Den bank som tar fram lån för privatuthyrning, skulle jag nominerat till årets samhällsbyggare! Finansieringen är det som stoppar flertalet av alla de som vill skapa en privatuthyrning. Detta är något bankerna och staten kan lösa.
Villor som kompletteras med en extra lägenhet för uthyrning är ett komplement till bostadsmarknaden. Det kan vara att man bygger ut huset till ett 2-familjshus eller bygger ett extra småhus på tomten (ex ett Attefallshus). Hur lägenheten placeras spelar stor roll för villaägarens privatekonomi, vilket jag bl.a. beskrivit om i:
- Därför skall du planera privatuthyrningen
- Hur kan samma bostad skilja sig så mycket i pris och avkastning?
För bostadsmarknaden och samhället kan dessa bostäder göra stor skillnad
Privatuthyrningslägenheter kan bidra till en förbättrad integration, bidra till fler hyresrätter i fler områden i staden, stärka villaägarens ekonomi, bidra till förtätningseffekter och mycket mer.
2017 skrev Statskontoret en rapport om vad som krävs för att öka privatuthyrandet. Rapporten fokuserade i huvudsak på inneboende situationen. Och ägnade tyvärr enbart en liten del åt hur vi kan öka byggandet, av separata lägenheter på småhusfastigheter.
Ett av förslagen i rapporten, var att skattebefria hyresintäkten de första 10 åren. I syfte att stimulera byggandet av dessa lägenheter. Problematiken är dock att det enbart skulle gynna de som redan har råd. Detta sammanfaller tyvärr inte i så stor utsträckning med de som faktiskt vill bygga dessa lägenheter, enligt min erfarenhet!
De som främst vill bygga för uthyrning är:
- Unga
- Ensamstående
- Utlandsfödda
- Entreprenörer / “småföretagare”
- Personer som är oroliga för sin pension eller ensamhet när de blir äldre
Relaterade inlägg:
- Hur kan vi på riktigt skapa fler hyresrätter?
- Samhällsnytta skapas då vi bygger separata lägenheter för privatuthyrning
Finansieringen är den störta stoppklossen.
Det är när vi går till banken det tar stopp!
Inte för att banktjänstemannen inte vill utan för att de “inte kan” låna ut med en säkerhet i hyresintäkter.
Vad är störst risk?
Att du blir av med jobbet och inte får ett nytt?
Eller att din hyresgäst flyttar och ingen vill flytta in i en tom lägenhet?
Jag brukar påminna bankmannen om att att hen kan bli av med jobbet idag. Men jag har en ny hyresgäst ikväll om jag vill.
Med dagens och kommande års bostadssituation, är inte betalningsförmågan från hyresintäkten problemet. Det är snarare hur bostadslånen är finansierade och bankernas regelverk som bromsar.
En av anledningarna till detta är enkelt förklarat att våra “bostadslån” ligger mot ett Hypoteksbolag. De lånar i sin tur in pengar via olika räntepapper. Hypoteksbolaget har ett avtal med den som köpt räntepappret. Som reglerar hur de får låna ut pengar till villaägaren.
Syftet med detta är att de som handlar med räntepapper skall veta vilken risk de tar i sin affär. Så länge köparen av räntepappren får sina pengar enligt avtalet är det inget problem. Men om banken inte kan betala eller inte följer avtalen. Riskerar banken både att få straffavgifter från Staten och få problem med de som de själva är beroende av, för att skapa lånet till villaägaren.
Det är banken som sitter i rävsaxen
Så hur korkat eller märkligt jag än tycker att diskussionen om betalningsförmågan mellan hyresintäkt och lön än må vara. Så bör man veta att den banktjänsteman som i slutänden räknat in hyresintäkten i betalningsförmågan, troligtvis gjort detta mot gällande regelverk. Och därmed tagit en personlig risk, då det skulle kunna innebära konsekvenser för både banken och hens anställning.
Staten och bankerna kan skapa lån som ökar bostadsbyggandet
Genom att bankerna begär av sina hypoteksbolag att de vill kunna låna ut med privatuthyrningsintäkter som säkerhet. Kan de skapa räntepapper som exempelvis staten kan köpa för att stimulera den delen av bostadsmarknaden.
Givetvis skall banken alltid göras en kreditprövning i botten. Och det kan innebära att dessa lån exempelvis inte kommer att kunna användas i mindre tätbefolkade områden av landet.
Men genom att de finns skapas det möjlighet för fler att bidra med fler lägenheter genom lilla stegets kraft.
Delar som bl.a. bör beaktas:
- Lånet bör kunna ges som ett byggkreditiv för att öka byggandet och inte bara ge ytterligare belåningsgrad för de som redan kan bygga.
- Lånet bör kunna kombineras med Boverkets kreditgarant (Läs mer här). Tyvärr är garantin något som få banker accepterar idag.
- Lånet bör ges för att möjliggöra utbyggnationer av separata lägenheter på småhusfastigheter. Oavsett om det är en utbyggnad, ombyggnad eller en nybyggnad av ytterligare ett småhus, Ex ett Attefallshus.
- Hyran bör beräknas efter snitthyror i området och inte enligt hyressättning enligt “privatuthyrningslagen” då den varierar för mycket över tid.
- Krav på uppvisande av bygglov mm i efterhand för att säkerheten skall gälla. I syfte att minska svartbyggen och en otryggare bostadsmarknad.
