Skall du hyra eller köpa föräldrahemmet?

Hyra eller köpa föräldrahemmet

Vad händer när dina föräldrar vill flytta. Skall föräldrahemmet säljas till högstbjudande. Eller skall kanske ett barn hyra eller köpa. Vad blir mest rättvist mellan syskon? I detta inlägg berättar jag om vilka tankar vi haft samt hur vi gjort.

Givetvis kan detta ske av flera olika anledningar och tillfällen i livet. För mig personligen skedde det i somras. Jag är uppvuxen på en gård mellan Varberg och Falkenberg. Mamma har länge haft en pendlingslägenhet för jobbet i Halmstad och när pappa fyllde pensionsålder bestämde de sig för att flytta permanent till Halmstad. Även om båda fortfarande jobbar och pappa del av veckan bor kvar i huset.

Viktigt med högt i tak!

Föräldragården är viktigt för oss alla ur olika perspektiv. Kanske främst emotionellt. Det är där vi växt upp och där vi alltid samlats, ett par gånger om året. För att träffas koppla av och fira. Mamma har kanske i och för sig kopplat av mest först efter vi alla åkt hem. Då hon alltid stått för en all inclusive retreat!

Vi är 5 bröder. En har tagit över gården och bor granne med föräldrahemmet. Vår yngste bror bodde kvar i halva huset och övriga bröder var spridda över landet.

Även om vi bröder brukar komma ganska bra överens, fanns det många saker att ta hänsyn till. I slutänden var det givetvis mamma och pappas beslut. Men genom att tänka genom alla tänkbara och otänkbara scenarier, minskade vi risken för framtida konflikter..

Jag är glad att mamma och pappa lät oss vara delaktiga i processen! Isabelle hjälpte till att tolka årsredovisningar för bostadsrättsföreningar och tillsammans såg vi över ekonomin och boendesituationen för både brorsan, mamma och pappa.

Var skall vi fira jul nu?!

När vi började prata om det, var det nästan bestämt att min bror skulle köpa. Men när vi började ställa saker mot varandra och räkna på det, kom vi efter ett tag fram till en annan lösning.

Här är några saker vi diskuterade för att komma fram till om det var bäst att hyra eller köpa:

 • Vad behöver vi göra och veta för att fatta ett bra beslut?
 • Vad blir mest gynnsamt för mamma och pappa?
 • Vad vill brorsan? Hyra eller köpa?
 • Vad händer om han köper nu till ett överenskommet pris. Sedan säljer inom något år med stor vinst till en stockholmare. Som i sin tur gör livet surt för vår bror, som tagit över gården?
 • Vill en partner till brorsan flytta in i hans hus. Eller är det bättre att de då köper huset tillsammans, när det blir aktuellt?
 • Kan mamma och pappa behålla huset och köpa lägenheten samtidigt. Hur lägger vi då upp lånen med amortering mm?
 • Vad händer om någon av våra föräldrar hastig går bort, i de olika alternativen?
 • Var firar vi jul nästa gång?
 • Var bor vi bröder när vi kommer och hälsar på?
 • Hur skapar vi nya rutiner för familjen?
 • Skall mamma och pappa flytta helt om de hyr ut huset till brorsan?
 • Beroende på vad vi gör, vad är nästa beslutspunkt?

Blev det hyra eller köpa för brorsan?

Mamma och pappa valde i vårat fall att hyra ut huset. Vilket jag upplever blev lite av en lättnad för brorsan, då det gjorde honom mer flexibel. Ekonomiskt blev det som jag ser det en bra lösningen för alla. Då lånen kunde fördelas mellan huset och bostadsrättslägenheten, på ett sätt som innebar en lägre amortering samt lägre räntekostnad för mamma och pappa.

Då Brorsan ingår i den skattemässiga närståendekretsen, kan huset dessutom hyras ut hur länge som helst inom privatuthyrningsbeskattning.

För oss bröder har det inneburit att vi faktiskt umgåtts mer med varandra, när vi varit nere och hälsat på. Och det har blivit mer naturligt att vi även bott hos min andra bror när vi varit hemma.

Någon kan säkert tycka att vi till del skjutit på beslutet. Och det stämmer självklart till del. Men när det blir dax nästa gång. Kommer beslutet ha än mer eftertanke bakom och mest troligt inte väcka lika många känslor.

 

// Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Vill du lära dig mer om hur vad som blir skillnaden för dig om du bor gratis genom privatuthyrning så föreslår vi att du tittar in denna video, eller vår kurs nedan:

Klippet finns även nedbrutet för hur skillnaden blir för dig som pensionär, löntagare eller företagare på vår youtube-kanal
Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply