Kick-off för privatpersoner

Kick-off för privatpersoner

Vi började ha kick-off i januari och bara en gång per år. Men eftersom Jakob är lite trött i januarimörkret då vi bestämde hela året och sen i maj förvandlades till en idéspruta med massa nya ideér som INTE var avsatt tid för, eller gick i linje med det vi bestämt i januari så blev jag helt galen!

Sen kan jag ju erkänna att en del grejer hittade jag också på under året så för oss passar det bättre med tätare uppföljning och att vi flexibelt kan prioritera ner vissa saker och upp andra.

Nu har vi Kick-off för året i början av januari. Då har vi även sammanställt hur det gick perioden innan. Vi har 3 dagar lång Kick-off så vi hinner både blicka framåt och bakåt. Sen har vi halvårskick-off 2 heldagar och kvartalskick-off en heldag. Vi har måndagsmöten var 3e vecka, men dessa kan jag skriva ett eget kapitel.

BUDGET OCH PRIVATEKONOMI

Jakob sammanställer den privata Balansräkningen. Dvs förändringar i fastighetsvärden, förändringar av lån som amorterats, nedskrivning av bil, pensionsspar och andra sparanden som gått upp eller ner osv. Det gör han i Excel. Mellanskillnaden på våra tillgångar och våra skulder blir vårt eget kapital. Jättekul att se denna siffra öka och öka år för år! Nu under Corona första halvåret på 2020 kändes det som det gått jättedåligt av alla vibbar man fick överallt. Men när vi sammanställde hade vi amorterat ca 50 000 kr samt ökat vårt sparande. Samtidigt som Sävefastigheten kunde värderas upp en halv miljon efter att en liknande fastighet såldes där på gatan. Vårt eget kapital har aldrig ökat så som under denna vår! Lustigt hur känslan kan vara så off mot verkligheten. Så tycker vi ofta att det är. Vi tycker ibland vi känner oss så fattiga, och sen när vi räknar efter har vi lite pengar här o där. Anledningen till att vi ofta känner oss fattiga är för att vi investerat mycket. Dvs vi har inte så mycket löst kapital liggande och skräpar på våra konton.

Mer om finansiering av att skapa en privatuthyrning delar vi med oss av i kap 2 iv vår digitala utbildning, Bo Gratis med Main Home

Jag har ansvar för att sammanställa Resultatet. Dvs alla intäkter för året och alla kostnader i olika grupperingar. Jag använder mig av appen TINK som läser in all data från bankerna. Sen sorterar den själv i olika undergrupper. Jag kollar att den ”valt rätt” och kollar vilka den inte kan kategorisera själv, så löser jag det. Det går snabbt och lätt. Sen tar jag datan, månad för månad, och för in i ett Excel så vi lätt kan jämföra med vår budget. Jag använder samma kategorier som i TINK:

 • Boende och hushåll. TINK klarar inte separera vad som är amortering av lånebetalningar så det får jag räkna bort själv. Jag får lätt totalt amorteringsbelopp av Jakob som har koll på det i Balansen. Säg att vi totalt amorterat 90 000 kr på ett år då tar jag bort 7500/månad rakt av bara.)
 • Hem och trädgård. Detta har ökat sedan Jakob börjat odla mer, nu önskar han sig en flismaskin, vi får väl se när det blir….
 • Mat och dryck. För oss är det okey att detta är en stor kostnad då vi vill ha mycket folk hemma hos oss och vill äta ekologiskt. Detta är prioriterat i vårt liv.
 • Transport. Här gjorde jättestor skillnad att vi kunde ta bort en bil och garageplats i stan när jag flyttade hem kontoret.
 • Shopping.
 • Hälsa och skönhet.
 • Fritid. Här sorteras även semesterkostnader in. Det är denna post vi lättast kan justera i budgeten hur mycket vi kan lägga på för att ekonomin ska gå runt.
 • Övrigt. Förvånande ibland hur mycket som kan hamna här…

TIDRAPPORTERING

Vi har också sammanställt vår tidrapportering inför Kick-offen, jag vill mäta hur mycket tid jag lägger på olika projekt vi jobbar med, och jämföra vad de genererar i pengar. Sen kan den vara så att jag emotionellt vill behålla de ”sämre” avkastande delarna och då kan jag göra det, men då ska det vara ett medvetet val. De kategorier jag mäter i tid är:

