Medlåntagare ger en möjlighet att bygga en privatuthyrning

Medlåntagare

En medlåntagare kan vara det som gör att du kan köpa ditt första hem eller skapa en uthyrningslägenhet. Lånet kan antingen ligga i din eller medlåntagarens fastighet.

Jag träffar ofta unga personer som säger att de vill stå på sina egna ben. De vill helst inte fråga eller ta hjälp av sina föräldrar. Jag brukar svara dem med, att det är nu de kan hjälpa dig. Låt dem göra det!

Det är ofta under de åren som du skall köpa din första bostad eller när du skaffar dina första barn, som dina föräldrar har sitt livs “bästa ekonomi”. De arbetar fortfarande och de har inte längre några barn hemma. Deras eget huslån är många gånger ganska lågt i jämförelse med husets marknadsvärde.

Samtidigt är det nu som deras barn har sitt livs mest pressade ekonomi och kanske även livspussel.

Att vara medlåntagare är den största hjälp en förälder kan ge

Jag vill inte ärva mina föräldrar! Jag vill leva livet med dem nu, se dem lyckliga och spendera tid med dem. Den dagen det är dax för ens föräldrar att gå vidare, har de flesta av oss inget större behov av extra pengar. Varken för vår försörjning eller vårt boende. Då är det istället vi, som är i perioden med vårt livs “bästa ekonomi”.

Att istället ha fått hjälp när man behövde det som mest, är betydligt mer värdefullt. Då det kan ge så mycket mer. Både i form av tid, pengar och energi. Tre perspektiv jag ofta återkommer till både kring privatuthyrning, investeringar och livet i övrigt. Vet  inte vem av Lennart, Charlie eller Jan som myntade det svenska begreppet. Oavsett tycker jag det är ett roligt ett sammanträffande. För att jag bestämde denna veckas ämne, när jag lyssnade på Amelia Adamo i Charlies podd, påväg ned till Jan i Malmö. Så tack till er alla för sättet att tänka i de tre perspektiven.

“Jag vill inte stoppa i madrassen tills jag dör, jag vill hjälpa nu när de behöver”, Amelia Adamo

Länk till poddavsnittet:

Jag tycker Amelia uttryckte det bra i början av podden. Då hon förklarade hur hon hjälper sina barn bäst nu, när de behöver det. Fick dessutom en ny bild av tidningen Amelia, som tydligen i varje nummer har några sidor kring ekonomi. För att lära kvinnor att våga prata pengar och ta ansvar för sin privatekonomi. Något som Amelia Adamo brinner för.

Vad är en medlåntagare

En medlåntagare är en person som tillsammans med dig står som på ditt lån. Detta betyder inte att personen behöver äga fastigheten tillsammans med dig. Det betyder bara att hen tillsammans med dig bär samma betalningsansvar för lånet.

Eftersom din kreditvärdighet i det svenska systemet bygger på din inkomst kan detta göra att ni tillsammans får möjlighet att ta ett lån som ni annars inte skulle fått, var och en för sig.

Detta kan göra det möjlig för dig att ta ett lite högre lån på din fastighet eller för dig att ta upp ett lån i en annan fastighet. I syfte att finansiera en utbyggnation.

Jag hade ex min mamma som medlåntagare när jag köpte mitt första ägda boende och när jag skilde mig och köpte huset från mina barns mamma.

Isabelle hade sin mamma som medlåntagare när hon köpte sitt första boende och hon är nu medlåntagare till oss i vårt gemensamma hem. Den hjälp vi har fått av dem på detta sätt har varit ovärderlig för oss. Då det inte bara hjälpt oss ekonomiskt utan även gjort att vi kunnat skapa det liv vi har idag!

Hur påverkar det medlåntagaren

Det man bör vara medveten om är att det påverkar medlåntagarens möjlighet att ta ytterligare lån. Och har man då syskon så finns det en risk att en förälder inte har möjlighet att hjälpa alla sina barn samtidigt. Det är därför viktigt att man har förståelse och respekterar det.

Det du som får hjälp kan göra är exempelvis att koncentrera din amortering mot detta lån. Men även att ha ett öppet samtal kring hur det påverkar alla berörda parter. Och hur ni kan hantera det.

Kostar det något att vara medlåntagare?

Det är först om du hamnar i situationen att du inte kan betala lånen, som det kostar något för medlåntagaren.

Anledningen till att bankerna använder sig av medlåntagare istället för en borgenär, är att det är svårare rent regelmässigt att kräva en utebliven betalning från en borgenär än en medlåntagare.

Så nej, rent teoretiskt kostar det inte hen något. Men det är givetvis förknippat med en viss risk. Vilket gör att man bör överväga vem man bör vara medlåntagare till.

Hjälp till självhjälp

Så för er som funderar på att skapa en privatuthyrning. Eller som kanske funderar på att er förälder har ett stort hus, där de kan skapa en uthyrningsdel. Kanske kan ni vara medlåntagare till er förälder eller dom till dig?

Att äga sitt boende har historiskt varit en bra affär. Och det bör även vara den billigaste boendeformen då ingen annan behöver ta en vinst emellan eller stå för riskerna. Att dessutom skapa en privatuthyrningslägenhet i ditt hem, gör att du i princip kan bo gratis!

Att hjälpa någon till det, är i min värld en gåva som är värld så mycket både i dag och för resten av mitt liv.

Vill avsluta med att skicka ett stort tack till både mina föräldrar och min svärmor, för den hjälp vi fått av dem på detta sätt!!

//Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Lär dig mer om hur du själv skapar ett gratis boende genom vår digitala utbildning!

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply