Har du råd att vara sjuk?

Har du råd att vara sjuk

Kom in till Isabelle som låg i sängen och tittade på serier idag. Hon tittade på mig och sa att hon kände sig kass!
Jag frågade: Varför?
Isabelle: För jag inte orkar göra något!
Jag: Men varför känner du dig kass för det?
Isabelle: Jag vet inte.
Jag: Är det inte skönt att bara kunna vara sjuk?
Isabelle: Jooo.
Jag: Varför kan du vara det då?
Isabelle: För jag är ekonomiskt fri!?
Jag: Precis, du har råd med det..

Varför delar jag med mig av detta?

Jag gör det för att det inte alltid har varit så. Det är så idag för att vi har gjort flera små förändringar i våra liv de senaste 5 åren. Och jag hoppas att denna “Corona-period” kommer ge fler personer insikten, att de vill skapa en förändring i sina liv. För att nästa gång kunna känna, “Jag har råd att vara sjuk”

Hade inte råd att vara sjuk

När jag träffade Isabelle så var hon redan företagare. Hon drev 2 bolag och jobbade 6 dagar i veckan. Men hennes strävan var inte att tjäna mer. Utan att ha råd att jobba mindre!

Hos Isabelle såg jag en strävan efter frihet. Att kunna klara sig själv, gå ned i arbetstid när hon blev äldre. Och en vilja att ha en färdigamorterad stuga samt en varm bubbelpool att krypa ned, i när hon blev 50. För att minska värken från hennes reumatism samt att ha råd att vara sjuk. Inte känna sig tvingad att ta alla uppdrag för att få ekonomin att gå ihop. Samt ha ett arbete eller ett företag där hon kunde släppa jobbet under perioder.

Idag är hon 40 år och tillsammans är vi nu redan där!

6 val som gör skillnad i våra liv

Alla gör vi mängder av val varje dag. De flesta av dem är ganska oväsentliga och spelar liten roll för framtiden. Några av de val som gjort skillnad för oss kring vår ekonomi är:

 • Vi upplever att vi lever i överflöd. Då vi prioriterar själva, istället för att göra som alla andra!
  Vi väljer vad vi lägger vår tid, pengar och energi på. Och försöker prioritera bort mycket av det som inte ger oss något högre värde.
  Jag tänker därför alltid att jag investerar. Dvs att jag gör något som skapar ett större värde. Istället för att jobba, dvs att byta ex tid mot pengar. Eller en resurs mot en annan med samma värde.
  Att prioritera, älska avvikelserna, lära sig av dem samt använda sunt bondförnuft skulle jag kallat “Lean” som tidigare “logisitkchef” i Försvarsmakten. En ekonomi / livsstilsbloggare, skulle nog snarare kalla det “Fire”.
 • Det som gjort störst skillnad är att vi började med att skapa en privatuthyrning. Det blev efter ett tag fler samt även några uthyrningar i näringsverksamhet.
  Alla är långtidsuthyrningar för att det kräver mindre arbetsinsats än korttidsuthyrning. Och hyresintäkterna + barnbidrag mm gör att vi bara “måste arbeta” i snitt 4+4 h i veckan för att rulla familjen.
  Länk till en digital utbildning som hjälper dig undvika misstagen samt skapa en lönsam privatuthyrning.
 • Vi har behållet Isabelles skatt och redovisningsbyrå som ger intäkter som kan krydda vardagen och öka vår sparkvot. Redovisningskunder är lite som abonnemangsförsäljning. När man väl har fått en kund, så har man kvar en återkommande intäkt under längre tid. Jobbet är dessutom relativt flexibelt i när vi behöver göra det.
 • Vi har dessutom skapat bolag kring våra “talanger och intressen”. Det gör att vi många gånger kan förena nytta med nöje. Och därmed även minska kostnaderna ytterligare.
  Här har vi valt att antingen göra konsultarbete med det vi tycker är kul. Och höja vår timtaxa efter hand. Istället för att ta in för många kunder när intresset ökar.
  Vi har även valt att arbeta med direktförsäljning där vi bygger en verksamhet över tid. Som på sikt ger större intäkter. Men även med produkter och tjänster som går att koppla till abonnemang och kundlojalitet. För att inte alltid behöva byta tid mot pengar.
 • Vårt sparande har vi spritt i delägarskap i mindre bolag, för riskspridning och framtida utdelning.
 • Endast en liten del är placerat i aktier och fonder. Då vår statliga pension PPM:en (Premiepensionen) och vårt gamla IPS (Individuellt pensions sparande) redan har exponeringen mot börsen.
  Dessa betalas ut när vi går i pension och vi kan enbart styra dessa “låsta” pensionspengar marginellt. Så vi har i vi glömmer i princip bort dem mellan avstämningarna och slipper därmed den ekonomiska oron kring börsen.

Prioriteringar gör oss friskare

Att ha råd att vara sjuk och att slippa ekonomisk stress ger oss möjligheten att satsa på vår hälsa och vårt välbefinnande!
Det har gett oss mer tid tillsammans, mindre oro om dagen och för framtiden. Samt möjlighet att äta bättre och ha en annan inställning till livet och tillvaron.

Saker som gör stor skillnad för mitt välbefinnande är:

 • Vi prioriterar att röra oss och ta en promenad i naturen när det är ljust ute var dag.
 • Vi tar elcykeln framför bilen. Det gör det lättare för oss att hantera intrycken. Att uppleva frisk luft, natur och minskad stress. När vi skall på möten mm
 • Vi har en positiv grundinställning. Ett leende kräver betydligt färre spända muskler i ansiktet och det är dessutom mycket roligare än att eländesforska och fokusera på allt som kan gå fel.
 • Jag odlar för det finns något speciellt med att se saker växa och utvecklas. Speciellt när ens arbete oftast sker mest i huvudet. Att bryta av med något fysiskt, där man får smutsa ned sig lite samt ha händerna i jorden är befriande. Det ger mig dessutom en övning i att träna på “uppskjuten belöning” och “kundvård”
 • Vi prioriterar allt mer egenodlat och ekologiskt. Samt mindre godis, alkohol mm.
 • Att planera in tid för återhämtning, att sova ordentligt är viktigt. Samma gäller regelbunden tid ensam med Isabelle, regelbundna rutiner och mus med barnen samt att skapa tid för att umgås med personer jag uppskattar, ger mig energi. Tyvärr är det svårt att hinna med alla. Därför planerar vi in tid under året för att ta kontakt och hänga med vissa personer. Men även att skapa rutiner och vanor tillsammans med andra. Där vi antingen hörs på återkommande tider, gör ett intresse ihop eller skapar en verksamhet / företag / projekt tillsammans. Av någon anledning är det lättare att finna tid för att umgås. Då det är jobbrelaterat. Även om vi inte behöver mer jobb 🙂
 • Spontan godhet, att ge komplimanger, hjälpa andra utan att det finns ett syfte bakom, samt skapa verksamheter där grunden är att skapa värde för andra skänker mig glädje.
 • Beröring, att våga ta i människor och att ha innerliga samtal har och kan ibland missuppfattas. Men det är betydligt mer välgörande än stela handskakningar och ytliga vänlighetskonversationer

Hoppas min reflektion inspirerat till att göra lite skillnad mot ett friskare liv där du har råd att vara sjuk!

Dela gärna med dig av inlägget om du tycker fler borde ta del av det. Och skriv gärna en kommentera om vad du kommer göra för förändring i ditt liv.

// Jakob E Saternus, Grundare av Main Home

Missa inte vår web-utbildning i vägen till ett gratis boende

Relaterade blogginlägg och länkar:

Leave your reply