 • Dannike fastigheten
 • Säve fastigheten
 • Duvekärr fastigheten
 • Bo Gratis MAIN HOME
 • Bookkeeper
 • Frisör. Det visade sig att jag tjänade dubbelt så bra per timma på Bookkeeper än på salongen (ink restid), vilket gjorde att jag tog beslutet att avveckla den verksamheten helt. Det var ändå något jag behöll i flera år, trots att jag visste detta, för att det var så mysigt för mig med de relationer jag hade där och att få komma hemifrån några dagar i veckan. Allt är en vägning och båda besluten kan vara rätt. 
 • Grandio Global
 • Andra projekt
 • Träning och rörelse. Detta är kul att mäta. Det visade sig att vi hade gymkort vid Backaplan som jag tyckte låg så käckt mellan oss och stan, men vi var typ aldrig där! När vi var hemma tyckte vi det kändes löjligt att ta bilen till gymmet som bara var 10 minuter bort. Vi skulle cykla dit men det tar 25 minuter så det blev 50 minuter bara i transporttid. Då skulle det ta mer än 2 timmar bara för ett kort pass på gymmet, duscha o komma hem igen. Hände aldrig… När vi såg detta fenomen, sa vi upp det månadskortet och köpte 10-kort på Kärra simhall med sitt lilla gym, 5 minuter bort med cykel. Och nu blir det av! Inte lika flashigt, inte lika stort, men jag kommer iväg och gör det. Plus att det kostar bara när jag väl går dit och nyttjar kortet. Stor skillnad och väl värt att utvärdera sig själv och vad det är som gör att man stoppar sig själv till vissa saker. Dagliga promenader och komma ut har blivit en rutin som gör att jag kommer upp i över 100 timmar rörelse på första halvåret 2020. Det är en stor del i vår tro på ett lång hälsosamt liv.
Så skönt att bara komma ut en stund på dagen!

LIFEBOOK- 12 DELAR AV LIVET

Utöver detta talar vi kring 12 olika delar av livet. Enligt Lifebook av Jon och Missy Butcher. Dessa 12 olika delar pratar vi om och skriver ned var och en för sig, eftersom det är väldigt individuellt. Det är ändå viktigt att jag vet om, och är med på, vad Jakob vill och är okej med det han vill lägga pengar på. Efter att vi skrivit ner våra delar så skriver vi också upp några mål eller aktioner som vi kan mäta eller boka in i kalendern.

Hälsa och träning

Här talar vi om mat, tillskott, hur vi vill må och vilka aktioner vi måste ta för att uppnå det. Tex har vi köpt en bakmaskin och bakar brödet själva med surdeg. Vi har rutiner att ta tillskott till varje middag som är den måltid som vi alla i familjen äter tillsammans. Vi har delat upp så att vi lagar mat olika dagar så ingen (läs jag) ska känna att man är ansvarig varje dag. Vi veckohandlar och alla får önska till menyn varje söndag för att underlätta vardagen. Det ska vara minst 2 vegetariska måltider/vecka, från början var den en, men nu har vi sakta utökat.

Vi bestämmer hur vi vill träna, jag har gym en gång i veckan. Dagliga promenader. Cykla dit jag ska. Jag testar kallbad ibland, det är svårt för mig att få rutin på detta, men jag ger inte upp helt. Det är bra för cellförnyelsen och gör kroppen mer alkalisk, dvs svårare för virus mm att få fäste i kroppen. Jag fuskar med badet, och köpte en vattenmaskin istället som gör allt vatten vi dricker alkaliskt. Ni kanske har en del vänner som dricker citronvatten på morgonen, det är av samma syfte. 

Vi bokar in vandringsdagar då vi kan träffa kompisar istället för att bara bli sittande och äta, utan röra på oss samtidigt. Det är jätteskönt! Vi var också iväg och testade att vandra med kompisar på en weekend var, och det var supertrevligt, men tog en del effort i att förbereda och se till att jobba undan före och efter. Jag insåg att det var en annan typ av upplevelse men av de 4 dagar jag var borta var 2 vandringsdagar och de andra 2 resdagar. Och något jag bara skulle komma iväg på då och då. Om jag istället nöjer mig, eller kompletterar med, att vandra i närmare områden så är det lättare att komma iväg en dag varannan månad. Då får jag 6 vandringdagar istället.

Familjen gemensamt gillar att paddla kanot, suppa, klättra, åka skidor eller spela paddel. Det bokar vi in med jämna mellanrum.

