Inläggsfoto av: Linda Svenson
I vanliga fall brukar vi berätta om privatuthyrning och hur man kan skapa inkomster genom sitt boende. I detta inlägg vill vi inspirera till andra sätt att skapa intäkter kopplat till sitt boende. Inlägget beskriver utvecklingen av ett bed & breakfast som utvecklats på en gårdsfastighet “typkod 120”.
En sak som skiljer en sådan fastighet mot en vanlig villafastighet med “typkod 220”, är att det bara är själva bostadsbyggnaden som kan hyras ut enligt privatuthyrningsreglerna. Medan resterande byggnader anses tillhöra gården. Vilket innebär att det ser lite annorlunda ut rent skattemässigt.
Förändring i många små steg
Jag och Isabelle lärde känna Maria hösten 2016. Hon och Peter drev då hästgården Toric Center utanför Lysekil. Peter hade en heltidsanställning utanför gården och Maria jobbade som försäkringsförmedlare av hästförsäkringar åt Agria. Utöver att de tillsammans även hade vuxna med missbruksproblematik som familjehemsplaceringar .
De ord som alltid sammanfattat mitt intryck av Maria är Varm, Generös, Lösningsfokuserad och en Driftig Dooer
Redan som familjehem började de utveckla gården. Och en viktig del för vuxenplaceringarna var kontakten med djuren. Maria uttrycker att hon har ett behov av att få hjälpa andra. Och hon ser att det finns något helande för människor, kring att få umgås med djur.
Detta är något hon verkligen tagit fasta på, i utvecklingen av gårdsfastigheten. Som nu utöver uppfödning av ca 14 hästar per år i företaget Toric Horses, även blivit en liten besöksgård. Med både hästar och smådjur, kombinerat med café och bed & breakfast. I en miljö dit både familjer och kompisgäng gärna återkommer. Tack vare den enkla och familjära känsla Maria med familj lyckats skapat.
Maria säger att allt har vuxit fram med tiden. Och allt eftersom de haft möjligheter att utveckla gården vidare.
Senaste exemplet på det är orangeriet “Farsans”. Som skapat möjligheten att arrangera både mindre bröllop och konferenser på upp till 30 personer. Kombinerat med mat och övernattning på Farmlodge bed & breakfast.
Varför ändrade ni till Bed & Breakfast?
Maria berättar att hon var ganska trött under en period. Och det gick så långt att hon helst bara ville sälja hela gården. För att slippa all administration, allt städande och istället ha något enklare. Där hon under perioder kunde stänga, för att istället bara vara själv och koppla av.
Samtidigt trivdes Maria bra, då hon tidigare jobbat som kock på sjön. Hon gillar och har lätt för att knyta an med nya människor. Och nya samt gamla vänner har alltid kommit hem till Maria och Peter för att fika, äta middagar, fester mm. Så en dag föddes tanken, att hon skulle kunna göra det till sin verksamhet.
Ibland är det skönt att va lite naiv
Maria Lifv, om skapandet av Farmlodge
Jag är ganska orädd för att testa nya saker. Och Peter har alltid varit en stöttepelare. Vi kände nog båda att vi behövde en förändring. Så när beslutet var taget fick Peter börja bygga direkt. För budgeten var begränsad. Men med en hel del eget arbete och uppfinningsrikedom, så kommer man långt! -berättar Maria
Hur började ni?
Till en början gjorde vi det mycket enkelt. Vi flyttade in nästan 20 sängar i det gamla huset. Vi annonserade på ett par olika bokningssidor. Och efter ett tag, kändes det som att jag inte gjorde annat än att tvättade.
Samtidigt var det kul att folk ville komma till oss.
Sedan ville gästerna ha mat och då fixade vi det. De som bodde här fick äta tillsammans med familjen och det blev en vana som både vi och gästerna verkade trivas med. För mig som jobbat inom service tidigare, kändes det till en början ganska obekvämt. Men jag tror gästerna gillade att få bli en del av familjen. Vilket är något jag idag kan uppleva. Då vissa stammisar hellre kommer hit på lågsäsong än högsäsong. Då de säger att de även vill få möjlighet att hänga med oss.