Långsiktig marknadsföringseffekt
För att privatpersoner skall våga satsa och se nya möjligheter krävs en långsiktighet och trygghet. Fler behöver få se goda exempel ur olika synvinklar samt kunna lita på att investeringen är en bra affär både för hjärta och plånbok.
Detta är något stat, kommun och banker kan jobba med tillsammans för att skapa en mer långsiktigt hållbar bostadsmarknad.
Hjälper gärna till att utveckla framtida lösningar
Jag hjälper gärna till med information och förslag till den bank eller beslutsfattare som vill underlätta finansieringen av fler privatuthyrningslägenheter!
Detta inlägg kom till efter ett samtal med en bankkontakt som nu jobbar på SBAB. Han tyckte att jag skulle sammanfatta förslaget. Lägger det därför här så fler kan ta del av tanken och förhoppningsvis även utveckla den vidare.
Bjuder honom istället på lunch med min sons favoritservetter som får pryda veckans inlägg.
Tjenare!
Tack för en mycket intressant blogg!
Jag och min sambo är intresserade av att skapa oss ett hem med privatuthyrning. Vi bor idag i en nybyggd hyresrätt, med alla fördelar det innebär – och med den höga hyra som följer.
Vi var först intresserade av att köpa en 3:a som mellanstopp på väg mot ett hus då vi ännu inte har några barn. Men då vi bor i en mellanstor stad är utbudet verkligen skralt just nu. Därav hus och eventuellt privatuthyrning tills vi kanske väljer att fylla huset med vår egen avkomma.
Vi har fått lånelöften från två olika banker och har ganska goda möjligheter att köpa lämpligt hus om det skulle dyka upp något. Men detta lån förutsätter just att vi lånar till ett befintligt hus… Hur finansierar vi en ombyggnation/byggnation eller ett attefallshus? 500.000-800.000kr? Speciellt nu när husvärdet i vår kommun gått ner med 4% senaste året. Brukar banker generellt godkänna föräldrar som borgenärer på sådana lån eller hur fungerar det?
Tack på förhand!
Tack för frågan Nils!
Det finns lite olika vägar men här är några.
Bankerna brukar godta föräldrar som “medlåntagare”. Dvs att de tillsammans med dig står på lånet. Som kan ha en säkerhet i dina föräldrars hus.
Det förutsätter dock att ni inte överstiger skuldkvotstaket som banken använder. Lite olika mellan banker men ligger mellan 5-6 ggr din bruttoårsinkomst.
Ett sätt att komma runt det är att dina föräldrar tar lånet. Och ni skriver ett skuldebrev mellan er. Eller att det bokförs som ett “förskott på arvet” eller motsvarande. Beroende på om ni har några syskon. Jag vill inte uppmuntra till “orimlig skuldsättning”. Men ibland kan det vara en väg om man inte vill ta ett tillfälligt blancolån eller byggkreditiv för byggnationen. (Som sedan kan skrivas om till ett vanligt bo-lån. Efter att byggnationen är klar)
Vissa banker accepterar även “Boverkets kreditgaranti”. Det är något du kan söka om du just vill bygga om ut för att skapa en uthyrningslägenhet. Då går Boverket in som garant för att ditt lån betalas till banken. Detta tar givetvis staten lite extra för. Här kan du läsa lite mer om det och även hitta länken till garantin på Boverkets sida.
https://mainhome.se/finansiera-din-byggnation/
Lycka till! Och återkoppla gärna om hur det går för er 🙂
mvh Jakob
Hej,
har varit i kontakt med några banker men bankerna vill inte räkna hyresinkomster (som vi redovisar till skatteverket) som inkomster. Inte heller lön/utdelning från eget AB (utöver fast statlig anställning). Vem kan vi kontakta om vi vill köpa en till fastighet som kan hyras ut direkt och ta med hyresinkomster i beräkningen?
Hälsningar, Larisa
Hej Laris
Ber om ursäkt för sent svar. Har haft en lite utdragen renovering av en av våra fastigheter som tagit allt fokus…
Kort svar är att “bolånebanker” inte får låna ut till “spekulation”. Dvs några fastighetsköp som inte är för boende eller för fritidsändamål. Det har i grunden med hur bankerna själva löser sin upplåning av pengar till bolånetagarna.
Har dock hört att Danske Bank kan räkna på 50 % av en befintlig hyresintäkt vid utlåning. (Dvs efter du har en hyresgäst och en uthyrning) Har ej pratat med dem själv om detta dock, så enbart hörsägen.
Avseende lön och återkommande utdelning från eget av så är det oftast en fråga om hur moget bolaget är. Och de flesta banker (men inte alla banktjänstepersoner) kan ta med detta i beräkningen.
Tipset är därför:
1) Säg att du skall köa en pendlingslägenhet, semesterboende, generationsboende. Och sedan råkar det bli något annat. (Samvetsfråga..)
2) Gå till en företagsbank och presentera kalkylen samt se till att hitta en hyresgäst innan du pratar med banken. Så du redan har den delen tryggad. De kommer då även att göra en helhetsbedömning av din ekonomiska situation och väga in risker samt positivt kassaflöde i ditt AB.
3) Lös först finansiering från FFF (family fools and friends) och fixa affären först med “dyrare lån”. För att därefter gå till bank eller företagsbank och belåna upp fastigheten.
MVH
Jakob