Vi har olika sätt att hitta stillhet som också är viktig. För mig är sömnen superviktig för hur jag mår. Kanske för att jag hela tiden går på mediciner för min reumatism. Men det är gött för Jakob som får morgonstund för sig själv, ofta i landen pulandes, eller på soffan i uterummet med Glenn. För mig är värmen skön, sitta en stund framför brasan med en bok, eller ta ett varmt bad i bubbelpoolen.

En favoritstund med Glenn på soffan

Ex på mina mål/Aktioner: 1 gympass/vecka. 1 promenad 4-5 gg/vecka. Plocka svamp och bär när det finns. 1 skidresa/år. SPA varje kvartal.

Att gå ut i skogen och plocka kantareller är så avkopplande och skönt, och väldigt gott att njuta av även efteråt på en macka!

Intellektuell input/output

Vi kollar gemensamt om vi vill gå någon kurs eller kolla på några föreläsningar och så bokar vi in detta. Vi har lite olika intressen som vi förkovrar oss genom att köpa böcker, lyssna på poddar eller kollar youtube. Tex gillar jag att läsa om antiinflammatorisk kost, hälsa och presentationsteknik. Jakob gillar att lyssna på poddar om ekonomi och bostadspolitik, och kolla på youtube för att lära sig mer om odling.

Vi får också stimulans genom våra relationer så här bestämmer vi också vilka vi vill boka upp att ses med som vi känner ger oss intellektuell input inom de områden vi är intresserade av just nu.

Musik, konst och inredning tex kan också vara sätt att få intellektuell input/output genom att skapa eller titta och lyssna på.

Ex på mina mål/Aktioner: Hålla mig ung i sinnet, dvs använda min hjärna dagligen. 1 timma om dagen läsa/titta/upptäcka/utbilda mig. 1 ny kurs i år.

Känsloliv

Här pratar vi om hur vi vill uppleva och känna. Jag känner mig älskad, trygg och är väldigt förnöjd. Stress kan vara något att prata om under denna kategori för er som har det i sitt liv. Det är ju en riktig energitjuv!

Det finns också människor som är energitjuvar. Det är jättebra att fundera på det här och prata ut om vilka som tar mer än de ger. Bestäm hur du vill handskas med det kommande månader. Det kan räcka att man tar beslut på att det närmaste kvartalet ska jag säga att jag inte har tid att ses. Bara det kan vara jätteskönt!

En stabil ekonomi påverkar också känslolivet så att få koll på detta vis är superlugnande och ger verkligen en boost.

Vi pratar också om känslor i vår vardag. Jag kan blossa upp under dagen om något irriterar mig och det är något jag bestämt att jag vill lära mig ta mer med ro. Ett tips för dig om du är likadan är att läsa Eckhart Tolles böcker. (Rekommenderar ”Lev livet fullt ut”) Och om du är kvinna, ha koll på din menscykel! Jag blir så jävla förbannad dagen innan mens, då är alla tre killarna här hemma helt dumma i huvudet….

Ex på mina mål/aktioner: Lära mig att se händelser utan att mina känslor får spel. Hålla nere arbetsbördan till en stressfri nivå.

Karaktärer och egenskaper

Under denna kategori pratar vi om vilka vi vill vara. Inför oss själv och inför andra. Tex: ”Jag vill vara entusiasmerande och generös. Jag är trygg, står rak i ryggen, är orädd och vågar säga till när jag ser orättvisor.” Här kan man ju välja helt fritt och bara börja utveckla sin personlighet i den riktning man önskar. Man kan också passa på att kolla in vilka sidor man inte är skitstolt över, som kan behöva nötas bort.

Ex på mina mål/aktioner: Att vara en bra vän. Även till dig själv.

Spirituellt

Ditt spirituella liv behöver inte vara att du är troende på något vis. Jag tänker mer att jag vill vara ett med naturen och att vi genom energier är sammankopplade. Att vi är på samma våglängd som vissa människor, dessa trivs vi ofta bra tillsammans med. Andra som vi inte alls är på samma våglängd med, kan vi känna att vi inte trivs med eller till och med tycker illa om. Vill man vara nära naturen kan man tänka på att ta hem elementen så mycket som möjligt. Tex inreda med naturmaterial, ha färska blommor inne, möjlighet att gå ut i trädgården barfota. Tappa upp ett varmt bad eller sitta framför en brasa. Våga gå bananas i detta område och utforska vem du är!

Plocka med dig blommor hem!

Ex på mina mål/aktioner: Vistas i naturen dagligen. Bada flera gg/vecka. Läsa litteratur som intresserar mig.