Något som givetvis värmer oerhört i hjärtat!
Jag brinner för en levande landsbygd. Och då inte bara på sommaren, utan året om.
Sommaren har sin charm och det är kul att kunna dela med oss lite av livet på landet. Det är även kul att vi trots pandemin lyckats, få återkommande gäster från ex Norge, som rekommenderat oss vidare.
Vårt bed & breakfast är alltid öppet men jag jobbar även för att skapa traditioner som en besöksdestination varje lov. Samt att ha öppet café alla lördagar och söndagar i december med fika, lunch, lite julshopping med kransar, tunnbröd och skinkmacka mm.
Nu på höstlovet kan man exempelvis både komma och äta, bo och få jobba med djuren på gården om man vill.
Maria lyser när hon berättar. Och det jag upplever varit deras nyckel till framgång är att de tagit ett litet steg i taget. Och hela tiden anpassat sig och känt efter vad gästerna efterfrågat. Samtidigt som Maria hittat ett sätt att avgränsa det till mer fasta tider. Trots att det inneburit betydligt mer jobb än vad hon först föreställt sig.
Vilka har motgångarna varit?
11 pallar gips, belysta trappor och ett brandsystem svarar Maria och skrattar.
Mathygienen var lätt för mig med min bakgrund som kock, men brandskyddet var svårare.
Vi flyttade ex köket till källaren efter att Miljö och hälsa på Lysekils kommun, förklarat att vi inte fick laga maten tillsammans med gästerna. Det var i sig ett naturligt steg, då vi ville utöka med café mm. Då gästerna sitter ute eller i “Farsans” orangeri, är placeringen av nuvarande köket bättre. Och jag ser även fler förändringar vi kommer att göra längre fram. För att få till en bättre logistik både för oss själva och för gästerna.
Den stora motgången som innebar mest kostnader, var att vi behövt ha brandskydd enligt klass 4. Vilket enkelt uttryckt innebär separata brandceller för varje sovrum, separata utrymningsvägar, ledbelysning, branddörrar mm.
I efterhand är jag jättenöjd. Men hade jag haft med den kostnaden i min startkalkyl, vet jag inte om jag vågat satsa.
Vi hade tur att det gamla bostadshuset på gården, hade så ordentlig rumshöjd. Annars hade vi aldrig kunnat lösa brandskyddet.
Vi fick tänka om något i jämförelse med vår ursprungliga planlösning. Och genom att bara ha sovrum för “tillfälliga boenden” på en våning, så löste vi det. Och istället frigjordes ytterligare ett rum för café eller konferens verksamhet.
Frigjorde rum genom att bygga nytt för barnen
En positiv del var att vi istället har byggt var sitt nytt attefallshus, för våra två gemensamma barn.
Det har gjort att barnen har blivit lite “mer vuxna” och fått sin egen avskildhet. Något de uppskattat och som säkert även varit behövligt efter ett antal år med familjeplaceringar. Samtidigt så kommer ju husen stå kvar när barnen flyttar ut. Och då kommer de kunna användas i verksamheten. Vilket är något vi tänkt på vid placeringen av husen. Så det stämmer överens med hur vi vill utveckla längre fram.
Vilka är dina tips till de som vill starta Bed & Breakfast?
Maria skrattar och säger med glimten i ögat.
Var lite naiv och blåögd eller vila upp dig innan och var beredd på att jobba 16 timmar per dygn…
Skämt åsido. Man behöver nog vara lite uppfinningsrik och vara beredd att bygga ganska mycket själv. Jag gillar att styla och Peter att bygga. Jag tror att man bör se det lite som en livsstil. Känner man att man går till jobbet var dag. Hade det varit tufft.
Håll nere på kostnaderna och utveckla lite i taget. Vi har nog tagit alla typer av lån som går att få, förutom sms-lån. Kostnader kommer att komma längs vägen. Så dra inte på dig för stora kostnader direkt, utan låt efterfrågan visa vad som funkar och utveckla sedan över tiden. Vi har visserligen byggt denna verksamheten under en pandemi. Men det har nog både gynnat och missgynnat oss. Så det är svårt att säga om slutresultatet varit annorlunda.
