Att leva på fattiga är riktigt gott!

Att leva på fattiga är riktigt gott

När jag får kommentarer som ”Fy vad ni lever på att de inte har något hem!”, eller ”Åh ni tjänar pengar på fattiga i Afrika” då förbluffas jag över hur extremt olik världsbild vi har. Ja, det är sant att vi lever på de som inte har något eget hem. Eller rättare sagt de har ju ett hem nu -som vi har skapa till dem. Om vi inte valt att göra det, hade de inte haft något hem. Hade det varit godare och bättre? Ja, vi tjänar pengar på fattiga i Afrika. Vi är med och investerar våra egna pengar i en verksamhet som ger dem arbete, bättre odlingsförhållanden, rent vatten och skolor. Och vi får del av vinsten i bolaget. Så hade det varit bättre och godare att sitta här i Sverige och trycka på mina pengar? Vad är att vara bra eller dålig i era ögon? För mig är svaret enkelt och lätt, men uppenbarligen har inte alla samma samhälls- och ekonomitänk som mig.

Det verkar bottna i att det är fult att tjäna pengar. Och att det på något sätt står i kontrast till att göra gott. Du kan inte tjäna pengar och göra gott på samma gång! Eller?! Måste göra gott bara ske i välgörenhet? Kan det inte ske i näringslivet? Hur kommer det sig då att engelska motsvarigheten till SIDA (DFID) kommit fram till att en investerad krona är värd upp till 37 ggr mer än en välgörenhetskrona? Att människor som får en chans till arbete och att bygga upp ett eget liv, utvecklas och gör mer.

När du skapar en verksamhet sker det ju inte allt för sällan från en behovsinsikt. Ett behov finns, någon väljer att lägga tid, pengar och energi på att se till att behovet möts, och får då förhoppningsvis en vinst från sin ansträngning att själv kunna försörja sig på. Ibland går det t.o.m så bra att hen kan erbjuda andra att också komma och jobba och på så sätt också försörja sig. T.ex., behöver vi mat. Då öppnar någon en matbutik till oss och tjänat pengar på vår hunger. Vi behöver kläder- för vem vill gå runt i bara skinnet i november i Göteborg? Då är det någon som ser detta behov och tjänar pengar på våra nakna kroppar. Fy vad vidrigt! Eller är det sunt? Och samtidigt väldigt gott för oss andra?

Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att de som påstår att vi företagare utnyttjar människor inte förstår hur välfärden finansieras. Småföretagare skapar 4 av 5 jobb. Står för största delen av skatteintäkterna till staten och därmed finansierar det mesta vi tar för givet. Men jag kan välja att sluta jobba idag. Välja att bara leva på de investeringar vi hittills gjort och sluta bidra till otacksamma lipsillar. Men det är ju inte så en entreprenörs hjärna fungerar. För det är ju inte för er skull jag väljer att fortsätta, det är för min och mina barns skull. För vi ska hjälpa till att plantera Afrika grönt igen, vi ska hjälpa fler till ett hem och fler till en bättre ekonomisk trygghet och ja, jag vill ha betalt för min tid. Jag lever 1 liv, och jag är noga med vad jag lägger mitt enda liv på. Är du?   

// Isabelle Saternus, Main Home

Relaterade länkar:

https://mainhome.se/investerar-du-med-hjarta-eller-planbok/

https://mainhome.se/samhallsbyggnad/

https://mainhome.se/investera-hallbart-och-klimatkompensera/

https://mainhome.se/om-oss/

2 thoughts on “Att leva på fattiga är riktigt gott!

Leave A Reply
  1. Maria Kinell|

    Jättebra skrivet ! Största problemet med vissa människor är okunskap . Det är deras förlust , gå vidare så hittar man essen som man oxå vill samarbeta med . Jag har samma ifrågasättande men är alltid ödmjukt , rak och tydlig . Lycka till ! Go ?? Maria

    1. Tack Maria 🙂

      Håller med dig!

Leave your reply