När jag slutade min anställning fick jag frågan om jag inte kunde jobba kvar på 25 %. Det var till en början frestande. Jag älskade jobbet som officer. Men när jag såg till helheten, kunde jag varken motivera det för mig själv eller för min familj. Efter en snabb överslagsräkning på det ekonomiska, frågade jag min chef:
“Hur skall jag motivera för min familj att vara borta 50 h från familjen, till samma inkomst som 18,5 h hemma. Där jag är 3 m från sovrummet, 10 m från köket och ständigt närvarande för mina barn?”
För mig handlade det inte speciellt mycket om pengarna. Utan att jag behövde vara tillgänglig för barnen. Men att jag dessutom skulle behöva betala minst 1000 kr av skattade pengar för att ta mig till jobbet samt äta där. Gjorde att valet blev ganska lätt
Tiden och jobbpendlingen var avgörande
Jag jämförde ett möjligt löneuttag vid lägsta timarvode i redovisningsbyrån med en 25% anställning. Men det mest avgörande blev när jag lade till 30+30 minuters restid, plus 1 h lunch varje dag. Till en kostnad av ca 200 kr / dag för resan och del av lunchkostnaden.
Lade jag sedan till tillgänglighetsaspekten för barnen och flexibiliteten blev jämförelsen nästan skrattretande.
Självklart passar det inte alla att jobba hemifrån. Och det kräver viss disciplin. Både för att “gå till och från jobbet”!
Större skillnad än jag först trodde
Inför inlägget ville jag bara snabbt räkna på vad den ekonomiska skillnaden blev när jag vägde in fler ekonomiska faktorer. Jag skall erkänna att jag faktiskt häpnade över resultatet. Då det visade sig att det var tom bättre avkastning än att skapa en privatuthyrningslägenhet! Och det utan några större investeringar.
En förutsättning för dessa siffror är att man har ett Aktiebolag som har en inkomst i grunden samt får ett tillräckligt utdelningsutrymme för att detta skall vara möjligt. Men även om man inte skulle ha det. Skapar ett kontor hemma istället för “någon annan stans” förutsättningar för det lilla bolaget att klara ekonomin på ett annat sätt.
Skillnaden blev 140 – 170 000 kr mer ut i handen efter skatt beroende på om jag hade en ny eller begagnad bil!
Jag gjorde då följande antaganden. Vilka kan jämföras med förändringen när vi flyttade hem vårat eget kontor för vår skatt och redovisningsbyrå:
- 50 kr i besparing per lunch, 200 dagar / år.
- 750 kr i parkeringskostnader och ev trängselavgifter / månad.
- 2,5 mil enkel resa mellan hem och kontor, 200 dagar / år.
- Det minskade bilkörandet förskjuter behovet av ny bil från om 5 år till om 10 år.
- Kontorshyran på 4000 kr / månad betalades istället till mig själv med 30% kapitalbeskattning
Jag kommer att visa hela uträkningen i ett senare blogginlägg.
Kontor hemma kan vara ett första steg mot en uthyrningslägenhet
Det roliga med att räkna på detta var att jag såg ytterligare en anledning till varför vår egen ekonomi gått så bra de senaste åren. Samt att jag såg ytterligare en lösning till att hitta finansiering till en uthyrningslägenhet.
Jag har alltid sagt att små och medelstora företagsägare, är de som har mest att tjäna på att skapa privatuthyrning. Efter denna räkneövning blev jag än mer övertygad!
- Hur kan samma bostad skilja så mycket i pris och avkastning
- Hur påverkar privatuthyrning företagares ekonomi
- Vad kostar det att vänta
En annan väg att finansiera sin uthyrningslägenhet:
/ Jakob E Saternus
Kommentera och ställ gärna frågor här på bloggen. Så kan vi enklare svara fler på samma gång!
Hej!
Vad behöver jag göra för att jobba hemma?
Med vänlig hälsning, Simone
Hej Simone och tack för din fråga!
Jag tolkar den som att du undrar vad som krävs, för att du skall kunna flytta ex ett kontor till ditt hem.
Jag kan skriva om detta lite längre fram. Men generellt behöver det vara ett tydligt avgränsat utrymme. Som inte kan användas till något annat än just det du hyr ut det som till ditt AB eller HB.
För att kunna ta ut en marknadsmässig hyra till dig själv. Måste din verksamhet ligga i ett AB eller HB.