Våga var personlig, lokal och anpassa menyer så du inte har för många alternativ. Det skapar bara svinn. På sommaren har vi ex haft en vecko-meny med ett begränsat utbud var dag. Vi har ingen ala cart. Men självklart kan vi anpassa menyn efter allergi, barn mm.
Det har till och med varit så att familjer ibland stannat ett par dagar extra, bara för att barnen tyckt det varit så god mat. En annan sak är att man bör försöka förlänga säsongen!
Även om Lysekil är en typisk sommarstad. Så har vi lyckats få gäster från Göteborg som kommer för att vara med djuren och bo hos oss även på höst och jullov.
Ett fjärde tips är att ha en bra coach att bolla sina tankar med. Ibland behöver man någon som utmanar en och inte köper in på ens undanflykter för att komma vidare – säger Maria.
Kan du ge exempel på hur du varit uppfinningsrik?
Oj, jag tror det handlar om att våga tänka lite annorlunda lite oftare bar. Och ta tillfällena när de ges.
Ex att bygga nytt för barnen för att frigöra rum för gäster, att kombinera saker som att låta människor träffa djur på gården, med att ha ett café.
Men också att inte ge upp när man stöter på problem. Utan att bara försöka hitta nya vägar.
Jag vill ju gärna hjälpa människor. Men kände samtidigt att jag behövde begränsa det till fasta tider under veckan. Idag samarbetar jag med kommunen och tar emot tjejer som behöver arbetsträning. Jag tycker det är kul och det skapar samtidigt samhällsnytta.
Visst ger det en liten intäkt, även om arbetsinsatsen idag är ganska stor i jämförelse. Men eftersom jag kan styra tiderna till dagtid under veckorna, så fungerar det bra. Då jag kan kombinera det med mycket av det för mig tidskrävande arbetet på gården samt underhållet av vårt bed & breakfast.
Här behövs alltid några extra händer och det är kul med lite arbetskamrater. Många av arbetsuppgifterna är inte så komplicerade, de behöver bara göras. Och tjejerna är glada över att både få och kunna hjälpa till.
Jag ser det även som en investering. Både för jag tycker det är roligt och att det faktiskt frigör viss tid för mig att göra annat. Då de som kommer hit växer och efter en tid kan ta ett allt större ansvar. Jag ser exempelvis redan nu att jag kommer att kunna anställa några dem, för att kanske senare även utveckla den verksamheten.
Men jag tar en sak i taget. Helheten måste fungera och ekonomin måste hänga ihop.
Vad har ni planerat härnäst
Förutom att ha öppet fram över höstlov och jul, så har Peter byggt en amerikansk smooker. Så vi kan börja servera rökt kött.
Vi tittar på alkoholtillstånd under nästa år samt har redan flera mindre konferenser, bjudningar och bröllop inplanerade.
Utöver det, ser vi fram emot en välbehövlig semester i Januari – avslutar Maria.
Här är Marias hemsidor för
- Farmlodge – Bed & Breakfast, Cafe och Besöksgård
- Toric Horses – Marias uppfödning av torihästar
- Toric Center – Där Maria driver sin försäkringsförmedling av hästförsäkringar genom samt uppdrag med häst och vagn
Hoppas inlägget om Maria kan inspirera till lite nya tankat.
// Jakob E Saternus, grundare av Main Home
Tips på andra inlägg:
- Är det lönsamt att renovera näringsfastigheten själv?
- Öka din LIFE – WORK – BALANCE genom uthyrning till eget företag.
- Så blir Medelsvensson ekonomiskt fri på 50% av tiden
- Ekorrhjulet eller offer för systemet?
- Bra ekonomi, i privatuthyrning av garage
- Vårt drömhus gjorde oss ekonomiskt fria
Kolla även in vår digitala kurs i hur du skapar dig ett gratis boende: