Vårt drömhus gjorde oss ekonomiskt fria

Vårt drömhus gjorde oss ekonomiskt fria

I samarbete med RikaKvinnor.se

Efter en statusuppdatering på Facebook från en gammal bekant som nyss köpt hus på ett exklusivt läge i Skåne fick jag kalla kårar. Uppdateringen löd något i stil med; ”Skuldsatta for life -Äntligen husägare!”

Var det denna verklighet som väntade mitt framtida hussugna jag? Tanken på att behöva köpa ett boende för så mycket pengar att det föralltid skulle förfölja mig ekonomiskt, gav en ”kniven mot strupen” känsla.

Året var 2014 och det var precis samma år som jag började utbilda mig, både inom privatekonomi och personlig utveckling. Innan jag förstod att ett boende, köpt med lånade pengar, faktiskt kan göra dig ekonomiskt fri. Istället för att inge en känsla av pengastress och maktlöshet, ger mitt boende mig idag en känsla av trygghet och frihet, och dessutom har vårt hus gjort både mig och min sambo ekonomiskt fria.

Elisabeth Svensson från RikaKvinnor med sambon Björn
Elisabeth Svensson från RikaKvinnor med sambon Björn

Hus -ett hinder för ekonomisk frihet? Eller en möjlighet?

Efter Facebookinlägget från min bekanta började jag fundera på hur man skulle kunna göra istället. Hur kunde man tänka tvärtom och till och med få minskade boendekostnader? Jag ville ju inte att vår framtida husdröm skulle bli ett hinder för att även nå målet om ekonomisk frihet. Och dessutom ville jag inte behöva välja mellan hus eller ekonomisk frihet utan jag ville ha både och.

Lösningen blev att försöka hitta ett tillräckligt stort hus för mig och min sambo, våra eventuella framtida barn OCH framtida hyresgäster. Ett hus som både skulle gå att växa i och som skulle kunna generera tillräckligt med inkomster för att betala för både sig självt och gärna mer därtill. 

Det tog förvisso många visningar, kreativa tankar kring ändring av planlösningar i olika hus och 3,5 år innan vi hittade det perfekta objektet som uppfyllde alla våra krav och som dessutom låg på rätt läge och till rätt pris.

Resultatet – ett tvåfamiljshus

Resultatet ser du här. Ett stort tvåfamiljsradhus på gavel 10 min med cykel från Malmöcity och 2 km från stranden (vilket var ett annat oförhandlingsbart krav). Huset var, fördelaktigt nog, redan ett tvåfamiljshus när vi köpte det, så det var inget vi behövde göra för att vår hyresgäst skulle kunna flytta in redan samma vecka som vi själva flyttade in i huset.

Huset tjänar in över 300 000 kronor…

Förutom vår åretrunthyresgäst, hyr vi också ut parkeringsplatser, förråd, kontor och studios.
Sammantaget tjänar vårt hus in ca 23 150 kr i månaden innan skatt. Och då har vi inte ens räknat in sommaruthyrningen. Med sommaruthyrningen inkluderad tjänar huset in ca 317 800 kr/år eller. Efter skatt är den summan 253 528 kr per år eller 21 127 kr per månad efter skatt. En månadslön motsvarande nästan 28 000 sek i Malmö kommun där vi bor.   

Eftersom våra gemensamma räkningar ligger på ca 10 000 kr per månad så har huset gjort oss mer eller mindre ekonomiskt fria. Dvs att husets inkomster överstiger våra samtliga fasta utgifter varje månad. Och lägger man, som vi gör, mindre än 1h arbete per vecka så räknar jag definitivt inkomsten som passiv.  

…plus en massa egenodlad mat

Förutom att huset genererar pengar så genererar även den stora trädgården mat. Målet är att bli helt självförsörjande på grönsaker och potatis under sommarhalvåret. Detta medför att även våra matkostnader kommer minska. Vi har dessutom lejt ut skötseln av trädgårdslandet till en kille som var på jakt efter en odlingslott. Normalt är kötiden för en odlingslott här i Malmö ca 4 år, men här löste vi det genom att trädgårdskillen har fri tillgång till odlingslotten och sköter om den som att det vore hans egen, och i gengäld får vi ta del av halva skörden. En riktig win-win med andra ord.

Hur bor vi då egentligen?

Huset i sig består av två lägenheter på vardera 70+83 kvm plus ett trapphus som fungerar som stor hall samt en inredd källare på 79 kvm. En total yta om 248 kvm varav vi disponerar 170 av dessa. Dessutom kommer vi bygga ut huset ytterligare så att vår boendedel får 2 extra sovrum och därmed en total yta om nästan 200 kvm ink källaren.

Framtiden då?

Såklart stannar det inte här. Redan nu har vi börjat klura på var i trädgården ett attefallshus skulle göra sig bäst. Och i framtiden finns även tankar på att skapa ytterligare 2 sovrum för att göra om huset till ett stort studentboende. Men dessa planer ligger kanske 15-20 framåt i tiden när vi har flyttat till nästa tvåfamiljshus och enbart nyttjar detta hus för uthyrning.

I skrivande stund letar vi även efter vårt nästa objekt. Ett sommarhus i nordöstra Skåne med samma funktionalitet som vårt nuvarande, dvs ett tvåfamiljshus med ”extra allt”. På så vis kommer vi kunna bo i sommarhuset under somrarna, samtidigt som vi hyr ut vår del av Malmöhuset och vice versa på vintern.

Inte för alla -men enklare än man kan tro

Privatuthyrning är såklart inte en lösning som passar alla, men utifrån den tid vi lägger ner i förhållande till vad huset genererar i inkomst (en lön på motsvarande ca 28 000sek/mån), så är valet för oss väldigt enkelt eftersom vi inte längre är beroende av några traditionella löneinkomster. Det innebär att vi kan arbeta mindre och göra mer av sådant vi vill och tycker är roligast. 

Men lånen då?

Som jag initialt nämnde så gav tanken på att vara skuldsatt för life kalla kårar. Men så finns det ju bra och dåliga lån. Bra lån är sådana som gör dig rikare och dåliga lån är lån som gör dig fattigare.

Med andra ord, om lånet betalar sig själv med avkastningen från den investering du kunnat göra tack vare lånet, så är det, enligt mig, ett bra lån.

I fallet med vårt hus så ser jag det definitivt som ett bra lån som avkastar ca 24% per år efter att räntekostnaderna (alltså kostnaden för själva lånet) är avdragna.  

Jag hoppas att detta ska kunna inspirera fler att våga prova på privatuthyrning om förstå hur enkelt, ekonomiskt och fördelaktigt det kan vara. Du får ju dessutom välja dina hyresgäster själv.

Kuriosa

Jag heter Elisabeth Svensson och driver bloggen RikaKvinnor.se som är en inspirationsplattform för hållbar inre och yttre rikedom, främst för kvinnor. I bloggen berättar jag öppet och autentiskt om resan mot ekonomisk frihet innan 40 och de val jag och min sambo gjort som tagit oss till målet, 5 år tidigare än beräknat. Mycket pga den förmån som privatuthyrning ger. Känn dig fri att följa mig på bloggen www.RikaKvinnor.se eller via Instagram under #rikakvinnor 

// Elisabeth Svensson, RikaKvinnor

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

One thought on “Vårt drömhus gjorde oss ekonomiskt fria”

Leave A Reply
  1. Vad härligt för er!

Leave your reply