Vad blir möjligt när DU bor gratis?

vad blir möjligt när du bor gratis

Svaren är fler än de jag ställt frågan till. När jag gräver djupare har alla något de hellre vill än att byta sin tid mot pengar, i ett ständigt pågående ekorrhjul! Många vill resa mer, starta eget bolag, vara mer med barnen, jobba med utveckling, välgörenhet eller gå ner i arbetstid.

Idag gör vi allt detta 🙂 Mitt liv ger mig möjligheter och en trygghet jag inte ens drömde om tidigare. Idag lever jag ett ofantligt rikt liv, där jag både känner tacksamhet och längtan. Två känslor jag verkligen känt i veckan som gått!

Jobbar ju mest hemifrån. Men i veckan var jag på utbildning med nästan 100 andra förtroendevalda från Företagarnas alla lokala styrelser. Ett uppdrag jag fått just för att jag haft tid att engagera mig. Det är otroligt lyxigt att få träffa alla dessa häftiga människor, lyssna på deras erfarenheter och få inspireras av dem och föreläsare som Svante Randlert.

En glädje att få inspirera andra!

Jag vill bara jobba med det som driver mig, det jag tycker är viktigt och det som bidrar till något större. Därför känns den senaste veckan extra kul. Både pga alla nya möten, men även för att vi lyckats inspirera och engagera andra så mycket att de i sin tur inspirerat andra.

Då blir allt möjligt

För 2 veckor sedan skrev André och Dalia sitt första inlägg om sin väg, till ett gratis boende. Och vi har redan blivit kontaktade av flera personer som har blivit så inspirerade av dem, att de nu vill starta sin egen resa!

För mig känns det otroligt roligt och jag kan inte i ord beskriva hur stolt jag blir över André! Som faktiskt var den första person vi intervjuade till projektledare för Main Home. André har engagerat, utvecklat både sig själv och oss genom att både ge ris och ros längs vägen. Något som varit mycket värdefullt. Extra tack till Dalia som lånat ut honom och gjort det möjligt!

6:09 minuter, Jakob berättar om hur allt startade

Ett rikt liv gör det möjligt

För mig är inte rikedomen ett överflöd av pengar utan ett liv där jag känner längtan efter min familj och nya utmaningar. Ett liv där jag ständigt utvecklas och arbetar av glädje för att jag får göra skillnad!

Jag är övertygad om att det är först när vi blir fler som vågar och vill visa att vi går mot strömmen, som vi kan ändra avvikelser till norm. För mig är det en självklarhet att huvuddelen av de som äger sitt boende, även borde ha en uthyrnings-del. Men om vi på riktigt vill göra skillnad måste vi även bli fler som brinner för det vi gör och vågar prata både hjärta och plånbok kopplat till samhällsnytta.

/ Jakob E Saternus

Läs även:

Missa inte vår digitala kurs i hur du skapar dig ett Gratis Boende!

4 thoughts on “Vad blir möjligt när DU bor gratis?

Leave A Reply
 1. Filip Henriksson|

  Hej Jakob, Filip Henriksson här. Hoppas allt är bra med dig och familjen och att ni hade en fin semester i Thailand!

  Jag har två frågor, den ena gällande företag som kan hjälpa till att hyra ut bostadsrätt, och den andra ang. beskattning vid året runt uthyrning av villa. Se frågorna nedan:

  1. Jag letar efter ett företag som kan hjälpa till att hyra ut en bostadsrätt som även erbjuder försäkring för om något går sönder i lägenheten under uthyrningen. Har du någon insikt kring företag som erbjuder hjälp med uthyrning och som även erbjuder försäkring för skada?

  2. Som du vet bor jag utomlands och har även skatterättlslig hemvist utanför Sverige. Om jag skulle köpa en villa för året runt uthyrning och (jag utgår från att) den därmed kommer att beskattas som näringsverksamhet, hur kommer skatten för mig att se ut med tanke på att jag inte har några övriga inkomster i landet?

  Ser fram emot svar.

  Mvh,
  Filip

  1. Tack Filip 🙂
   Semestern var underbar och lärorik för både oss och barnen! Är alltid bra att uppleva, se och prata med människor med helt annan bakgrund och förutsättningar. Man kan nog kortfattat säga att det gett både oss och barnen en stor känsla av tacksamhet, över det vi har och det land vi har turen att ha fötts i..

   1. Main Home kan göra det i Göteborgsområdet. Vi gör det dock bara mot offert och priset skiljer beroende på omfattning och om det skall vara med eller utan utan hyresgaranti mm. Vi har ingen extra försäkring för detta, men driver “processen” mot hyresgästen och reglerar oftast skadan genom depositionen. Vill man ha en extra försäkring rekommenderar jag att man kompletterar sin försäkring med en särskild uthyrningsförsäkring. Jag har fått tips om om denna försäkringen från IF som man kan använda om man har hemförsäkringen hos dem.

   https://www.if.se/privat/forsakringar/hemforsakring/hyra-ut-bostad?utm_content=110141942705&utm_campaign=1000kh1zf1kw&utm_medium=email&utm_source=edm

   Jag har inte använt något företag för detta själv. Och heller inte jämfört några de senaste åren. Men detta bolag har jag hört gott om från en kund. Har dock ingen uppfattning om vad de står för försäkringar:

   https://www.humanentrance.com

   Har även haft kontakt med en rad andra företag, men ingen jag med gott samvete kan rekommendera. Det finns även ett större bolag som heter Samtrygg. Min uppfattning är att de har verksamhet i en stor del av landet. Men jag har ingen kontakt med någon som använt deras tjänster.
   (Main Home har inget samarbete med varken IF eller Human Entrance)

   2. Grundregeln är att Fastigheter skall beskattas i det land de finns. Vill man veta exakt måste man kolla med Skatteverket hur det ser ut. Det beror på att Sverige har lite olika typer av avtal med olika länder.