Du kan givetvis även göra detta i en enskild firma. Men du får inte samma skattemässiga effekter. Och du får inte heller betala hyran till dig själv på detta vis i en enskild firma. Men du kan ju fortfarande få motsvarande besparingseffekter. Vilket gör att du bör kunna spara en större del av ditt resultat. Och på det viset kunna spara ihop ett “aktiekapital” för att byta till AB.
Som jag skriver i inlägget krävs det ju även att du behöver “utdelningsutrymme” i ditt AB, för att få den fulla effekten. Vilket man sällan har i ett mindre bolag, de första åren. Oavsett om du har den möjligheten eller ej. Så får du fortfarande samma effekter besparingsmässigt. Och hyresuttaget från ditt AB är det billigaste sättet att “få ut pengar” ur ditt bolag. Så hemmakontor kan på detta viset göra att ditt AB istället blir “livskraftigt” även vid en lägre verksamhet eller tuffare tider pga att du inte behöver ta ut lika mycket lön.
Hoppas det var svar på din fråga!
Annars får du återkomma 🙂
mvh Jakob
Hej
Väldigt intressant inlägg även om jag upplever att det är lite svårförståeligt.
Ni driver alltså ett aktiebolag där det finns utdelningsutrymme varje år som dessutom blir större om ni också betalar ut löner i företaget. Utdelningsutrymme som kan sparas på hög för uttag i framtiden (en pengamaskin i sig)
Om jag förstår det rätt så hyr ni alltså ut ett rum i ert privatbostadshus till ert aktiebolag vilket ger två effekter.
1. Ni kan dra nytta av schablonavdrag och slipper skatta för intäkten (48.000×0.8) – 40.000. Alltså 4000kr skattefritt i månaden för privatuthyrning.
2. Ni får lägre vinst i ert AB, som annars skulle ha skattat för vinsten i AB och sedan för utdelningen privat
När ni räknar på den stora vinsten jämfört med att jobba 25% räknar ni då med att ni tar ut lön ur ert AB för arbetade timmar eller räknar ni med att ni blir ersatta för arbetet från utdelningen?
Det borde påverka resultatet rätt så mycket.
Hur stor är effekten på utdelningsutrymmet per utbetald lönekrona? (skatt och arbetsgivaravgifter inräknat)
Är det fördelaktigt att ta ut någon lön alls ur ert AB?
Tack för en inspirerande blogg!
Tack Johan!
Jag skriver ett separat inlägg om uträkningen för att visa hur jag räknat. Tror det blir enklast så 🙂
Skall ändå försöka svara på dina frågor.
Din första fråga om hur vi själva gör. Vi gör inte exakt som i inlägget då vi anser att våra pengar gör mer nytta genom ytterligare investeringar i bolagen. Vi driver dessutom flera företag (Både ABn + EF) som skapar ytterligare effekter. Men eftersom vi inte är helt representativa har jag räknat om exemplet så det skall passa vilken aktiebolagsägare som helst. Vi har inga anställd i våra bolag. Men jag de är små pengamaskiner i sig.
1 och 2: Ja vi hyr ut kontoret till våra bolag. Men NEJ, inkomsten beror ej på det du skriver.
1) När du tar en hyra som privatperson från ditt eget bolag gäller ej schablonavdragen.
Detta innebär att du behöver betala full kapitalbeskattning på hela hyresintäkten. Dvs 30% kapitalbeskattning på hela hyran. Så 1200 kr i kapitalbeskattning per månad vid en hyra på 4000 kr.
2) Hyran är den samma. Men vi har bytt från att betala den till en extern hyresvärd till oss själva. Detta gör 33600 kr / år extra efter skatt till oss privat.
Övrig inkomstökning sker pga minskade årliga löneuttag för resor, mat, sparande till ny bil privat. Som vi sedan istället kan ta ut som utdelning (alt använda på annat inom bolaget).
Med en kommunalskatt på 30% + arbetsgivaravgift blir kostnaden för lönen i bolaget 188 % av din nettolön. Så om jag ex minskar mina kostnader privat. Och i och med det även minskar mitt löneuttag med 1000 kr / månad i nettolön. Så gör mitt bolag (allt annat lika) en ökad vinst på ca 1880 kr / månad.
