Varför startade vi Main Home

Varför startade vi Main Home

Main Home pitchar privatuthyrning med att “Bo Gratis”. Vi pratar pengar och investeringar, för det retar och intresserar. Vi pratar plånbok när andra pratar hjärta. Vi vill visa fler, att störst vinst gör vi när vi kombinerar hjärta och plånbok. Vår egen resa började med en kris där privatuthyrningen och investeringar gjorde stor skillnad för oss!

Föregående vecka spenderade jag på Järva-veckan för att prata privatuthyrning i separata lägenheter. Jag träffade både politiker och beslutsfattare. Även om jag fick bra kontakt med de flesta, upplevde jag en viss misstänksamhet eller kanske var det nyfikenhet från några. Detta ledde till följande frågor:

  • Vad tjänar ni pengar på? (Vem är ni sponsrade av..)
  • Varför gör du det här?

Svaret är ganska enkelt.

  • Privat tjänar vi pengar på våra privata uthyrningar samt några uthyrningar i näring. Men vi får även barnbidrag och barnpension från staten. Så vi behöver inte ta lön från våra bolag. Bolagen kan vi istället driva för att det engagerar oss och skapar spännande nya sammanhang med nya möjligheter. Vinsterna kan vi istället för lön investera i sådant som intresserar oss, egen utveckling samt socialt hållbara investeringar. Det är vår framtida pension samt förhoppningsvis även en bättre framtid för våra barn.
  • För jag kan! Jag drivs av att göra skillnad. Och jag tror att de behövs fler som kan jobba oparti-politiskt. Bostadspolitiken idag uppfattar jag som en boxningsmatch, där 4 motståndare står och skriker samt skuggboxas i var sitt hörn, utan att våga mötas någonstans i mitten. På det viset är det ingen som utvecklas och alla blir förlorare.

Vi gjorde motgången till medgång

Mitt mål är att inspirera och skapa förändring genom många små steg. Privatuthyrningen räddade vår familjs livssituation, när barnens mamma gick bort.

Jag och Isabelle träffade varandra för första gången fredag vecka 4, 2014. Den 3/12-2014 flyttade vi in i det hus vi köpt tillsammans, bara några månader efter att vi träffats.

Vi valde att köpa ett hus, där vi kunde skapa en uthyrning. Syftet var att förhållandet var så nytt och jag behövde kunna bo kvar med barnen ifall vi skulle gå isär. Tack vare våra föräldrar, kunde vi behålla Isabelles hus. Vi gjorde det för vi hade en romantisk dröm om att vi skulle flytta dit när vi blev äldre. Men även för att hon skulle ha “en utväg” ifall vi skulle tröttna på varandra.

Äntligen skulle vi bo på en plats. Istället för att leva (likt barnen) ett varannan veckas liv. Med barnen i mitt radhus ena veckan och lugn och ro med hund och katt i Isabelles stuga, andra veckan.

Livet blir dock inte alltid som man tänkt sig. Tre dagar innan vi flyttar in, hittar jag barnens mamma död i deras lägenhet. Vore det inte för mina tidigare motgångar, kollegor, familjen och framförallt Isabelle, hade livet troligtvis sett helt annorlunda ut idag.

Men rädslan för att förlora allt, blev ganska påtaglig när jag stod i lägenheten, tillsammans med polis och ambulanssjukvårdare! Hur skulle barnen ta det? Hur skulle Isabelle hantera det? Hon ville ju inte ens ha egna barn och sa dessutom att “barn var ofärdiga människor”! Hur skulle jag göra med jobbet, jag reste ju en hel del och dessutom hade jag gjort mig “oumbärlig”. Vilket både var en stressande och ganska smickrande känsla.

Det fanns en plan

Som tur var hade vi redan en plan. Kontraktet för uthyrning av Isabelles stuga var klart. Och renoveringen av den befintliga uthyrningslägenheten i vårt nya hus, var redan beställd.

