Varför hyr vi själv ut korttidsuthyrning via Airbnb?

Korttidsuthyrning via Airbnb

Vi har valt att inrikta oss på långtidsuthyrning, ändå använder vi korttidsuthyrning under perioder. Inlägget beskriver varför och vilka fördelar det ger vår familj, samt vilka erfarenheter det ger oss. Erfarenheter vi sedan även kan använda vid vår långtidsuthyrning.

Vi har valt att inrikta oss på långtidsuthyrning i Main Home av 2 orsaker:

 • Långtidsuthyrning blir en mer passiv inkomst än korttidsuthyrning.
 • Långtidsuthyrning hjälper till att skapa en mer social bostadsmarknad.

Ändå hyr vi själva ut vårt boende på korttidsuthyrning under perioder.

Varför har vi även korttidsuthyrning via Airbnb?

Korttidsuthyrning kan vara ett bra sätt att testa om man vill ha en hyresgäst. Genom att hyra ut del av sitt hus eller en stuga på tomten, under några dagar eller veckor per år. Kan man få en uppfattning om man även skulle trivas som hyresvärd. Man får insikter som både är positiva och negativa kring att ha uthyrning. Men även andra saker, som hur man exempelvis vill avskärma mellan hyresgäst och värd.

För vår del började det med att vi fick många frågor kring korttidsuthyrning och Airbnb, av våra kunder. Vi kände att vi borde testa själva, för att bättre kunna svara på deras frågor. Samtidigt tycker vi om att resa till vår familj och vänner. Vi såg därför en ekonomisk vinst i att hyra ut när vi ändå var borta. Vi skapade därför vår första annons och inför jul och nyår 2017.

Första försöket blev katastrof !

Våra tillfälliga hyresgäster hade haft jätteroligt… Det hade varit fest, de hade spillt och slängt cigarettfimpar överallt. Hälften av poolvattnet hade skvätts ut, så reningen hade avstannat. Det var ostädat och någon hade gömt skräp både bakom soffan och under yttertrappan. Glenn, vår katt, var instängd i barnens rum och hade i protest lämnat en överraskning i Hampus säng.

Det här gör vi igen 🙂

Vi vägrar att en enda händelse skall färga vår bild av något. Så vi lade direkt ut huset för uthyrning under alla lov och ledigheter, första halvåret 2018. Sedan dess har bokningarna trillat in och vi har bara haft positiva erfarenheter. Städningen efter nyårsfesten fick vi dessutom betalt för. Genom Airbnb:s försorg.

För att säkerställa att vi säkert skulle skaffa oss tillräckligt med erfarenhet, lade vi även in intäkterna i familjens budget. Vi budgeterade med 10 000 kr under året från korttidsuthyrning. Detta ser dock ut att minst dubblas.

Lärdomar och ändrade rutiner

Inför uthyrningen var vi tvungna att göra några anpassningar av vårt hus och ändra våra rutiner. Vi har valt att skapa nya och stödjande rutiner. Både för att underlätta vardagen och för att vi alltid skall kunna hyra ut huset, även om vi inte är hemma när någon bokar.

Några förändringar och effekter det gett oss:

 • Vi gör hela tiden små förändringar för att minska tid inför att vi ska åka bort. Vi har nedskrivna rutiner så alla i familjen kan hjälpas åt att fixa innan vi åker hemifrån.
 • Det sista vi gör innan vi åker hemifrån, är att städa huset, tömma kylen och några skafferiskåp mm. På så vis städas de regelbundet och gästerna kan själva lättare städa och känna sig som hemma. Vår bonus är att det är välstädat när vi kommer hem!
 • Vi har köpt en dammsugarrobot för att ha en bra grundnivå. Det underlättar både vardagen och minskar förberedelsen.
 • Vi har avsatt ett rum i huset som vi  kan låsa och ställa in allt vi inte vill att andra skall ha tillgång till.
 • Vi har ett låssystem så vi kan ge andra tillträde till huset när vi själva inte är där. Detta underlättar även när våra vänner kommer på besök och vi går om varandra.
 • Barnen ifrågasatte en gång varför de skulle hjälpa till att städa för Airbnb-gästerna, när det var vi som fick pengarna. Det gav oss tillfälle att tillsammans med dem, gå genom familjens budget. Vart alla pengar går och var de kommer ifrån. De insåg ganska snabbt att hyresintäkterna gick minst lika mycket till dem. Vi jämförde även intäkterna med annat lönearbete och de insåg att lite extra städning för att få passiva intäkter när vi ändå är borta. Var ganska välinvesterad tid.
 • Det skall ändå städas regelbundet och om vi har en lagom hög nivå över tiden, är det ingen större ansträngning. Att städa extra för en natts gäster, kan kännas som ett onödigt jobb. Men när vi lägger ihop att vi ändå behöver städa mer noggrant med jämna mellanrum samt får denna “lilla intäkt” flera gånger. Blir det ganska bra avkastning i slutändan om vi ser på helåret. Det enda vi egentligen har gjort är att vi ändrat lite på våra egna rutiner kring hur och när vi gör saker.
 • Vi lär oss och får feedback efter varje uthyrningstillfälle. Detta gör att vi kan utveckla våra rutiner, vår tydlighet, kommunikation och instruktioner. Men vi kan även ta med dessa erfarenheter till våra långtidsuthyrningar. Ex kring kontroller av städning och uppföljning av friktioner.
 • Vi får större insikter i vad som är viktigt för oss kring vårt boende. Och utvecklar vår erfarenhet kring hur vi kan skapa det perfekta hemmet, med både korttidsuthyrning och långtidsuthyrning. Det gör att vi kan ge ännu bättre rådgivning till våra kunder, men även att vi kan få ytterligare erfarenheter kring utvecklingen av MIB-huset.
 • Vi skapar även erfarenheter inför framtida sommar och kanske vinterboenden.

Relaterade inlägg:

Skillnad i beskattning mellan korttidsuthyrning och långtidsuthyrning

Uthyrning som är avsedd att vara kortare än 4 månader, anses vara korttidsuthyrning och beskattas därför annorlunda. Anledningen till det, är att det konkurrerar med hotell och vandrarhemsverksamhet. Av den anledningen kan man förenklat säga att skillnaden är att korttidsuthyrning utöver kapitalbeskattning även skall beskattas med 12 % moms, om man överstiger 16 veckors uthyrning och har en hyresintäkt över 50 000 kr.

Länk till skatteregler: Klicka här

2 thoughts on “Varför hyr vi själv ut korttidsuthyrning via Airbnb?

Leave A Reply
 1. Peo Emgård|

  Hej! En liten kommentar – i sista stycket står så här:
  skall beskattas med 12 % moms, om man överstiger 16 veckors uthyrning eller har en hyresintäkt över 50 000 kr.
  Det skall vara
  skall beskattas med 12 % moms, om man överstiger 16 veckors uthyrning OCH har en hyresintäkt över 50 000 kr.

  Bra skrivet!
  Peo

  1. Tack för korrekturen!

   /Jakob

Leave your reply