Kärlek och sex

Beskriv hur er relation är och hur ni vill att den ska vara. Jag älskar att Jakob är så pussig och kramig och att vi har så roligt ihop. Hur uppskattar ni varandra? Och vad gillar ni att den andra gör för er? Jakob uppskattar att jag serverar honom med mat flera gånger om dagen, att jag klipper honom, masserar och skrubbar. Jag uppskattar att vi tar dagliga promenader, eller ett bad ihop och connectar. Här sätter vi upp i kalendern hur ofta vi vill ha dejt, och i vissa perioder i livet kan det även finnas en poäng att sätta av tid för sex. Jag tycker det är så mycket nice-igare att ligga när barnen är i skolan, så jag tvingar Jakob att inte boka in något annat på onsdag förmiddag…. Vi bokar också upp i kalendern weekends eller spa eller annat vi vill göra – bara vi två. Sätt av tiden så det blir av!

Ex på mina mål/aktioner: Daglig connection. Dejt varje vecka. Kick-offs varje kvartal. Åka iväg på något tillsammans några gg/år.

Föräldraskap och förebild

Vilken roll vill du spela i barnens liv, eller i de människors liv som du är med och påverkar? Jag ser min roll för barnen är att lära dem leva med andra människor. Att förstå hur vi alla är olika men fungerar på samma vis. Jag vill lära dem om hjärnan, känslor, egot och deras inre jag. Jag vill ge dem en känsla för vad som är ”rätt och fel”. Göra dem till trygga, kärleksfulla, gosiga, självständiga killar som behandlar kvinnor som sina jämlikar.

I ditt umgänge kan du välja att vara en förebild inom olika områden. Genom att dela med mig av våra kickoffs så här till er, är ett sätt jag kan bidra med värde till de som är i min närhet tex. Hur vi bygger vårt friare liv.

Ex på mina mål/aktioner: Vara förebild genom eget föredöme. Konstruktivt kunna föra samtal efter en konflikt. Hjälpa barnen prata visioner och mål.

Socialt liv

Här är ju väldigt individuellt hur mycket socialt liv man vill ha. Hur mycket är kul att ha, och när går gränsen för att man bara känner sig stressad av för mycket bokat i kalendern? Det kan också vara olika för par hur mycket den ena parten vill träffa folk och den andra inte alls är lika sugen. Då kan det vara en idé att den som är mest social hittar på lite egna grejer.

Vi pratar också om vilken typ av socialt liv vi vill ha. Vilka människor vi har i vårt liv som vi uppskattar till olika saker, tex kan det vara vissa som vi ofta har värdefulla förtrolig samtal med, vissa vänner har vi väldigt roligt med, och vissa är inspirerande och intressanta. Prata om detta och vilka ni vill hänga med under närmsta månaderna/halvåret och försök boka in dem för detta. Då styr ni så ni får träffa de ni verkligen vill, så ofta som det passar just ert liv.

Vi har också vissa personer som barnens farmor och farfar som vi gärna vill prioritera extra mycket nu när barnen fortfarande bor hemma och nu när farföräldrarna är fortsatt så pigga och aktiva. Min mamma likaså, om 10 år kanske vi inte har samma möjlighet att umgås och göra saker ihop beroende på hälsa osv. Jag vill inte tänka så, men att passa på att umgås med de äldre i familjen kan ju aldrig vara fel prioriterat även om vi får 30 aktiva år till ihop.

Jag gillar också att ha lite space i min kalender för att kunna hänga med spontant på grejer som dyker upp. Har jag för fullbokat så trivs jag inte alls.

Ett tips är också att försöka få till att jobba ihop med de som du ändå vill umgås med. Vi har skapat ett bolag tillsammans med några kompisar. Det samma försöker vi skapa genom Main Home.

Exempel på mina mål/aktioner: Gå på vissa event varje år. Besöka/besök av farmor o farfar 4 gg/år. Kontakta vänner varje vecka. Ringa oftare istället för smsa.

Karriär och sysselsättning

Observera att detta inte behöver vara samma sak som du tjänar pengar på! Tex lever vi gott på hyresintäkter, men de står bara för ca 4 timmars sysselsättning/vecka för oss vardera. Vi pratar istället mer om effekten av det vi gör. Vad vill vi uppnå? Jag vill att det ska innebära att jag lämnar jorden lite bättre och jag vill att det ska skänka mig glädje och frihet. Vi har alla olika mål och syften så känn inte alls att något är sämre eller bättre. Du skriver detta för dig själv och hur du vill leva, inte för din godhetsknarkande granne.

Ex på mina mål/aktioner: Vara en ledare och inspiratör genom föreläsningar/bloggen ect.