Kollegorna slöt upp på jobbet, våra familjer tog hand om oss och berättade för andra vad som hänt, så vi skulle kunna fokusera på barnen och oss själva. Jag kunde stanna hemma från jobbet, för att därefter gå upp på deltid. Vi flyttade hem redovisningsbyråns kontor till huset. Så Isabelle kunde jobba hemma när jag var borta. Vi skar ned på onödiga kostnader. Och vi hade “date-night” varje vecka, då barnen var med sin idol Malin.

“Vi prioriterade det som var viktigt! Investerade i vår relation och i tid tillsammans med barnen. Vi skalade bort saker som tog vår energi, till förmån för det som gav oss energi. Det häftiga var att det även blev mer kvar i plånboken”

Många av delarna var redan planerade, då vi i och med samboskapet behövde se över vår ekonomi. Efter ett antal månader märkte vi att det fanns mer pengar på kontot, än när vi bott isär och båda jobbat drygt 100%. Vi insåg ganska snart, att det var mycket tack vare våra uthyrningar. Vi slapp den ekonomiska stressen. En stress många andra ställs inför i en kris.

Vi försökte inspirera våra vänner, familj och i princip alla vi träffade att börja hyra ut. Men bemöttes av rädslor kring hyresgäster, skatter, byggnation, trivsel och mycket mera.

“Alla hade hört talas om personer som hyrt ut med misslyckat resultat”

Därför föreslog Isabelle att vi skulle starta ett bolag, som hjälpte människor med allt de som de såg som hinder och var rädda för. Både för att kunna hjälpa fler, men även för att jag skulle kunna gå från en trygg 15 årig anställning i Försvarsmakten. Till att arbeta hemifrån tillsammans med henne och barnen.

Isabelle drev redan några bolag, varav ett var vilande som jag tog över. Och snart därefter bytte det namn till Main Home. Namnet kommer från Isabelles och Valentinas skönhetssalong Main, “Huvudsak”. Och vem vill inte, förändra världen och samtidigt har ett uns av storhetsvansinne, efterlikna Richard Branson?

Vi tror på marknadsdriven välgörenhet

Inriktningen för Main Home har hela tiden varit att arbeta med social hållbarhet, som både skapar ett bättre samhälle och ett rikare liv för våra kunder. För oss har det utvecklats till att arbeta för en bättre fungerande och hållbar privatuthyrningsmarknad i Sverige. Där vi kan hjälpa till, genom att inspirera och visa på lösningar som gynnar alla parter. Såväl privata värdar, hyresgästen och den största vinnaren kommunen.

Relaterade inlägg:

“Vi vill ändra attityden till investeringar, uthyrning och välgörenhet. För att få fler att bidra!”

Jag förstår inte retoriken från organisationer som kritiserar privatpersoner som tjänar pengar på samhällsnytta eller som kritiserar hela privatuthyrningsmarknaden. För att det finns enskilda personer som utnyttjar systemet. En mer sund inställning som skulle gynnat alla hade varit att lägga fram förslag, för hur vi tillsammans kan arbeta för att göra marknaden tryggare!

Det är en förutsättning att människor tjänar pengar och investerar, om vårt samhälle skall fungera! De som investerar betalar dessutom skatt i flera steg. Samtidigt som de skapar hem eller arbete för andra!

Därför investerar vi även själva och hjälper andra att investeringar i trädplantering i Afrika. Planteringarna skapar arbetstillfällen i Semi-öknen, hindrar öken spridningen och skapar vatten-, skol- och mikro-lånprojekt för människorna i de fattigaste delarna av Uganda, Kenya och snart även Tanzania.

Relaterade inlägg:

Vi använder det som en pensionsplan i våra bolag och som sparande för våra barns framtida bostadskarriär.

“Både för att det är bra avkastning och för att det på ett tydligt sätt skapar samhällsnytta. Något jag tycker är viktigt att mina barn ser och lär sig”

Även denna marknad kan man givetvis vara kritisk mot, då vi även tjänar pengar på det andra organisationer promotar som välgörenhet. Skillnaden för mig, är dock att här vet jag att pengarna används på ett effektivt sätt. Genom företagsamhet, samtidigt som jag bidrar till att fler träd planteras och därmed att fler människor kommer i arbete. Då även jag får något tillbaka!

“Genom att arbeta både med hjärtat och plånboken når vi fler!”

 

 

 

Leave your reply