Det samma gäller om jag kan skjuta på min konsumtion av en ny bil till om 10 år. Istället för om 5 år.
(Eftersom jag “bara lånar” till boendekonsumtion, anser jag att jag har ett behov av att spara varje månad till en ny bil)
Om mitt sparande till den nya bilen tidigare var 2000 kr / månad av min nettolön. Kan jag då minska det till 1000 kr / månad, då jag har dubbelt så lång tid på mig att spara ihop till beloppet privat. Detta minskar behovet av Nettolön med 12 000 kr / år i bolaget.
Sammanfattningsvis har jag summerat mina privata besparingar / år och räknat dem som ett uteblivet behov av nettolön. Som jag inte betalat ut från mitt bolag. Den vinsten detta innebar i bolaget betalar jag istället ut som utdelning. Den totala vinsten blev då:
Hyresintäkten efter skatt + Utdelningen efter skatt.
Det som jag personligen tycker blir extra intressant i detta. Är alternativkostnaden för pengarna och vad jag kan göra med dem om jag inte konsumerar dem och tar ut dem ur bolaget 🙂
Vi har privat inte något behov av att ta ut pengarna ur bolaget som utdelning, om vi inte planerat något speciellt. Tar jag inte ut dem kan jag istället utveckla bolaget mer eller göra investeringar i ex värdepapper direkt i bolaget. Detta får då effekten att jag kan investera i 1,5 gånger fler aktier, eller träd som vi investerar i. Genom att jag gör en investering som då är 50% större, än jag kunnat göra om jag först delat ut pengarna och gjort investeringen privat. Så får jag ändå ut mer i handen efter dubbelbeskattningen (Bolagsskatten + skatten på utdelningen). Jag har då även gjort större samhällsnytta genom fler planterade träd och jag betalar totalt mer skatt till staten Sverige. Så det blir win,win,win…
I exemplet där jag jämförde 50 timmar mot 18,5 timmar hemma. Räknade jag lön mot möjlig lön för fakturerad tid i en redovisningsbyrå med en medelprissättning.
Som “soloföretagare” har man sällan 100% beläggning under hela året. Så siffran är nog ganska jämförbar mellan flera tjänstemannayrken om man går från en statlig arbetsgivare till att jobba som konsult hemifrån. Lägg till lite extra kostnader och några resor i mellan åt. Så innebär det troligtvis att du kan gå ned 50% i tid för arbete, mot samma lön om du är egen och jobbar hemifrån.
I uträkningen vägde jag enbart in att jag hade 2 h extra resa+ lunch per dag. Samt kostnader från min nettolön för detta på 1000 kr / månad.
DET SOM INTE ÄR INRÄKNAT I DETTA, ÄR RISKEN VID SJUKSKRIVNING MM. Den tar jag själv som egenföretagare! Detta täcker jag upp för genom försäkringar + mina hyresintäkter och investeringar som kommer oavsett om jag är sjuk eller frisk. Arbetet kring hyresintäkten kan jag i så fall köpa in vid behov.
Effekten mellan Lön och Utdelning:
Om du har 1000 kr i ditt bolag och väljer att betala ut dem som lön. Och du har en genomsnittlig skatt på 30 % får du ut ca 533 kr i handen.
Om du istället betalar ut den som utdelning får du ut 624 kr i handen.
Medan om du väljer att spara pengarna i bolaget får du behålla 780 kr i bolaget.
Avseende Utdelning eller Lön från AB:
Det finns flera fördelar med att ta ut lön. Några är att du får pensionsavsättningar, SGI, Lättare att få lån, Många ersättningar från försäkringar och olika sammanhang (ex offentliga styrelseuppdrag) ger ersättning för förlorad arbetsintäkt från lön i olika sammanhang mm.
Kortfattat passar man bättre in i “mallen”, vilket många gånger förenklar.
DÄREMOT behöver du inte ta all din inkomst i form av lön!
Vi är ganska få som bara lever på delningsekonomi, utdelning, investeringar, barnbidrag mm. Skulle du ta en UC på mig skulle jag troligtvis hamna ganska långt ned i inkomst trappan. Vilket gör att jag ofta får förklara mig eller får nej i sammanhang, trotts att jag har betydligt bättre kreditvärdighet än många andra 😀
Systemet är bara inte anpassat efter vårt sätt att se på vår ekonomi.