   Vår uppfattning (Jakob och Isabelles) är att du kommer att få en deklaration i Sverige, pga att du är svensk medborgare samt att alla fastighetsförsäljningar registreras hos Lantmäteriet. Detta gör att att du kommer att behöva betala svensk skatt för lagfart och fastighetsavgift samt ev för pantbrev.

   Därefter skall man väga in din avsikt med huset. Här kan den frivilliga tröghetsregeln ex vara tillämplig för att få det i privatuthyrning.
   Bedömer man det som en ren näringsverksamhet är det troligtvis mest lönsamt att direkt driva det i näringsverksamhet. Och man bör köpa det i den bolagsform som man avser driva det i för att inte få dubbla lagfartsavgifter.

   Här finns det 2 vägar att gå. Via AB eller Enskild firma (dvs köpa som privatperson). Jag uppfattar det som att du i så fall tänker köpa som privatperson. Dvs att du kommer driva det i en Enskild firma alt Handelsbolag tillsammans med ex en annan familjemedlem.

   Driver du det själv och inte har några andra Lönekostnader i Sverige kommer du att få en ganska låg skatt på vinsten. Detta beror på flera anledningar:
   – Uthyrningen kan bedrivas som “passiv näringsverksamhet”, vilket ger lägre egenavgift.
   – Då du inte har någon annan inkomst kommer du även få “Grundavdraget” på din inkomst och därefter en ganska låg beskattning pga att du kommer att uppfattas som en låginkomsttagare i Sverige.

   Jag tycker absolut det är något som är värt att titta vidare på för dig, genom att ställa frågan till Skatteverket! Ställ frågan på samma sätt på deras hemsida. De brukar svara inom 1-2 veckor 🙂
   Det jag skrivit ovan är bara vår uppfattning om hur vi tror det bör vara. Detta måste du få förankrat med Skatteverket innan du köper 🙂

   Under förutsättning att vårt antagande stämmer kan jag återkomma med vad skatten skulle bli på ett resultat om ex 100 000 kr. Efter att vi slagit det i deklarationsprogrammet.

   Gillar hur du tänker Filip! Kul med ytterligare en lösning. Även om den är ganska specifik för din situation 😉

   mvh
   Jakob

   1. Filip Henriksson|

    Hej Jakob,

    Tack för svar (vi har ju kommunicerat en del mejlledes efteråt, men vill ändå uppmärksamma även här på tråden att jag mottagit dina visdomsord).

    Jag pratade med Skatteverket över telefon förra sommaren och fick klargjort angående de utgifter jag skulle få om jag hyr ut en villa året runt som näringsverksamhet och bor utomlands. Det var en väldigt ingående konversation och eftersom det var ett tag sedan är det svårt att återge alla detaljer i detta nu.

    Det jag fick bekräftat och kan redogöra för var att jag skulle bli “begränsat skatteskyldig” vilket ger en del skattelättnader. Om jag kan redovisa för jag betalar socialförsäkring i det land jag bor i kan jag även slippa att betala egenavgift i Sverige som enskild näringsidkare.

    Relaterat till tidigare fråga har jag en uppföljningsfråga ang. uthyrning av villa efter att man gjort en ombyggnation.

    Som jag har förstått det kan man hyra ut den ombyggda delen (eller den ursprungliga delen) av bostaden året runt som privat uthyrning, detta förutsatt att man själv (eller anhörig) bor in den andra delen av bostaden. Är det möjligt att även hyra ut den del av bostaden som man inte hyr ut året om, om man brukar denna del en viss period under året (tex under sommaren).

    Säg gärna till om du har svårt att förstå frågan. Ser fram emot svar.

    Mvh,
    Filip

    1. Intressant Filip!

     Har svårt att uttala mig om skatteverkets svar på näringsfastigheten. Men det låter rimligt då skatteverket inte tar ut dubbel skatt om man även skattar i utlandet. Men det är som sagt inte vårt expertområde…

     Avseende din fråga om enfamiljshuset, typkod 220. Som du bygger ut till ett tvåfamiljshus, fortfarande typkod 220. Så har du helt rätt!
     Det räcker att du bor i den ena lägenheten del av året (ex på sommaren) för att hela uthyrningen i huset skall klassas som privatuthyrning.

     Detta har vi själva funderat över som en framtida investering. Då vi kan ta med våra jobb och exempelvis flytta närmare någon av våra föräldrar under barnens sommarlov. Då kan vi hyra ut en lägenhet på 60% av husets totala boyta året runt. Och en mindre lägenhet på 40 % kan vi själva ha på sommaren, och hyra ut till ex studenter under terminerna.

     mvh
     Jakob

Leave your reply