Har kvinnor råd att separera?!

Har kvinnor råd att separera

SBAB har nyligen kartlagt hur möjligheterna att få lån ser ut för den som separerar i Sveriges största kommuner och som vill köpa en trea. Antagandet är att separationen sker i åldern 40–44 år och att det i hushållet finns två barn på fem och sju år som vårdnadshavarna har delad vårdnad om. SBAB kan konstatera, givet en medianinkomst, att kvinnan som efter en separation vill köpa en trea inte har samma möjlighet som en man i samma situation.

Detta är ju så tragiskt att jag inte vill tro att det är sant! Kvinnorna som fortfarande i många fall är den primära vårdnadshavaren har inte råd med ett eget hem för en familj om hon väljer att avsluta sin relation till pappan.

Jag har själv vänner som sagt att ”jag kan inte lämna honom för jag skulle aldrig ha råd att behålla huset själv” eller ens bo kvar i samma område.

Men jag är här för att säga jo! Det kan du! För oss kostar vårt boende inte en spänn – och så kan du också få det!  Men då måste du avvara en del av ditt hus, eller en del av din tomt för att bygga till en extra lägenhet att hyra ut. För många ensamstående kommer detta att bli räddningen i ekonomin och en jättefin möjlighet för att kunna bo kvar och inte rycka upp barnen från sin hemmamiljö.

Jag hoppas vi kan sprida detta och ge alla som vill en möjlighet att leva fritt från denna ekonomisk fälla eller känna sig fängslade i sin relation.

 

En relation ska vara ett val och en glädje, inte en rädsla för sitt och barnens uppehälle.

 

/ Isabelle Saternus

 

Relaterade inlägg:

Bo Gratis med Main Home

Leave your reply