Jag tror dock att vi lever ett sundare liv och bidrar med många gånger mer till samhället genom våra olika engagemang.
Det är också en av anledningarna till att vi valt att engagera oss för att påverka bostadsfrågan, ekonomin och hållbarhetsfrågan ur flera perspektiv.
Långt svar! Hoppas du fick de svar du sökte 🙂
/Jakob
Tack för ett utförligt svar!
Helt klart är det en fördel att återinvestera pengarna idag och utveckla verksamheten som du så bra förklarar 😀
Dessutom sparar man utdelningsutrymme till en dag i framtiden när man har byggt upp företaget och kanske vill börja använda sig av det kassaflödet.
Jag och min sambo har beslutat att köpa hus med uthyrning till att börja med men helt klart är att jag måste lära mig mer om att driva AB och EF inför den dagen då vi eventuellt vill köpa fler fastigheter.
Tackar
/Johan
Kul!
Lycka till Johan 🙂
Mycket intressant inlägg och även svar på ovan så tack för det:)!
Ett par frågor; Får man alltså inte göra detta om man kör via EF, bara AB eller HB? Hur bedömnde ni en marknadsmässig hyra (förstod som att ni flyttat till “billigare” ort i något tidigare inlägg) i ert hus?
Ytterligare en fråga som jag gärna skulle vllja ha svar på och som jag försökt läsa mig till men som inte specifikt gällde detta inlägg: Kan man hyra ut flera privatbostadshus på olika platser, tex om man har två fritidshus och även sin villa. Använder alla privat men olika mycket, eller innebär tre olika privatbostäder automatiskt näringsverksamhet. Har lite svårt att finna tydlig svar där men tänkte ringa skatteverkat imorgon….Blir lite snurring av 10 månader, 4 månader eller mer, permanent eller tillfälligt boende, intention att bo där etc…
Stort tack för en intressant blogg!
Gillar även dina kommentarer till att inte passa in i mallen….kul att tala med banken som enkom ser till inkomst av tjänst, övringa inkomster som tex kapitalinkomster bryr man sig inte om;P
Mvh,
Jakob
Det stämmer. Om du bedriver din verksamhet i enskild firma. Har du inte rätt att ta en marknadsmässig hyra av ditt företag. Du har då bara rätt till en mindre schablon. Kan ej den i huvudet dock.
Vi jämförde vårt tidigare hyreskontrakt och likvärdiga i närheten av vårt hus. Sedan tittade vi på vad som ingick i de hyrorna jämför med vad som ingår i den vi tar ut (Ex bredband, uppvärmning mm). Efter det lade vi oss strax under de vi jämfört med.
Det är en av våra projektledare André Printzlow med familj som flyttat till mindre ort 🙂 Vi (Jakob och Isabelle) bor kvar på Hisingen i Göteborg.
Skattemässigt så kan du hyra ut flera bostäder / fritidshus inom “privatuthyrningsbeskattningen”. Under förutsättning att de uppfyller den skattemässiga definitionen. Så om jag ex skulle köpa en stuga i fjällen dit jag åker på skidresa, eller ett sommarhus så kan även de hyras ut enligt denna beskattning. Under förutsättning att de faller inom den skattemässiga definitionen. (Se länk: Skatteregler )
Skattemässigt tar man inte hänsyn till om det extra huset står på din tomt eller om det ligger på en semesterort.
Detta är något vi själva tittat på. Då vi har släkt längs västkusten som vi vill kunna spendera mer tid med ex på sommaren. Och vi gillar även att åka skidor 🙂
Det man dock skall beakta är att det är Skatteverket som i slutändan både är åklagare, domare och bödel. Så om de gör bedömningen att du gått över gränsen. Kan de döma annorlunda om de tycker det är näringsverksamhet. Och då är det du som har bevisbördan. För att övertyga dem om motsatsen. Vill inte skrämmas, men inte heller uppmana till för kreativa lösningar.
Vårt syfte med bloggen är enbart att öka antalet uthyrningsbara lägenheter som gynnar bostadsmarknaden. Inte att utmana till kreativa skatteupplägg 🙂 Även om det är lätt att drömma sig bort..
Civilrättsligt kan du dock bara använda “Privatuthyrningslagen” (Lagen om uthyrning av egen bostad) vid ditt första kontrakt. Dvs. att vid övriga uthyrningar gäller ordinarie hyreslag.