Hur påverkar en hyresintäkt löntagarens ekonomi?

Hur påverkar hyresintäkten din ekonomi som anställd

Inlägget visar hur en hyresintäkt på 5000kr / månad påverkar din ekonomi som löntagare. I uträkningen utgår jag från en “standard investering” vid en byggnation av en separat lägenhet för privatuthyrning. 

Relaterade inlägg:

Eftersom hyresintäkten från privatuthyrningen skall beskattas med kapitalskatt, påverkar den inte din beskattning från lön eller pension. I kommande inlägg kommer jag att beskriva hur situationen istället kan förändras för en pensionär.

Ingångsvärden för kalkylen

Uträkningen i detta inlägg utgår ifrån att du bor i Göteborgs kommun, samt att din uthyrning ligger i ditt 2-familjshus. Räntekostnader för uthyrningen är hämtade från min standardkalkyl, för byggnation av separata privatuthyrningslägenheter. Ni kan hitta den i inlägget:

Räntesatsen är 2 % i exemplet och jag har valt att använda mig av en bruttolön för arbetstagaren på 30 000 kr / månad inkl. semesterersättning.

Vid en hyresintäkt på 5000 kr / månad blir det ca 4065 kr kvar till ägaren efter skatt. Skatten är i dagsläget 200 kr / månad och räntekostnaden 735 kr.

Hur påverkar hyresintäkten din ekonomi som anställd

Hyresintäkten gör att du kan gå ned 18 % i arbetstid, med bibehållen ekonomi

Vid en bruttolön på 30 000 kr / månad inkl. semester ersättning, får en göteborgare behålla 22 692 kr / månad.

4065 kr är 18 % av 22 692 kr. Detta innebär att en person ex kan gå ned 18 % i arbetstid med bibehållen ekonomi. Om detta fördelas på 4 dagar per vecka istället för 5 dagar kan hen dessutom minska kostnader för resor till och från jobbet samt i vissa fall höjda kostnader för att äta på jobbet.

Väljer hen istället att minska sin arbetstid med 18% varje dag kan resor till och från jobbet istället ske då trängseln är mindre vilket minskar den totala tiden borta från hemmet ytterligare genom minskad tid för resor. Alt ge möjligheten för fler, att känna att de har tid att cykla eller ta lokaltrafiken till jobbet. Istället för att köra sin egen bil. Kanske kan man då även se över sina kostnader för bilen eller bilarna?!

Ett annat alternativ är att ägaren helt enkelt bara väljer att höja sin totala intäkt. För att senare kunna starta sitt eget bolag. Eller våga säga upp sig, ta en utbildning eller mer semester för att kunna resa mer.

“Privatuthyrningen ger möjlighet att skapa förändring i livet”

Hur kan privatuthyrningen förändra livet för barnfamiljen

Möjligheten att med bibehållen ekonomi gå ned i arbetstid, förenklar vardagen för barnfamiljen. Småbarnsperioden är en av de perioder i livet då vi känner oss mest stressade. Vi har relativt höga lån, höga kostnader, lönen är fortfarande lite lägre och flertalet är i början eller mitt av karriären. Jag kände ständigt en stress över att vara otillräckliga, ur flera perspektiv.

Min storebror Samuel och hans fru Lotta, som båda är i karriären med yngre barn. Inspirerade mig härom året till en smart lösning. De tog ledigt varannan fredag eftermiddag. På det viset kunde den som slutade tidigt, hämta barn och göra klart fredagsmyset. Det fina var att de både fick mer tid med barnen, samtidigt som de förlängde helgen för hela familjen. Och det, genom att bara gå ned 4 h varannan vecka i arbetstid.

Det kallar jag win win win för alla! Till och med för arbetsgivaren som fick två mer harmoniska småbarnsföräldrar 🙂

Har för mig att de löste det med föräldraledighet. Men det hade gått lika bra med en hyresintäkt!

Vi har alla olika arbets- och familjesituationer. Och deras lösning passar inte alla. Men det är ett exempel på hur man med möjlighet att gå ned i arbetstid, kan skapa en bättre situation för hela familjen.

“Det bästa av allt, tycker jag är att de delade lika!”

För mig själv innebar möjligheten att gå ned i tid på lönearbetet, att jag kunde lära mig nya saker och starta min egen verksamhet.

Vad skulle vad möjligt om du bodde gratis?

Vi pitchar Main Home med “Bo Gratis”. Det väcker en reaktion. Det både retas och kittlas. Men lämnar sällan människor oberörda.

Vårt syfte är att få fler att våga tänka i nya banor. Att våga pröva nya lösningar för att tillsammans kunna “bekämpa människors lidande, samhällets oförmågor och miljöförstöringen” med många små steg…

“Så vad skulle blir möjligt för dig om du bor gratis?”

 

 

Leave your reply