasinnade och få en liten insikt i vad vi inom Företagarna gör, för att skapa bättre förutsättningar för ökad företagsamhet i Sverige!

Företagets ekonomi påverkas av din privatuthyrningsintäkt

I ett tidigare inlägg visade jag hur skillnaden i ekonomi blev för en person, med inkomst från en anställning.

Kortfattat kunde löntagaren med 30 000 kr i bruttolön, gå ned 18% i arbetstid. Med bibehållen ekonomi efter skatt och räntekostnader.

Vi räknade då på en hyra om 5000 kr / månad och det blev efter skatt och räntekostnader kvar 4056 kr.

Om löntagaren med dessa förutsättningar bor i Göteborgs kommun motsvarar 4056 kr en bruttolön på 5363 kr.

För att få den verkliga lönekostnaden för företaget måste vi då även lägga till arbetsgivaravgiften. Vilket ger en lönekostnad för företagaren på 7047 kr / månad eller nästan 85 000 kr / år

(Skatten är tagen från 2018 års skattetabell med en inkomst på 30 000 kr / mån)

Vad hade du kunnat göra med 85 000 kr i ditt bolag?

Som företagare ser vi ofta lite annorlunda på ekonomin. Många väljer att inte betala ut mer lön än vi behöver, för att vi då kan göra mer i bolaget. Eller för att vi helt enkelt inte har råd att göra det. Våra förutsättningar är olika och därav även anledningen till varför vi väljer att göra på olika sätt.

Oavsett så får vi genom en privatuthyrningslägenhet i vårt hus, fler möjligheter att förvalta än löntagaren.

Det minskade behovet av löneuttag till oss själva, kan göra att vi vågar ta in en anställd eller deltidare. Vi kan satsa på utveckling av bolaget. Ta ökad utdelning eller göra investeringar direkt i bolaget.

Att ex göra investeringar direkt i ditt bolag, istället för att först betala ut pengarna du tjänat som lön alt utdelning. Gör att du kan investera ca 1,5 gånger mer, än du skulle kunna göra privat efter att du “skattat ut” pengarna. Beroende på skatter och andra förutsättningar, gör det att du även i slutänden kommer att kunna få mer ut i handen. Även om du som företagare betalar skatt både på vinsten och utdelningen. Detta beror på att du från början kunde investera 1,5 gånger mer.

På det viset blir det även win, win, win då du:

  1. Skapat mer nytta genom en större investering.
  2. Betalat totalt sett mer skatt till välfärden.
  3. Får ut mer i din egen hand, efter skatt till samma arbetsinsats.

Jag och Isabelle väljer därför att investera del av våra vinster i social hållbarhet genom våra bolag. Både för bättre avkastning men även för att kunna skapa mer klimatnytta genom exempelvis trädplantering Afrika (Som vi även marknadsför och säljer)

Om en företagare tar utdelning

Bilden är hämtad från ett tidigare inlägg. Som förklarar varför investeringen skiljer sig så mycket i avkastning beroende på vissa förutsättningar.

Inlägget förklarar investeringen närmare. Men som ni ser på bilden blir avkastningen på eget kapital 24-70% efter skatt och räntor per år.

Ni ser även hur resultatet skiljer i bolaget om ägaren väljer att ta ut mindre lön. I kalkylen utgår vi från schablonvärden istället för skattetabellen. Som vi gjort i detta inlägg. I kalkylen blir det då istället möjligt att spara 82-97 kkr i bolaget per år.

Om aktiebolagsägaren väljer att dela ut detta resultat som utdelning, får vi då ännu häftigare resultat i den privata investeringen. Detta beror på att vi har kunnat minska beskattningen genom att ta utdelning, istället för lön från bolaget. För att få ett jämförbart ROI, har jag därför förutsatt att hela lönekostnaden ändå har betalats ut fast som utdelning. Jag har därefter lagt på det ökade nettouttaget från utdelningen jämfört med lönen, på intäkten från uthyrningen. På det viset får jag det verkliga resultatet för investeringen i privatuthyrningen för en aktiebolagsägare.

(Jag kommer längre fram skriva ett separat inlägg om detta för att förklara det mer utförligt)

Möjlig effekt för egenföretagare med AB

För mig visar detta att det just är små och medelstora företagsägare som skulle tjäna mest på att skapa en privatuthyrningslägenhet i sitt hus. Det skulle inte bara betala igen insatsen på 0,8-2,4 år. Det skulle även skapa mer samhällsnytta genom fler bostäder och möjlighet till ökade investeringar och livskraftiga bolag.

Brinner för utveckling.

Jag brinner för positiv utveckling och företagsamhet. Vi jobbar med att räkna på samhällsnyttiga affärer efter skatt. Och för mig handlar det om att vi kan göra än mer nytta, skapa än mer skatteintäkter och samhällsnytta. Om vi betalar rätt skatt samt investeringar smart.

Därför har jag valt att tacka ja till förtroendeuppdraget som arbetande styrelseledamot i Företagarna Göteborg. Där jag framförallt jobbar för en bättre dialog och förbättrat företagarklimat i staden men även i hela landet.

Företagarna är en rikstäckande företagarorganisation, som syftar till att lämna efter oss ett bättre samhälle än det vi fick till skänks. Detta gör vi genom politisk påverkan, affärsnätverk, kunskap spridning och medlemsnytta exempelvis genom förmåner till våra medlemmar.

Vill du engagera dig i Företagarna Göteborg eller i någon av våra 240 lokala föreningar, får du gärna höra av dig! Det finns både möjlighet att bli stödmedlem för privatpersoner eller företagsmedlem. Idag är vi ca 40 000 företag eller 70 000 om man även räknar de som är anslutna genom våra samarbetsorganisationer. Detta ger inte bara ett bra nätverk för dig som vill skapa förändring och affärer, utan även en enorm kraft när vi pratar med våra politiker som Sveriges största Företagarorganisation!

Vill du stötta ett mer företagarvänligt Sverige, uppskattar jag om du blir medlem!

Anmäl dig då genom att gå in och fylla i dina företagsuppgifter själv på den nedre länken.

Eller så mailar du mig på den övre länken. Då bidrar du även med en kickback till vår verksamhet och utveckling av Main Homes. Det kostar inte dig som medlem något extra. Utan är en engångsersättning som betalas ut till personer som engagerar sig i att öka medlemsantalet i organisationen 🙂

Valet är givetvis ditt! Det viktiga är att du hjälper oss att sprida budskapet!

 

/ Jakob E Saternus

Precis som i alla andra sammanhang är alla investeringar förenade med risk och beräknad avkastning kan givetvis skilja från fall till fall. Du måste därför göra en egen bedömning om investeringen är rätt eller bra för dig!

 

Leave your reply