Planera in tid för underhåll av din privatuthyrning

Planera in tid för underhåll av din privatuthyrning

Ingen investering är helt passiv! Planera därför in regelbunden tid för underhåll av din privatuthyrning. Oavsett om det är för att se över fasad, avlopp, eller uppföljning av rutiner. Genom att planera in tid för avhjälpande och förebyggande åtgärder spar du inte bara tid och pengar, den kommer även upplevas mer passiv.

Är det något vi är bra på så är det att fylla våra kalendrar! De flesta av oss lägger dessutom enbart in den deadline, mötet eller familjeaktiviteten som man har i kalendern. Och inte tiden för förberedelserna! Detta är en metod som är dömd att “misslyckas” och leder allt för ofta till tidspress.

Lägg in underhåll i kalendern

Planera istället in ett antal heldagar eller halvdagar om året som du avsätter för underhåll för din uthyrning. Du behöver inte i förväg veta exakt vad du skall göra. Första tillfället kan du lägga en plan för vad som behövs och ge dig tid att fundera.

Lägg hellre in fler tillfällen än du tror att du behöver till en början. Skulle det vara så att det senare visar sig att det inte behövdes får du i värsta fall tid över till återhämtning eller tid för att ta hand om ditt eget boende.

För vad kan du planera in tid?

Fundera över olika områden ex:

  • Administration
  • Trivsel
  • Underhåll

“Vad kan du göra inom dessa områden nu och för att underlätta för framtiden?”

Kanske delar ni elräkning. Då skall den separata elmätaren läsas av och elkostnaden fördelas med jämna mellanrum. Skapa en rutin för hur du gör det så du kan göra likadant om och om igen. Det blir både lättare för hyresgästen och dig. Kanske kan du förbereda din nästa annons? Fråga hyresgästen om du får ta kort av lägenheten när den är möblerad. Så ser bilderna både roligare ut och du har sparat tid inför om hyresgästen vill flytta. I din privatuthyrning har ju hyresgästen bara 1 månads uppsägningstid, enl lagen om uthyrning av egen bostad.

Finns det något i din uthyrning som du stört dig på eller som du inte riktigt varit nöjd med? Skriv ned det och fundera över om det är något du i framtiden kan lösa med en rutin eller kanske ett avskiljande plank för att skapa mer avskildhet. Det kan ju både vara hur ett samtal med hyresgästen föll ut. Du var stressad på garageuppfarten och lovade något du sedan ångrat. Eller så kanske ni har uteplatser åt samma håll i trädgården och det känns inte avslappnat när du har gäster eller när du bara vill ha tid för dig själv.

Hur ser fönster och fasad ut? När kommer de att behöva målas? Står det ett större träd vid huset som gör att det blir löv i hängrännorna? Kanske behöver de rensas. Eller skall du planera in en kontroll av insidan av lägenheten. För att se så ventilation, avlopp, element mm fungerar och samtidigt få en uppfattning om hygienen i lägenheten.

Förebyggande underhåll spar tid och pengar!

Jag har tidigare arbetat som logistikchef i Försvarsmakten. Där jobbade vi bl.a. med förebyggande och tidsbundet underhåll. När en båt körts i 50, 100, 250, 500 eller 1000 timmar så gjorde vi vissa åtgärder i syfte att minska slitaget på motorer mm. Detta sparade både tid och pengar. Då vi kunde planera in underhållet när det passade oss. Istället för att hantera det när det gick sönder. Då ett haveri oftast tar både mer tid, resurser och kostnader samtidigt som de även sällan sker när det passar dig!

Försök tänka likadant kring ditt hem och din uthyrning. Och planera in tid för detta underhåll! Är du inte en person som är intresserad eller vill lägga din tid på något av detta, så finns det ju alltid andra som kan hjälpa dig!

Vi hjälper exempelvis till med uthyrningsstöd i Göteborgsområdet, men det finns även bolag som hjälper privatpersoner med fastighetsskötsel och underhåll av villor just för att på sikt minska kostnaderna för dig som villaägare. Nedan är en länk till en tjänst jag tycker är bra. (Gäller bara Göteborgsområdet)

Glöm inte att även om du tar hjälp av andra för att sköta det praktiska kan det vara värt att planera in tid för att beställa servicen, se över ekonomin eller fundera över hur du vill utveckla din uthyrning.

Planera in tid nu!

Varför inte ägna lite tid nu i sommar, för att fylla nästa års kalender med det som gynnar dig och det som ger dig energi redan nu. Innan du fyller den med annat som kommer att ge dig tidsbrist.

Saker du kan planera in tid för:

Planera in tid

 

 

// Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Du har väl inte missat vår digitala utbildning:

  • Bo Gratis med Main Home
  • Utbildningen som guidar dig till ett gratis boende!
  • Alla kursdeltagare får även tillgång till ett Forum, där vi precis startat samarbete med mäklare. De kommer att dela hus med inkomster, samt potentiella hus att dela av för uthyrning. Detta kommer att ge alla som köper den digitala utbildningen tillgång till objekten innan de läggs ut på Hemnet. Samt tips med planritningar på hur husen kan delas av. Något som kan vara nyttigt både för de som planerar att bygga om. Men även för de som söker efter hus att istället hyra ut i näringsverksamhet!
Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply