Har du tid att engagera dig?

Har du tid att engagera dig 2

Vad gör Du, för att få tid för ditt engagemang?

Det är en fråga jag tycker att fler borde ställa sig. Och när Du ställer dig frågan, bör du även fundera över, om du lägger din tid på rätt engagemang?

Ju mer engagerad du är som person, desto mer fylls din tid. Om inte av dig själv, så av andra som gärna vill spendera mer tiden med dig, alternativt värva dig till deras engagemang.

Just detta har jag haft anledning av att fundera över, denna helg!

Jag är nyss hemkommen från 2 inspirerande dagar, tillsammans med över 100 andra förtroendevalda företagare. Där det som förenar oss, är att vi är engagerade företagare. Och att vi valts till organisationen Företagarnas lokala styrelser runt om i landet.

Organisationen Företagarnas syfte är att driva viktiga frågor för oss småföretagare både lokalt, regional och på riksnivå.

För mig är detta ett viktigt engagemang och sammanhang. Både för att bygga kunskap och nätverk, men främst för att påverka till det bättre för fler. Då små och medelstora företag skapar 4 av 5 jobb, vilket är en förutsättning för den svenska välfärden. Samtidigt som det är människorna bakom företagen, som politikerna förväntar sig skall lösa klimatutmaningen.

Även om jag ser det engagemanget som viktigt, tar det tidvis även ganska mycket tid! Tid jag måste frigöra, vilket innebär att jag behöver prioritera bort jobb, familj eller andra intressen.

Allt tar tid

Oavsett om det handlar om ditt jobb, dina intressen, att bibehålla goda relationer eller dina barns aktiviteter, så tar allt tid.

Och vill du skapa balans i livet eller engagera dig i något mer, så kommer det gå ut över något annat.

Men tänk om det inte alltid behöver vara så!?

Det som gjort störst skillnad i vårat livspussel, är vår första privatuthyrning. Vilken jag och Isabelle skapade när vi flyttade ihop.

Förutom att gå från 2 st egna bostäder, så fick vi nu en hyresintäkt som nära nog täckte hela vår boendekostnad.

Att vi samtidigt behöll och hyrde ut Isabelles hus samt flyttade hem Isabelles kontor till vårt gemensamma hus, gjorde att hon istället för restid, parkerings och en extern hyreskostnad istället kunde lägga den tiden och pengarna på annat.

Detta frigjorde pengar till oss privat, då det minskade kostnader för bil och parkering. Samtidigt som vår privata hyresintäkt är den lägst beskattade inkomsten i Sverige.

Och hyresintäkten från vårt eget kontor, är det billigaste sättet att “få ut” pengar från våra egna aktiebolag. Vilket har bara det gjort ca 140.000 kr i skillnad ut i handen per år.

Uthyrningen skapar 8 h fri tid

Givetvis kan man alltid välja att skapa en privatuthyrning för att “bara” tjäna mer pengar. Dvs enbart låta investeringen bidra till en förbättrad ekonomi. Samtidigt som man fortsätter att jobba med det man gjorde tidigare.

Men vad har du då egentligen vunnit?

För oss har det varit viktigt att först skapa en trygg ekonomi. För att därefter kunnat frigöra tid för att satsa på familj, hälsa och det som engagerar oss.

I vår web-utbildning visar vi bl.a. vad skillnaden blir om du bor gratis. Exemplen utgår ifrån en hyresintäkt på 5000 kr / månad. Och skillnaden blir ganska häftig. Då det bl.a. innebär att en sjuksköterska i snitt kan gå ned 8 h i arbetstid per vecka, med bibehållen ekonomi

Syftet är att visa hur stor skillnad man kan göra i sitt liv, bara genom en relativt liten privatuthyrning. Vilket bl.a. beror på de gynnsamma skattereglerna.

För oss har en lägenhet senare blivit ytterligare två, tre och så vidare. 2021 har vi totalt 3 inom privatuthyrning och 3 st i näringsverksamhet. Vilket gör att vi kan leva helt av våra hyresintäkter. Detta trotts att hyresnivåerna ligger relativt lågt, i förhållande till andra hyror i motsvarande område.

Arbetet för dessa hyresintäkter varierar mycket under året. Men när vi slår ut det, så blir det ca 4 h var per vecka. Vilket ger möjligheten till fler engagemang som vi ofta väljer att inkludera i våra aktiebolag.

Skapar ränta på ränta i livet

Även om vi ofta talar och skriver om skatter, investeringar samt pengar. Så ligger vårt fokus mest mot att skapa ett balanserat liv, där vi använder alla våra resurser på ett hållbart sätt. För att få ränta på ränta i livet.

Resurserna är Tid, Pengar och Energi. Det är något vi alla har minst en av och de flesta tre. Och alla kan investeras på olika sätt och i olika omfattning.

Det häftiga med dessa resurser är dessutom att det både går att byta dem mot varandra och att investera dem för att få mer av den specifika resursen eller någon av de två andra. Samtidigt som om man får en stor obalans mellan dem, så kommer man ändå aldrig att känna sig rik…

Att frigöra tiden genom att ha ett “ekonomiskt ben” inom uthyrning, är det som gjort störst skillnad för oss. Då det gett oss pengar som möjliggjort att vi kunnat gå ned i arbetstid, för att istället satsa på familj och andra engagemang. Engagemang som vi många gånger även valt att driva genom företagande.

Varför i företag, är ett helt inlägg i sig självt. Men kortfattat kan man säga att en kostnad i ett AB, där vi haft intäkten. Kostar oss hälften så mycket, som om vi skulle betalt för det med privata pengar. Då de privata pengarna annars först behövt skattas ut från bolagen.

Bara där skapar vi “100% avkastning”

Att utöver det dessutom jobba med det som engagerar oss, ger oss mer energi. Energi jag kan lägga på familj, odling, bloggande, engagemang för förbättrade villkor för företagare samt klimatutmaningen.

Och allt startade med en privatuthyrning.

// Jakob E Saternus, grundare av Main Home

Har du läst något av dessa inlägg?

Många hör även av sig för att veta hur vi genomför våra privata Kick-off

Bo Gratis med Main Home
KÖP Kursen som guidar dig till ett gratis boende som villaägare

Leave your reply