De odlar hasch i lägenheten på vår tomt!

De odlar hasch i lägenheten på vår tomt
Hur vi upptäckte haschodling i lägenheten

Felix, vår äldsta son, hade precis flyttat in från Attefallshuset, vi har på tomten. Våra omtyckta hyresgäster, två bröder, skulle nu även ta över kontraktet på Attefallen. De ville hyra ut den i andra hand några månader, till en kollega på jobbet. Innan de började nyttja den själva. Vi hade sagt att det var okey. Vi brukar inte godkänna uthyrning i andra hand, men vi hade en good feeling. Så ett par dagar senare, gick vi på en härlig promenad. När vi kom tillbaka och gick förbi Attefallen. Låg det massa jord på altanen och delar av parkettgolv.

Herregud! Hade de brutit upp golvet?!

Vi smög upp på altanen och kikade in… Där inne hade någon byggt en trästomme. Klätt in den i presenning, draperi och aluminium. Som ett stort tält!

Vissa fönster var förtäckta. Och på golvet låg en massa jord!

De odlar hasch i lägenheten på vår tomt 2

Vad odlar de där bakom egentligen?!

Kan de odla hasch?

Ingen var hemma, så vi gick in till oss med en riktigt olustig känsla i kroppen. Vi ringde juristen och han informerade att vi inte fick gå in i lägenheten, utan godkännande av polisen. Trots att vi misstänker olaglig verksamhet. Vi bestämde oss för att konfrontera bröderna, våra hyresgäster, när de kom hem från jobbet på kvällen.

Men så gick jag ut till posten en stund senare och då var det någon där! Jag lubbade in till Jakob och sa, ”Nu går vi dit!”. Vi skyndade oss ner för backen och jag satte på ljudinspelning på telefonen. Knackade på och möttes av en okänd man. Vi presenterade oss som hyresvärden och undrade vad för något han byggt där inne. ”Ett tält.” – svarade han.

-”Varför bygger du ett tält i vår lägenhet?”

De odlar hasch i lägenheten på vår tomt 3

Han menade att han odlade blommor med sin tjej och jag frågade om jag fick komma in. Det fick jag, så då är det bara att knalla in. Men det gick knappt att röra sig. Det var jord och skärp överallt! Helt vidrigt!

De odlar hasch i lägenheten på vår tomt 4

Jag svarade att nej, om det var vanliga blommor, hade du inte täckt för med presenning. Så detta är misstänkt olagligt och vi har hyrt ut för boende, INTE för odling! Packa ihop och städa omgående! Han sa att han skulle fixa det direkt och att han förstod.

Vi lommade iväg helt förbryllade och var så nöjda att vi spelat in samtalet. Efter en stund kom jag på att det vore smart att ta registreringsnumret på hans bil. Jag pep ut och smög fram. Men då hade han redan stuckit och lämnat allt med dörren öppen. Det var dags att ringa polisen. Jakob ringde och polisen som insåg snabbt att det var värt att åka ut för att kunna hittar den som odlade hasch i lägenheten. Då dök en av bröderna upp och frågade helt oskyldigt hur läget var?

”Jättedåligt!”- svarade vi! ”Titta in här!”

Han blev helt chockad och kunde inte tro att hans kollega odlar hasch och gjort skadegörelse i lägenheten mot oss och honom! Han började gråta och skaka. Han bad tusen gånger om ursäkt. Efter en stund kom två poliser. Tillsammans kunde vi gå in i lägenheten.

De odlar hasch i stora hinkar inuti det hemmabyggda tältet!

De odlar hasch i lägenheten på vår tomt 5

Vi och brodern blev förhörd av poliserna på plats. Poliserna var superproffsiga och sände ut en bil för grip, direkt till killens jobb. De tog hand om plantorna och säkrade de spår de hittat. Efter några timmar var de klara och åkte.

Poliserna meddelade när jag kunde gå in och röja bort allt. Jag stack ut direkt och började städa undan. Inte för att det är mitt jobb att göra, utan för att depositionen knappast räcker om golvet hinner bli skadat av vatten och jordhinkar.

Vi tar alltid 3 månadshyror i deposition, så vi hade 15000 kr. Som tur var parkettdelarna som stod på utsidan, inte från vårt golv. Utan byggmaterial för deras tält där de odlar hasch. Bröderna hjälpte till och vi rev tältet, bar ut all skit och skurade golven på 1,5 timma. Nu får det stå med värme där ute några dagar så får se hur golvet klarat sig. Hoppas inga bestående skador skett. Ska bli spännande att se om bröderna får tillbaka nyckeln, annars så får vi byta lås. Imorgon får vi ta beslut om vi behöver blanda in försäkringsbolaget. 

Mina tankar efter att ha hunnit reflektera

Allt gick så snabbt igår. Det är lätt att vara efterklok och tycka att vi skulle agerat smartare. Bett att få tillbaka nyckeln direkt, tagit ID handling. Tagit bild på honom, filmat, ringt polisen tidigare osv. Men i helhet, får vi vara nöjda med att vi upptäckte detta så snabbt. Bara efter ett par dagars uthyrning. Samt att vi fick så bra stöd av jurist och polis.

Som uthyrare får man vara med om mycket. Vi har skrattat gott åt detta hela dagen igår, mitt i allt kaos. Jag kan förstå att detta kan skrämma en del människor från att våga ta steget att hyra ut. Men tro mig när jag säger- Detta är INTE normalt…

Låt inte undantagen göra att ni avstår från regeln

– Det är en jättebra affär med privatuthyrning

// Isabelle Saternus, Grundare Main Home

Undvik våra misstag och genomför vår digitala utbildning:

Relaterade inlägg:

Leave your reply