 Ekonomi

Ekonomi är kul! Det kan komma pengar från alla möjliga håll, från investeringar, lön, utdelning, fastigheter, försäljningar, och det är ständigt växande. Kolla om ni kan skapa fler inkomstflöden som med tiden kan bidra till er frihet. Alternativt om lönen är er största inkomstkälla se till att ni jobbar med något ni tycker är riktigt roligt!

Ex på mina mål/aktioner: Målet är att aldrig behöva jobba för pengarna utan bara av lust. Utöka antal fastigheter. Minska salongstiden.

 Livskvalitét

Här pratar ni om vilken standard ni vill ha i ert liv. Tex för mig kan det vara att jag vill ha mycket kärlek i mitt liv, en nära relation med min partner.

God sömn och stärkande rutiner i min vardag. Att vi ska ha råd att köpa ekologiskt och närproducerat. Kunna gå på spa och massage eller ta hand om hälsan på annat sätt.

Vi vill bo så vi har plats för att umgås, att vårt hem ska vara ett ställe där våra vänner trivs. Vi vill ha nära till naturen. En bil med mycket utrymme. Och kunna köpa kläder i bra kvalitét utan att tänka på priset.

Vi vill bli inbjudna till spännande event och ha råd att åka på upplevelseresor.

Vi vill utvecklas och utbilda oss och ha tid och pengar att göra det när vi vill.

Det finns massa olika sätt att mäta kvalitét och vad som är viktigt för mig kan vara en rymlig bil, för någon annan kan det vara en ny och fräsig bil. Vad är viktigt och härligt i dina ögon? 

Ex på mina mål/aktioner: Ha hög kvalitet på mina relationer och känna att de jag har runt mig vill mig väl. Ostörd sömn 7-9 timmar/natt, mellan 22-10. Handla ”bara” EKO mat. Bjuda ut vänner i naturen 4-6 gg/år.  

Det är typ allt vi går igenom på våra kick-offs. Kan kännas övermäktigt men ta en bit i taget och vi började med Balans och resultat och sätta en budget och prata om de saker som det innebär. Till Balansen: Vilka tillgångar vill vi ha mer av? Hur vill vi göra med våra skulder? Till Resultatet: Vilka inkomster kan vi öka? Vilka kostnader kan vi minska? Vilka kostnader vill vi inte minska för de påverkar vår livskvaltét? På det sättet jobba fram en budget för året och aktioner ni måste ta för att nå detta. Det kan vara se över era abonnemang och försäkringsavtal ect.

 Mål och vision

Denna del gör jag till var del ovan direkt, så jag har inget mer än en visionboard i detta stycke. För mig är det mer livfullt med bilder. Men här kan man ju också utveckla och skriva mer utförligt en livsvision.

Jakob har en livsvision som lyder: ”Jag lever ett långt, lyckligt och enkelt liv. Där jag känner mig produktiv och harmonisk tillsammans med andra. Jag tjänar pengar på människors lidande, samhällets oförmågor och klimatutmaningar. Inte genom att skapa dem utan genom att bekämpa dem.”

“ATT GÖRA”-LISTA

Allt detta brukar också koka ner till en ”liten” att göra lista som vi skriver vem som ska göra vad. Så vi kan hjälpa att påminna varandra att det blir gjort.  

Ett av årets projekt var att renovera gamla boden till ett hönshus

Tex.

Boka in att träffa…

Boka semesterresan

Följ upp ränterabatten

Kolla nytt elavtal

Reparationer fastigheter

Rensa i förrådet

Sälja saker

Detta är så skönt! Att få sin lista på vad man lovat att ta tag i o sen kunna bocka av sak efter sak. Vissa saker blir inte gjort och nästa år kan den vara så att det inte längre är prio eller viktigt. Då kan man välja att ta bort det helt. Vi gör också en lista på sådant som ska göras kanske nästa år eller kommande år. Tex måla om huset i Säve 2021. Så kan vi bara uppdatera listan när det är dags igen.

Hoppas ni känner att det finns saker ni vill prata om eller styra upp i ert liv, det behöver ju inte vara så här omfattande, men jag kan varmt rekommendera er att göra hela jobbet. Ni kommer få en helt annan förståelse för er partner och får tid och möjlighet att även sätta ord på vad ni själva vill och kompromissa ihop ett liv som ni båda känner är bättre än ni någonsin skulle lyckas med på egen hand. Det är så härligt!

// Isabelle Saternus, Grundare av Main Home

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply