Familjen Printzlows resa mot ett gratis boende fortsätter med renoveringar & tankar kring hur de kan översätta dem till investeringar
I vårt befintliga hus behöver bägge badrummen renoveras
Tack vare besiktning av huset upptäcktes en läcka i ena badrummet vilket innebar att badrummen måste prioriteras för renovering. Huset har två stycken mindre badrum som aldrig har rustats upp vilket blev en självklarhet för oss att ta tag i. Dessutom består rör systemet i huset av gamla kopparrör vilket vi kommer passa på att byta ut i samband med badrumsrenoveringen. Detta kommer innebära att vi investerar i huset och med nyrenoverade badrum kommer standarden att höjas. Som hyresvärd informerade vi hyresgästerna om planerna och att detta kommer även innebära en framtida hyres höjning.
Vi har fått söka på olika alternativ av badrum och leta fram ett byggföretag för att få en offert på vad renoveringen kan tänkas kosta. Därefter får vi räkna på hur många år kommer det ta innan vi får det investerade kapitalet avbetalat.
Nedan följer exempel på uträkning:
100 000 kr / 10 År = 10 000kr/år
10 000 kr / 12 månader = 830 kr/månad hyres höjning.
Vi tror på att ha samtal med hyresgästerna
Att vi öppnade upp samtal med hyresgästerna angående renoverings planer för badrum ledde detta till att hyresgästerna hade önskemål om ett nytt kök. Idag är köket från 70-talet och är lågt byggt. Att informera i god tid om ändringar som planeras i huset skapar större förtroende som hyresvärd samt att även hitta en balans att vara lyhörd till hyresgästernas önskemål.
Innan inköp av nytt kök och påbörjad renovering måste vi gå igenom vad det innebär i hyreshöjning för hyresgästerna. Vi investerar gärna i huset men vill skapa goda förutsättningar för hyresgästerna att bo kvar i huset.
Det vi anser ger mervärde för hyresgästen är:
- Nytt Kök
- Nytt Badrum
- Fiberinstallation till huset
- Ny Tvättstuga
- Utbyggnation av terras (om ej redan befintlig)
- Takbyte
Det finns en skälig orsak till att höja hyran vid nyinstallation eller utbyte av:
- Diskmaskin
- Spis
- Kyl och frys
- Byte av befintliga luckor
Total Renovering
Om hyresgästen flyttar ut då kan man passa på att göra en total renovering av lägenheten för att höja hyran innan nästa hyresgäst flyttar in. Det gör att standarden höjs och fastigheter befintliga skick blir bättre och mer attraktivt.
Lite saker man kan tänka på i denna nivå.
Du ska inte bo där själva, så bli inte förälskad i materialet. Att sätta in enstavs parkettgolv är kanske inte det mest idealiska eller ett nytt MÄRKES-kök. Visst det är vackert för ögat men utgå från att hyresgästerna sliter på bostaden och det ska inte kosta skjortan att byta ut. Tänk ett steg längre och inte endast utgå från det “billigaste alternativet” utan det ska vara slitstarkt och bra kvalité.
Vilka investeringar tror du att ni kan göra med er hus? För att öka marknadsvärdet samt öka hyran?
//Dalia och André
Följ gärna vår resa till frihet på Main Homes blogg och vår Instagram famprintzlow
Kommentera och ställ gärna frågor i kommentarsfältet på bloggen!
Då kan alla ta del av frågor och svar!
Vill ni ställa en mer privat fråga, kan ni även kontakta Dalia och André genom att Maila här
Andra inlägg med koppling till ämnet:
Fönsterbyte bevarar värme och ger ett kosmetiskt positivt intryck o reducerar därmed värmekostnaderna och samtidigt som hyran kan höjas tack vare högre kvalité i huset!
Hur ser ni på att efter fönsterbytet låta hyresgästerna värma upp sin bostad till en bekväm nivå och sedan stå för sina egna värmeförbrukningskostnader?
Hej Karl!
Som grundprincip så anser jag (Jakob) att man skall eftersträva att alla betalar för sin egen förbrukning. Det ger minst 4 fördelar:
– Hyresgästen kan påverka (sänka) sina egna kostnader
– När vi själva betalar för vår förbrukning slösar vi generellt mindre. Så detta är bättre för miljön!
– När hyresgästen betalar för sin verkliga förbrukning hamnar uppvärmningskostnaden utanför hyran och skall ej längre beskattas med kapitalbeskattning. Vilket ökar dina intäkter.
– När hyresgästen betalar egen förbrukning behöver hyresvärden inte “störa sig” på om hen anses att det vädras eller är tänt för mycket mm. Vilket långsiktigt förbättrar hyresgästens och värdens trivsel.
Fönsterbyte kopplat till utseende ser jag mer som löpande underhåll. Men om man kan räkna hem det på minskade uppvärmningskostnader i samband med att man gör en hyresreglering. Och samtidigt övergår till kostnad för egen förbrukning. Då tycker jag att man skall ta med det i beräkningen. Viktigt dock att meddela hyresgästen i god tid. Så hen är medveten om förändringen och skillnaden det gör i ekonomin. Vid en schablonkostnad betalar ju hyresgästen mer för uppvärmningen än verklig förbrukning under huvuddelen av året. För att kompensera för de höga kostnaderna under vintern.
Här är ett inlägg som beskriver detta lite:
https://mainhome.se/separat-elmatning-vid-privatuthyrning/