Våga drömma!

Våga drömma

Vad kan du göra, så fler bor gratis? Det var frågan jag ställde till Byggnadstekniska föreningen i Göteborg, vid en föreläsning i förra veckan. För arkitekter vågar drömma 🙂

(Tog bilden kl 10:05 idag tisdag, när jag gick upp för att väcka Isabelle 🙂 )

För att svara på den frågan började jag med att berätta om varför vi bor gratis, hur allt startade och hur det påverkar samhället om vi blir fler.

Länk till inspelning av föreläsningen och föreningens hemsida:

Vi älskar inte hyresgäster och att hyra ut!

Vi älskar livet och det som blir möjligt när vi gör det!

Vi måste få fler att våga drömma

Det var därför jag tackade ja till att föreläsa för BTF. För är det någon som vågar drömma och har en förmåga att se lösningar och helheter. Så är det arkitekter, konstruktörer och ingenjörer.

Vi behöver nämligen bli fler som inspirerar till att skapa uthyrning. Så fler får en minskad ekonomisk stress, genom sin hyresintäkt. Så fler får tak över huvudet! Men även för en rad ytterligare positiva effekter för samhället. Detta berättade jag om under föreläsningen.

Det är först när vi lyfter fram helheten som fler kan fatta rätt beslut. Idag finns det många åsikter om denna typ av bostadsbyggande och uthyrning. Oavsett om vi är potentiella uthyrare, hyresgäster eller beslutsfattare inom bolag eller politik. Därför behöver vi fler kloka människor som ser den positiva helheten och även lyfter fram den!

Det krävs vinstdelning i alla led!

För att skapa långsiktig hållbarhet. Oavsett om det handlar om miljö och klimat eller affärer. Så krävs att det finns en vinstdelning i alla led. Annars överlever det inte när “eldsjälarna” dör ut eller hittar något annat att brinna för!

Och det finns det!

I Kalifornien har man sett detta och kallar byggnationen för ADU, Accessory Dwelling Unit. Detta gör att staden valt att marknadsföra det och jobba med helheten som en del av sitt engagemang för ett ökat socialt boende för alla!

De har valt att arbeta med både den sociala sidan, byggföretagen, investeringsrådgivare, arkitekter banker m.fl. Dvs inte bara prata till hjärtat och att det är fint att du hjälper någon till ett hem. De kopplar det istället till en investering för Hjärta och Plånbok!

Detta har gjort att även företagen marknadsför att man kan bygga, hur man bör bygga och vad som är hållbart att bygga. Och det har gjort att den marknaden har exploderat!

Några exempel länkar:

Blev väldigt glad när jag blev tipsad om om detta i höstas. Då det är precis det vi gör och på det vis vi valt att arbeta med uthyrning som en investering. Trotts att vårt bakomliggande syfte är att minska den ekonomiska stressen. Och därmed bidra till en minskad psykisk ohälsa.

Ekonomisk stress är nämligen en stor bidragande orsak till vår tid största folksjukdom. Och något jag tyvärr fått möta allt för nära. Något även Svenska Folkhälsomyndigheten rapporterade om tidigare i år:

Vi väljer att göra följande

 • Vi studerar, hittar motsättningar och ger förslag på lösningar. Oavsett om det är till privatpersonen, banken, byggföretaget, politiken mm.
 • Vi stöttar och lyfter fram andra som gör positiva saker i rätt riktning.
 • Vi inspirerar genom vår blogg och sociala medier. Facebook , Instagram, Youtube, Twitter och LinkedIn
 • Vi bygger en web-utbildning för att dela med oss av våra erfarenheter och skapa en intäkt som kan finansiera än mer kunskapsspridning.
 • Vi konsulterar, deltar i debatter och föreläser
 • Vi bygger själva.
 • Vi engagerar oss för att sprida kunskapen till alla. För vi vet aldrig vem som slutligen får informationen och vilka möjligheter hen har att påverka.
 • Vi investerar och visar på att det finns en affär att göra för fler! Oavsett om det är du som tänker hyra ut eller om du är en del av värdekedjan som behövs för att det skall ske!

Så vad kan du göra?

Fundera över vad du kan göra och dela med dig i kommentarsfältet!

 • Alla kan våga drömma om vad som blir möjligt när du bor gratis!
 • Politiker kan stödja uthyrning genom långsiktighet, marknadsföring, regelförenkling, skatteförändringar och införande i bostadsförsörjningsplaner.
 • Byggindustrin kan inspirera genom marknadsföring samt att tipsa om att en extra lägenhet på fastigheten kan finansiera den tänkta ombyggnaden, takbytet, garagebygget mm
 • Bank och finans kan se över lån för denna typ av byggnation samt hur hyresintäkten kan räknas som en del av den privata intäkten. På ett mer rättvisande sätt än vad det görs idag
 • osv…

Tack Johan Engström på Innerstadens arkitekter för att du bad mig föreläsa!

Och tack till Oskar Lindberg “Fantastiska Farbror Fri” för tipset om begreppet ADU! Oskar skriver även med sin fru Maribel på bloggen Enkelboning.

// Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Kommentera, dela och sprid gärna!!

Svarar även på kortare frågor kring uthyrning i kommentarsfälten till blogginläggen. Så när du läser och frågan dyker upp, så kommentera. På så vis kan vi sprida kunskapen till fler!

Leave your reply